DÜZENLEME İŞLEM - GENELGE VE GENEL YAZILAR

Vasiyetname ve vakıf senetlerinin düzenlenmesi için öngörülen ücrettir. Vasiyetnamelerden ve vakıf senetlerinden vazgeçme veya bunların feshi , iptali ve değiştirilmesi halinde düzenleme ücreti olarak belirlenen ücretin üçte biri alınır. Düzenleme ücreti alınması gereken bir işlemde hesap edilecek noter ücreti ile düzenleme ücretinden hangisi fazla ise o ücret alınır.(Noterlik Ücret Tarifesi 2.madde.)

1512 sayılı Kanun gereği düzenleme işlemine tabi olan kağıtlara ait damga vergisinin noter tarafından tahsil edilmesi gerekmektedir.Noterler düzenleme işlemine tabi olan bir kağıda ait damga vergisini noksan tahsil ettikleri takdirde, 488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 24 üncü maddesinin dördüncü fıkrası hükmü gereğince vergi aslı ile vergi ziyaı cezası ve gecikme faizinin ödenmesinden sorumludur.Noter bu ödemeleri yaptıktan sonra sadece vergi aslı ve gecikme faizi yönünden verginin mükellefine rücu hakkını kullanabilir. Ceza için rücu hakkını kullanamaz. 2005/1 sayılı genelge

Onaylama işlemlerde;

a) Damga vergisini sürekli makbuz mukabili ödemekte olan mükelleflerin noterlik dışında düzenledikleri kağıtlar üzerine konulan ve yetkili şahısların imzası bulunan “.......-TL. damga vergisi tarafımızdan makbuz mukabili ödenecektir.” şeklindeki şerh, ödeme hükmündedir. Bu şerh üzerinde kağıdın damga vergisi defterindeki kayıt sıra numarasının da konulması şarttır.

b) Bu kağıtların bilahare noterliğe örnek çıkarma veya tasdik işlemi için getirilmesi halinde ilgili noterliğin yukarıda belirtilen şerhi görmesi ve makbuz karşılığı ödeneceği belirtilen damga vergisi tutarının, ödenmesi gereken tutara eşit olduğunu tespit etmesi gerekmektedir.

c) Bu suretle örnek çıkarma ve tasdik işlemine konu kağıt için ilgili noterlikçe ayrıca damga vergisi tahsil olunamayacaktır.

d) Yukarıda belirtilen şerhin konulmamış olması halinde, gerekli verginin usulüne uygun surette ödettirilmesinden sonra işlem yapılacağı tabiidir.Ancak, noterlikte düzenleme işlemine konu olan kağıtların damga vergisini, işlemi yapan noterin tahsil etmesi hususundaki uygulamaya aynen devam edilecektir.2004/26 sayılı genelge

Önalım hakkının kullanılmasından feragat (paydaşın belli bir kişiye karşı belli bir satış nedeniyle) işleminin noterliklerde yapılabileceği söz konusu işlemin, ileride tapuya ibrazı gerekecek bir işlem olduğu nazara alınarak düzenleme şeklinde yapılmasının uygun olacağı,1996/63 sayılı genelge

Devlet İhale Kanununa göre yapılan kat karşılığı inşaat sözleşmelerinde, inşaata tahsis edilen kamu arsasının değerinin gösterilmesi gerekir. Vergi kaydı olmayan kamu arsasının değerinin ise arsanın mahalline göre belirlenecek emlak vergisi metre kare birim değerinin, arsanın büyüklüğü ile çarpımı sonucu tespit edilmesi hukukumuza uygun olacaktır.1993/46 sayılı genelge

1-Düzenleme şeklinde yapılan bir işlemin yalnızca noterlikte kalan asıl nüshasında tarafların  imzaları bulunur.ilgililere verilen örneklerde tarafların imzalarının bulunması kanun gereği mümkün görülmemektedir.

(İstisna: Tapuda işlem yapmayı gerektiren vekaletnamelerin tüm nüshalarında ilgililerin imzası bulunması şarttır.)

Hatta imzalı olarak notere getirilen örneklerde tarafların imzalar mevcut ise, bu imzaların üzerlerinin çeşitli şekillerde iptal edilerek işlemin yapılması dahi yasalara aykırılık teşkil eder.

2-Onaylama şeklindeki işlemlerde ise, birden fazla asıl    nüsha alınması mümkün olup, bu takdirde harç ve damganın nüsha adedince çoğaltılması gerektiği   tabiidir.  Bu işlemlerden   verilen  örneklerde dahi tarafların imzalarının bulunmaması kanun gereğidir.

3-Kitap şeklinde bulunmayan her türlü sözleşmenin her sayfasının ilgililer ve noter tarafından imzalanması veya en azından paraf edilmesi hususu da mevzuat gereği olup, yalnızca sözleşmenin son sayfasının imzalanması yeterli bulunmamaktadır.

4-Noter tarafından onaylanacak imzaların noter veya yetkili vekili huzurunda atılması veya imza sahibinin bizzat noter huzuruna gelerek bu imzanın kendisine ait olduğunu ifade ve beyan etmesi de kanun hükmüdür. Bu nedenle noter veya yetkili vekilinin huzurunda atılmayan veya ilgilisi tarafından atılmış imzanın kendisine ait olduğu beyan edilmeyen imzaların noterlerce onaylanmaması gerekir.1986/47 sayılı genelge