2000-61 sayılı genelge

Ankara, 8.12.2000

Özü : Küçüklerin yurt dışına çıkması ile ilgili muvafakatname hk.

 

G E N E L G E

( 61 )

 

 

           İLGİ:   1-12.07.1978 günlü 18 sayılı,

                    2- 07.10.1980 günlü 23 sayılı,

                       Genelgelerimiz.

 

Reşit olmayan kişinin yurt dışına çıkabilmesi için ana ve babasının muvafakatname vermeleri, ancak ana ve baba arasında bu konuda anlaşmazlık olduğunun saptanması halinde sadece babasının muvafakatının yeterli olduğu,

Bu suretle velayeten verilecek muvafakatnamelerde veya ana baba arasında boşanma üzerine velayeti kendisine bırakılanların velayeten verecekleri muvafakatlerde, onun çocuğu olduğunu belirtecek belge, boşanma veya velayet kararlarının ve hatta boşanma nedeniyle soyadı değişikliği yapılmışsa eski soyadını gösterir belge veya örneklerinin ilgiliden istenip müstenidat olarak muvafakatname veya velayeten yapılan diğer işlemlere eklenmesi gerektiği, İlgi genelgeler ile sizlere duyurulmuştu.

 

Ancak, intikal eden başvurulardan, bu tür işlemlere müstenidat olarak eklenen belgelerle ilgili farklı uygulamalar bulunduğu anlaşıldığından, konu Yönetim Kurulu’nun 24.11.2000 günlü toplantısında yeniden ele alınıp görüşülmüştür.

 

Bilindiği gibi;

Başkaları adına işlem yapacaklardan aranacak belgeler, 1512 sayılı Noterlik Kanununun 79. maddesi ve Noterlik Kanunu Yönetmeliğinin 92.maddesinde düzenlenmiş olup, Yönetmeliğin 92 nci maddesinde yetki izni gösteren belgeler açıklanmıştır.

 

İlgide gösterilen genelgelerin tarihi itibariyle aradan uzun bir zaman geçmiş olması ve genelgeler kitabının pek çok noterlikte bulunmaması gözetilerek, uygulama birliğinin sağlanması amacıyla, küçüklerin yurt dışına çıkabilmesi için düzenlenen muvafakatnameler konusundaki 1978/18 ve 2017/17 sayılı genelgeler hükümlerine uygun davranılmasını rica ederim.

Saygılarımla.

BAŞKAN

Hasip DİNÇER

(Ankara 24.Noteri)

 



Türk Medeni Kanunu

II. Ana ve baba evli ise

MADDE 336. Evlilik devam ettiği sürece ana ve baba velayeti birlikte kullanırlar.

 

Ortak hayata son verilmiş veya ayrılık hali gerçekleşmişse hakim, velayeti eşlerden birine verebilir.

 

Velayet, ana ve babadan birinin ölümü halinde sağ kalana, boşanmada ise çocuk kendisine bırakılan tarafa aittir.

Pasaport Kanunu

 

Madde 17 - A) (Değişik fıkra: 19/06/1984 - KHK 240; Aynen kabul: 07/11/1984 - 3073/7 md.) Umuma mahsus münferit veya müşterek pasaport almak isteyen kimseleri usulüne uygun düzenlenmiş form dilekçe, (Ek ibare: 02/04/1998 - 4358/3 md.) vergi kimlik numarası gösteren bir belge yeterli sayıda fotoğraf ve nüfus hüviyet cüzdanlarının aslı ile mahallin emniyet müdürlüğüne müracaat etmeleri lazımdır.

Yabancı memleketlerde kayıtlı bulundukları konsolosluğa müracaat edenlere konsolosluk kütüğündeki kayıtları esas tutularak pasaport verilir. Başka bir konsolosluğa müracaat edenlerin tabiiyet ilmühaberi veya eski pasaportlarından başka nüfus tezkerelerini de ibraz etmemeleri takdirinde bu konsolosluk pasaportun itasını gerekli göreceği tahkikatın icrasına talik edebilir.

B) (Mülga bent: 03/03/1993 - 3868/2 md.)

Reşit olmayanlar ve mahcurlar :

C) Reşit olmayanların ve mahcurların yalnız seyahat etmek üzere pasaport alabilmeleri için kanuni mümessillerinin muvafakatlerini havi resmi bir makamdan tasdikli vesika ibraz eylemeleri lazımdır.