1998-5 sayılı genelge

1999/7 sayılı genelge ile bu genelge atıfta bulunulmaktadır.


Ankara,  25/2/1998

Özü: İhale sözleşmesinin devrini sağlayan ve idarenin de muvafakatine konu olan muameleler Hk.

 

G E N E L G E

( 5 )

 

           İdare ile müteahhitler arasında düzenlenen ihale sözleşmelerinin başka bir müteahhide devrine, idarenin muvafakatini de ihtiva edecek tarzda gerçekleştirilen muamelelerde ne surette harç ve damga vergisi alınacağı hususu, konuya ilişkin Birliğimiz görüşü de bildirilerek Maliye Bakanlığından sorulmuştu.

           Anılan Bakanlıktan cevaben alınan ve Yönetim Kurulumuzun 19.2.1998 günlü toplantısında görüşülen 20.1.1998 günlü ve 1636 sayılı yazıda; konuya ilişkin Birliğimiz görüşlerinin kanun hükümlerine uygun bulunduğu belirtilmektedir.

 

           Buna göre ekte bir örneği bulunan sözü edilen işlemlerle ilgili damga vergisi ve harç uygulaması aşağıda belirtilmiştir.

           1- Damga Vergisi uygulaması:

           488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 14/2 maddesinde belli parayı ihtiva eden sözleşmelerin devri halinde aslından alınan verginin 1/4’ünün alınacağı hükme bağlanmıştır.

 

           Sözü edilen hüküm gereğince, evvelce idare ile müteahhit arasında düzenlenen ihale sözleşmesinin, ilk müteahhit tarafından tüm hak ve vecibeleri ile başka bir müteahhide devredilmesine ilişkin olarak düzenlenen kağıt (devir mukavelesi) ilk mukaveleden alınan verginin ¼ ü üzerinden vergilendirilecektir.

 

           Öte yandan, devir ile ilgili olarak düzenlenen mukavele üzerine, ihale makamınca muvafakat edilmesi hakkında konulan imza işlemini, mukavele konusu işle ilgili yeni bir ihale işlemi olarak yorumlamak mümkün olmadığı gibi, doğrudan ikinci müteahhitle ihale makamı arasında düzenlenen yeni bir mukavele olarak kabul etmek de mümkün değildir. Zira muvafakat şerhi, vasfı itibariyle ihalesi yapılarak sözleşmeye bağlanan işin, “devir mukavelesi” çerçevesinde işi devir alan tarafından yapılmasına rıza göstermektir. Dolayısıyla muvafakat işlemi yeniden düzenlenen kağıdın devir mukavelesi olma özelliğini ortadan kaldırmamaktadır.

 

           Bu nedenle düzenlenen kağıttan sadece devir mukavelesi esasları çerçevesinde damga vergisi alınması gerekmektedir.

           2- Harç uygulaması:

           492 sayılı Kanunun 46 ncı maddesi hükmü gereğince birbiriyle ilgili işlerin bir arada yapılması halinde en yüksek harcı gerektiren iş üzerinden tek harç alınması gerekmektedir.

 

           Buna göre ihale makamı ile ilk müteahhit arasında düzenlenen mukavelenin devri ile ilgili işlemin yanı sıra, devir işlemine muvafakat keyfiyetine ilişkin olarak yapılan işlemlerin kaynağını aynı olay teşkil etmektedir. Dolayısıyla muvafakat işleminin ayrıca harç konusu yapılmasına mahal bulunmamaktadır.

 

           Bu nedenle, devir mukavelesinden ihtiva ettiği değer üzerinden, devir eden ve devir alanın imzaları dikkate alınarak harç tahsil edilmesi gerekmektedir.

           İşlem örneği aşağıya çıkartılmıştır.

           Bilgilerinizi ve gereğinin buna göre yapılmasını rica ederim.

           Saygılarımla.

                                                                                                           BAŞKAN

                                                                                                      Hasip DİNÇER

                                                                                                   (Ankara 24. Noteri)

A.KAHRAMAN

GK.


İŞLEM ÖRNEĞİ:

                                               SÖZLEŞME

           Şanlıurfa 1. Noterliğince .........tarih ve ........ yevmiye nosu ile tanzim ve tastik olunan ve ........... ŞİRKETİ  ile ......... HARRAN ÜNİVERSİTESİ  arasında Şanlıurfa’da yapılacak olan ............ TL.- İhale bedelli HARRAN Üniversitesi Rektörlüğü İlahiyat Fakültesi İnşaatı işini taraflar aralarında yapılan anlaşma ile ...........ŞİRKETİ’ne aynı şartlarla bütün hak hukuk vecaibi ile devretmeye, ...... ŞİRKETİ  ve HARRAN Üniversitesi Kurulunca kabul ve beyan olunmuştur.

                                   SÖZLEŞMENİN TARAFLARI

SÖZLEŞMEYİ DEVİR EDEN:                                   SÖZLEŞMEYİ DEVİR ALAN:

.......                                                                             ........

                                   MUVAFAKAT EDEN

                                   Rektör.......