1998-41 sayılı genelge

Muvafakatname” örneklerinde, eklenen “Teknik Müdürü” ibaresi dışında bir değişiklik yapılmadığından, harç ve damga vergisinin 27.08.1998 günlü 41 sayılı genelgemizdeki açıklamaya göre tahakkuk ve tahsil edilmesi gerekmektedir. 1999/14 sayılı genelge


Ankara, 27.08.1998

Özü: Müteahhitlik karnelerinin devri Hk.

 

G E N E L G E

( 41 )

 

           İLGİ: 1998/19 sayılı genelgemiz.

 

           Müteahhitlik karnelerinin devrinin durdurulduğu ilgi genelgemizle duyurulmuştu.

 

           Resmi Gazete’nin 7 Ağustos 1998 günlü 23426 sayılı nüshasında bir örneği Genelgemize eklenen;

           Bayındırlık ve İskan Bakanlığı’nca çıkarılan; “Yapı Tesis ve Onarım İşleri İhalelerine Katılma Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılması Hakkında Yönetmelik” yayımlanmıştır.

 

           Bu Yönetmeliğin 1 inci maddesi ile getirilen değişiklik, müteahhitlik karnelerinin satılamayacağı, kiraya verilemeyeceği ve bu maddede belirtilen şartlar dışında başkalarına devredilemeyeceğini hüküm altına almaktadır.

 

           Anılan Yönetmeliğin 3 üncü maddesi ile de “Taahhütname” ve “Muvafakatname” örneklerinin değiştirildiği açıklanmakta, yeni şekilleri belirtilmektedir. Bu örnekler de Genelgemize eklenmiştir.

 Yönetmelik ekindeki bu Muvafakatname ve Taahhütnamelerde değer gösterilip gösterilmeyeceği, gösterilecek ise hangi değerin matrah alınacağı, harç ve damga vergisinin ne şekilde tahakkuk ve tahsil edileceği konusunda uygulamaya açıklık getirilmesi bakımından ivedilikle Maliye Bakanlığı’ndan görüş istenmiş, Gelirler Genel Müdürlüğü’nün 26.08.1998 günlü 30849 sayılı yazısı Yönetim Kurulu’nun 27.08.1998 günlü toplantısında görüşülmüştür.

 

           Bu yazıda:

           “İlgi yazınız ve ekinde yer alan Yapı, Tesis ve Onarım İşleri ihalelerine Katılma Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılması Hakkında Yönetmelik ekindeki muvafakatname ve taahhütname örnekleri incelenerek Bakanlığımız görüşleri aşağıda açıklanmıştır.

 

           Bilindiği üzere, 492 sayılı Harçlar Kanununa bağlı (2)sayılı tarifenin II-1 pozisyonunda, belli meblağı ihtiva etmeyen ve alınacak harç miktarı Kanun ve tarifede ayrıca gösterilmemiş olan senet, mukavele ve kağıtlardaki imzaların beherinden maktu harç alınacağı hükme bağlanmıştır.

 

           Diğer taraftan, 488 sayılı Damga Vergisi Kanununa ekli (1) sayılı tablonun akitlerle ilgili kağıtlar bölümünün 1-b pozisyonunda, belli parayı ihtiva etmeyen mukavelenameler, taahhütnameler ve temliknamelerden maktu damga vergisi alınacağı belirtilmiştir.

 

           Yazınız ekinde yer alan taahhütname ve muvafakatname başlıklı kağıtların incelenmesinden, belli bir borca konu teşkil etmedikleri ve bu nedenle de değer gösterilmesi zorunlu kağıtlar arasında bulunmadıkları anlaşılmaktadır.

 

           Buna göre, belli bir değer gösterilmeyen ve belli bir değer gösterilmesi zorunluluğu bulunmayan söz konusu kağıtların, mezkür Kanun hükümleri gereğince maktu harç ve damga vergisine tabi tutulması gerekmektedir.”

 

           denilmektedir.

           Bilgi edinilmesini, yazıda her nekadar muvafakatnameyi de kapsar şekilde söz konusu kağıtların maktu damga vergisine tabi tutulması gerekeceğine işaret edilmekte ise de 488 sayılı Kanun kapsamına girmediğinden muvafakatnamelerin damga vergisine tabi tutulmaması gerektiğinin dikkate alınmasını rica ederim.

           Saygılarımla.

                                                                                               BAŞKAN YARDIMCISI

                                                                                                     Müfide ŞENER

                                                                                                  (Ankara 15.Noteri)

M.ÖZARI

Y.O.