2000-3 sayılı genelge

2013/8 sayılı genelge ile birlikte değerlendirilmelidir.


Ankara, 4.2.2000

Özü: Bir başka şirketle birleşen A.Ş.nin borçlarına karşılık verdiği rehin ve teminatların yeni şirket adına intikaline muvafakat  Hk.

 

 

G E N E L G E

( 3 )

 

 Bir Noterliğimizin sorusu üzerine, kredi alacaklısı bir banka tarafından, bir anonim şirketin devir suretiyle başka bir anonim şirketle birleşmesi sonucunda, devir edilen şirketin borçları sebebiyle bu şirketin menkulleri üzerine konulan rehnin borçlusunun, devir alan şirket olarak ticaret siciline şerhinin yanısıra, rehin konusu vasıtaların yine devir alan şirketin adına trafik tesciline muvafakat edilmesine ilişkin olarak düzenlenen muvafakatnamenin ne şekilde harç ve damga vergisine tabi tutulacağı hususu 10.06.1999 günlü ve Hukuk 1117-7745 sayılı yazımızla Maliye Bakanlığından sorulmuştu.

 

 Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğünden cevaben alınan ve Yönetim Kurulumuzun 27.01.2000 günlü toplantısında görüşülen 08.12.1999 günlü ve 53883 sayılı yazıda ise 492 sayılı Kanunun 42 nci maddesi hükmünden bahisle;

 “Anılan maddede menkul ve gayrimenkul malların alım, satım, taahhüt ve rehin işlemlerini kapsayan her nevi mukavele senet ve kağıtlarda değer gösterilmesinin zorunlu olduğu belirtilmiştir.

 

 Bu nedenle söz konusu kağıdın noterdeki tasdiki işleminin kağıdın ihtiva ettiği değer üzerinden 2 sayılı tarifenin I/1 pozisyonu gereğince nispi harca tabi tutulması gerekmektedir.

 

 Öte yandan muvafakatnameler 488 sayılı Kanuna ekli 1 sayılı tabloda yer alan damga vergisine tabi kağıtlar arasında yer almadığından damga vergisi aranılmaması gerekir.” denilmektedir.

 

 Buna göre inceleme konusu muvafakatnamede tarih ve numaraları belirtilen rehin sözleşmesindeki rehin değerleri nispi harcın matrahını teşkil edecektir.

           İşlem örneği ektedir.

           Bilgi edinilmesini rica ederim.

           Saygılarımla.

                                                                                                           BAŞKAN

                                                                                                       Hasip DİNÇER

                                                                                                    (Ankara 24.Noteri)