2016-93 sayılı genel yazı

2016/17 sayılı genelge ve 2016/19 sayılı genelgelerle birlikte değerlendirilmelidir.



Mali Danışmanlık- 185-14485

Ankara, 09.08.2016

Özü: 6728 Sayılı Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Hk.

 

........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA

........................ NOTERLİĞİNE

 

 

Resmi Gazete'nin 09 Ağustos 2016 günlü ve 29796 sayılı nüshasında yayımlanan 6728 sayılı Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda değişiklik Yapılmasına Dair Kanunda  ile vergi kanunlarında yapılan ve noterlikleri ilgilendiren hükümlere bu genel yazı ekinde yer verilmiş olup bu hükümler ile ilgili açıklamalar da aşağıda belirtilmiştir.

 

Sözü edilen maddelerden;

- 27 ve 35 inci maddelerinin 2 inci fıkralarında yer alan   ve  o  bentleri bu kanunun yayımı tarihinden sonra yapılacak proje ve işlere uygulanmak üzere yayımı tarihinde,

- Diğer hükümleri de yine yayımı tarihinde yürürlüğe girmektedir.

 

 

A)GELİR VERGİSİ KANUNU İLE İLGİLİ DEĞİŞİKLİKLER

 

Kanunun 16 ncı maddesi ile 193 sayılı Kanuna eklenen 98/A maddesinde, muhtasar ve prim hizmet beyannamesi  tanımlanmaktadır.

Muhtasar beyanname ile 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu uyarınca verilmesi gereken aylık prim ve hizmet belgesinin birleştirilerek verilmesi durumunda; kapsama alınacak veya kapsam dışında bırakılacak mükelleflerin tespiti ve buna ilişkin usul ve esasların belirlenmesi, beyannamenin şekil, içerik ve ekleri ile verilen beyannamenin dönemini aylık olarak belirleme hususunda Maliye Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına yetki verilmektedir.

 

Maddede, söz konusu birleşik beyannamenin, muhtasar beyanname ile aynı sürede verileceği düzenlenmekte ve Maliye Bakanlığına, bölge, il, ilçe, mahal ve sektörlere göre yetkili vergi dairesini ve beyannamenin verilme zamanını belirleme konusunda yetki verilmektedir.

 

B)VERGİ USUL KANUNU İLE İLGİLİ DEĞİŞİKLİKLER

 

Kanunun 21 inci maddesi ile 213 sayılı Kanunun 355 inci maddesinde yapılan değişiklikle, muhtasar beyanname ile aylık prim ve hizmet belgesinin birleştirilerek verilmesine imkan sağlamak üzere Gelir Vergisi Kanununa eklenen 98/A maddesi ile verilen yetki uyarınca getirilen zorunluluklara uyulmaması halinde uygulanacak ceza belirlenmektedir.

 

Ayrıca, yapılan değişiklik ile elektronik ortamda süresinde verilmeyen bildirim ve formların süresinden sonraki ilk üç gün içinde verilmesi halinde, 1/10 oranında özel usulsüzlük cezası uygulanması öngörülmektedir.

 

C) DAMGA VERGİSİ KANUNU İLE İLGİLİ DEĞİŞİKLİKLER

 

1- BİRDEN FAZLA NÜSHA OLARAK DÜZENLENEN KAĞITLARDA DAMGA VERGİSİ

Kanunun 23 üncü madde ile 488 sayılı Kanunun 5 inci maddesinde yapılan değişiklikle, bir nüshadan fazla olarak düzenlenen kağıtlardan;

- Maktu vergiye tabi olanların her bir nüshası ayrı ayrı aynı miktarda;

 

- Nispi vergiye tabi olanların ise sadece bir nüshasının damga vergisine tabi tutulması sağlanmaktadır.

 

2- BİR KAĞIT ÜZERİNDE BİRDEN FAZLA ADİ KEFALET VE GARANTİ VE/VEYA CEZAİ ŞART TAAHHÜDÜNDE DAMGA VERGİSİ

 

24 üncü madde ile 488 sayılı Kanunun 6 ncı maddesine eklenen fıkralarla;

a) bir kağıt üzerinde birden fazla adi kefalet ve garanti taahhüdü bulunması halinde, ayrı ayrı olmak üzere bunlardan yalnızca birinden damga vergisinin alınması öngörülmektedir.

 

Bu hususa örnek vermek gerekirse;

Örnek 1- Bir kağıtta asıl işlemin yanı sıra 3 adet de adi kefalet olduğunda, asıl işleme ilaveten adi kefaletin sadece birinden damga vergisi alınacaktır.

 

Örnek 2- Bir kağıtta asıl işlemin yanı sıra 3 adet de garanti taahhüdü olduğunda, asıl işleme ilaveten garanti taahhüdünün sadece birinden damga vergisi alınacaktır.

 

Örnek 3- Bir kağıtta asıl işlemin yanı sıra 3 adet adi kefalet, 3 adet de garanti taahhüdü olduğunda, asıl işleme ilaveten adi kefalet ile garanti taahhüdünden sadece birer adedinden damga vergisi alınacaktır.

 

b) Harç uygulamasında olduğu gibi, pey akçesi, cayma tazminatı, ücret tevkifi, cezai şart gibi bir sözleşmenin müeyyidesi mahiyetinde olan taahhütlerden, başlı başına bir sözleşmeye konu olmadıkça damga vergisi alınmaması prensibi getirilmektedir.

 

3- AZAMİ HADDEN VERGİLENDİRİLEN KAĞITLARDA BEDEL ARTIRIMINDA DAMGA VERGİSİ

 

25 inci madde ile 488 sayılı Kanunun 14 üncü maddesinde yapılan değişiklikle, ilk düzenlendiğinde azami hadden damga vergisine tabi olan bir mukaveledeki değişiklik sonucunda sadece bedel artırımı yapılıyorsa, artan bedel üzerinden damga vergisi alınmaması esası getirilmektedir.

Ancak sözleşmelerde bedel dışında ilave iş yaptırılması, taraf ve miktar gibi unsurların değişmesi halinde varsa artan değer vergilendirmenin konusuna girecektir.

 

4- BAKANLAR KURULUNA VERİLEN DAMGA VERGİSİ MİKTAR VE NİSPETLERİNİN TESPİT YETKİSİ

 

26 ncı madde ile 488 sayılı Kanunun 30 uncu maddesinde teknik düzeydeki bir değişikliğe ilaveten, Bakanlar Kuruluna verilen nispi damga vergisinin tespiti hakkındaki yetkinin kapsamı kağıt türleri itibariyle ayrı ayrı veya birlikte kullanılmasını temin edecek şekilde değiştirilmektedir.

 

5- İHRACAT VE İHRACAT SAYILAN İŞLEMLERLE İLGİLİ DAMGA VERGİSİ İSTİSNASI

 

27 nci madde ile 488 sayılı Kanunun Ek 2 inci maddesinde yapılan değişikle ihracat ve ihracat sayılan işlemlerle ilgili kapsam tayininin yanı sıra bu hususlardaki tebliğ ile belirlenen ve 2008/45 sayılı Genelgemiz kapsamındaki istisna uygulamasının genel ve özel prensipleri bazı ek ve değişiklikler ile kanun maddesi olarak yeniden düzenlenmektedir.

 

Gelir İdaresi Başkanlığınca bu konuda yeni bir tebliğ yayımlandığında ayrıca duyuru yapılacaktır.

 

 

6- DAMGA VERGİSİ KAPSAMINA ALINAN VEYA VERGİ NİSPETİ YENİDEN BELİRLENEN BAZI KAĞITLAR

 

a) Eklenen yeni hükümler;

28 inci madde ile 488 sayılı Kanuna ekli (1) sayılı tablonun  I. Akitlerle ilgili kağıtlar  başlıklı bölümünün  A. Belli parayı ihtiva eden kağıtlar  başlıklı fıkrasına eklenen bentlerde bazı kağıtlar ismen sayılarak tabi olacakları damga vergisi nispetleri de belirlenmiştir.

 

488 sayılı Kanuna ekli (1) sayılı Tablonun I. Akitlerle ilgili kağıtlar  başlıklı bölümünün  A. Belli parayı ihtiva eden kağıtlar  başlıklı fıkrasına kağıt isimleri de belirtilerek eklenen fıkralar aşağıda belirtilmiştir.

7-. Hazinenin özel mülkiyetinde veya Devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunan taşınmazlara ilişkin ön izin, irtifak hakkı veya kullanma izni sözleşmeleri (yatırım taahhüdü bulunanlar dahil ön izin, irtifak hakkı veya kullanma izni süresine göre bulunacak bedel üzerinden) (Binde 9,48)

8-Resmi şekilde düzenlenen gayrimenkul satış vaadi sözleşmeleri (Binde9,48)

9-Resmi dairelerin mal ve hizmet alımlarına ilişkin yaptıkları

ihalelerde, ihaleyi yapan idare ile düzenlenen sözleşmeler (Binde 9,48)

10-7/11/2013 tarihli ve 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında

Kanun kapsamında düzenlenen;

a)Taksitle satış sözleşmeleri         (Binde9,48)

b)Ön ödemeli konut satış sözleşmeleri         (Binde9,48)

c)Devre tatil ve uzun süreli tatil hizmeti sözleşmeleri         (Binde9,48)

ç) Paket tur sözleşmeleri         (Binde9,48)

d)Abonelik sözleşmeleri         (Binde9,48)

e)Mesafeli satış sözleşmeleri         (Binde9,48)

 

11-7/6/2012 tarihli ve 6326 sayılı Turist Rehberliği Meslek Kanunu kapsamında düzenlenen turist rehberliğine ilişkin sözleşmeler         (Binde 9,48)

 

12-14/3/2013 tarihli ve 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu kapsamında düzenlenen:

 

a)Toptan elektrik satış sözleşmeleri         (Binde9,48)

b)Perakende elektrik satış sözleşmeleri         (Binde9,48)

13- 18/4/2001 tarihli ve 4646 sayılı Doğal Gaz Piyasası Kanunu

kapsamında düzenlenen:

 

a)Toptan doğal gaz satışına ilişkin sözleşmeler (Binde 9,48)

b)Tüketicilere doğal gaz satışına ilişkin sözleşmeler (Binde 9,48)

 

Kanunda böyle bir hüküm düzenlenmesine gerek olmadığı düşünülmektedir. Zira belli para ihtiva eden tüm sözleşmelerin binde 9,48 nispetinde damga vergisine tabi olacağı hususunda bu tablonun I-A/1 pozisyonunda zaten genel bir hüküm bulunmaktadır.

 

Şu var ki hazine arazilerinin kullanımları Gelir İdaresi Başkanlığı görüşleri çerçevesinde kira olarak değerlendirilerek binde 1,89 nispetinde damga vergisine tabi tutulmakta iken bu madde ile damga vergisi nispeti binde 9,48 nispetine yükseltilmiştir.

 

Bu durumda 2012/12 sayılı Genelgemizde yer alan hazine arazilerinin kullanım sözleşmeleri ve bunların süresinin uzatılması veya bedel artırımlarından, kullanım süresine dair bedel üzerinden bundan böyle binde 9,48 nispetinde damga vergisi tahsil olunacaktır.

 

b) 488 sayılı Kanuna ekli (1) sayılı Tablonun IV- Makbuzlar ve diğer kağıtlar bölümünün 2 inci fıkrasında 28 inci madde ile yapılan değişiklikle;

- Verilen bir beyannamedeki noksanlığın veya yanlışlığın düzeltilmesi amacıyla beyanname verme süresi içerisinde verilen düzeltme beyannamelerinin damga vergisine tutulmaması,

 

- Ayrıca, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu uyarınca verilmesi gereken aylık prim ve hizmet belgesi ile muhtasar beyannamenin birleştirilerek verilmesiyle oluşturulan beyannamelerin (37,40 TL.) damga vergisine tabi tutulması

sağlanmıştır.

 

7- 488 SAYILI KANUNA EKLİ  DAMGA VERGİSİNDEN İSTİSNA EDİLEN KAĞITLAR  BAŞLIKLI (2) SAYILI TABLODA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER

 

A) 488 sayılı Kanuna ekli (2) sayılı Tablonun II- Öğrenciler ve askerlerle ilgili kağıtlar bölümünde Kanunun 29 uncu maddesi ile yapılan değişikliklerle

a) İlgili bölümün 2 nci fıkrasında yapılan değişiklikle 488 sayılı Kanunda öğrenciler ve öğrenci sayılan kişilerin öğrenim ile ilgili olarak düzenlediği damga vergisinde istisna edilen kağıtlar arasına okul idareleriyle öğrenciler veya velileri arasında düzenlenen kağıtlar da dahil edilmektedir.

 

b) Aynı bölüme eklenen 6 ncı fıkra ile resmi dairelerce yurtdışına gönderilen kişiler adına yurtdışında bulunan eğitim - öğretim ve sağlık kurumlarına yapılan ödemelere ilişkin düzenlenen kağıtlar da damga vergisinden istisna edilmektedir.

 

B) 488 sayılı Kanuna ekli (4) sayılı Tabloda Kanunun IV- Ticari ve medeni işlerle ilgili kağıtlar bölümünde 29 uncu maddesi ile yapılan değişiklikler;

 

a) 5 inci fıkrada yapılan değişiklikle sigorta mukavelenameleri, sigorta ücretine ait makbuzlar yönünden uygulanmakta olan damga vergisi istisnası;

- Sigorta, reasürans ve koasürans sözleşmeleri,

- Bireysel emeklilik, gruba bağlı bireysel emeklilik sözleşmeleri,

- İşveren grup emeklilik sözleşmeleri,

- Sigorta yaptırma taahhütleri ile sigorta primleri ve bireysel emeklilik katkı paylarının ödenmesine ilişkin kağıtları

kapsayacak şekilde genişletilmektedir

 

Böylece yukarıda belirtilen kağıtlara ilaveten bir iş kağıdında yer alan sigorta yaptırma taahhütlerinde öngörülen teminat bedelleri damga vergisi yönünden dikkate alınmayacaktır.

Dolayısı ile de Danıştay Vergi Dava Daireleri tarafından yürütmenin durdurulması kararı verilen 2008/21 sayılı Genelgemizde belirtilen sigorta yaptırma taahhütlerine dair kağıtlar da damga vergisinden istisna edilmiştir.

 

b) 16 ncı fıkrada yapılan değişiklikle anonim, limited ve eshamlı komandit şirketler ile yatırım fonlarının kuruluş, sermaye artırımı ve süre uzatımında düzenlenen ve damga vergisinden istisna edilen kağıtlar arasına bunların pay devirlerinde düzenlenen kağıtlar da dahil edilmektedir.

Bu değişiklik sonucunda anonim, eshamlı komandit ve limited şirketlerin pay devir sözleşmeleri ile pay devrine ilişkin yönetim kurulu kararlarından damga vergisi alınması söz konusu olmayacaktır.

 

c) 19 uncu fıkrada yapılan değişiklikle, bankalar arasında, bankanın taraf olduğu veya bankalar aracılığıyla vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri ile bu sözleşmelere ilişkin olarak düzenlenen diğer kağıtlarla ilgili istisnalar kapsamına aracı kurumların taraf olduğu ya da bunlar aracılığıyla düzenlenen sözleşmeler de dahil edilmektedir.

 

ç) 21 inci fıkrada yapılan değişiklikle gayrimenkul yatırım ortaklıklarının kendi portföyleri için gayrimenkul alım satımı ve satış vaadi sözleşmelerine uygulanmakta olan damga vergisi istisnasının gayrimenkul yatırım fonlarının bu nevi işlemlerine de uygulanması sağlanmaktadır  şeklinde değiştirilmiştir.

 

d) 23 üncü fıkrada yapılan değişiklikle bankalar, yurtdışı kredi kuruluşları ve uluslarası kurumların, kullandırdıkları kredilerle ilgili damga vergisi istisnası, kredinin devri ve krediden doğan alacakların temliki işlemlerine ilişkin kağıtlara da damga vergisi istisnası getirilmiştir.

Bu değişikliğe göre kredilerle ilgili olarak uygulanmakta olan istisnaların;

-Kredinin alacaklı banka tarafından bir başka kredi kuruluşuna devri,

-Yine kredinin borçlu adına alacaklı bankaya ödeme yapan kefil veya üçüncü şahıslara temliki,

ile ilgili kağıtlardan damga vergisi alınamayacaktır. Bu anlamda 2007/13 sayılı Genelgemizin işlerliği kalmamıştır.

 

e) 30 uncu fıkrada yapılan değişiklikle finansman şirketlerince kullandırılan kredilerin temini ve bunlarla ilgili teminat ve geri ödeme işlemlerine uygulanmakta olan damga vergisi istisnası bu kredilerin devrini de kapsayacak şekilde genişletilmektedir.

 

f) 31 inci fıkrada yapılan değişiklikle dernek ve vakıflarca yerleşim yeri ve gerçek kişilerce mesken olarak kullanılmak üzere kiralanan gayrimenkullerle ilgili kira mukavelelerine uygulanmakta olan damga vergisi istisnası bu mukavelenameler üzerine konulacak kefalet şerhleri ve teminatlara da getirilmektedir.

Bu değişiklik, bir iktisadi işletmeye dahil olmayan gayrimenkullerle ilgili olarak fıkrada belirtilen kurum ve kişilerce düzenlenen ve damga vergisinden istisna bulunan kira mukavelelerindeki teminata dair (kefalet, cezai şart, teminat, depozito gibi) diğer işlemleri de damga vergisi istisnası kapsamına almaktadır.

 

g) 32 inci fıkrada yapılan değişiklikle gelir vergisinden muaf, muaf serbest meslek erbabı ile basit usulde vergilendirilen mükellefler tarafından işyeri olarak kullanılmak üzere kiralanan ve iktisadi işletmelere dahil olmayan taşınmazlarla ilgili kira mukavelelerine uygulanmakta olan damga vergisi istisnası bu mukavelenameler üzerine konulacak kefalet şerhleri ve teminatlara da getirilmektedir.

Bu değişiklik, bir iktisadi işletmeye dahil olmayan gayrimenkullerle ilgili olarak fıkrada belirtilen kişilerce düzenlenen ve damga vergisinden istisna bulunan kira mukavelelerindeki teminata dair (kefalet, cezai şart, teminat, depozito gibi) diğer işlemleri de damga vergisi istisnası kapsamına almaktadır.

 

h) 41 inci fıkrasında yapılan değişiklikle, kira sertifikası ihracına dayanak teşkil eden her türlü varlık ve hakların devri, alımı, satımı, kiralanması, vekaleten yönetimi, kira sertifikası ihracı amacıyla bir ortak girişime ortak olunması, iş sahibi sıfatıyla bir eser veya işin yaptırılması ve bu iş veya eserin kiralanması veya satılması nedeniyle düzenlenen kağıtlar ile kira sertifikaları ve kira sertifikası ödemelerine ilişkin her türlü garanti ve teminatlar için düzenlenen kağıtlar damga vergisinden istisna edilmektedir.

 

C) 488 sayılı Kanuna ekli (4) sayılı Tabloda Kanunun IV- Ticari ve medeni işlerle ilgili kağıtlar bölümüne 29 uncu maddesi ile eklenen fıkralar

 

a) 43 üncü fıkrada, yatırım Teşvik Belgesi kapsamında yer alan yatırım mallarına ilişkin olarak yatırım teşvik belgesi sahibi yatırımcılarla bu malların üreticileri ve tedarikçileri arasında düzenlenen kağıtlar, münhasıran yatırım döneminde belge kapsamındaki yatırıma yönelik gayri maddi hakların kiralanması ve satın alınmasına ilişkin düzenlenen kağıtlar, belge kapsamında sabit kıymet yatırımlarının imal ve inşasına yönelik düzenlenen sözleşmeler, taahhütnameler, teminatlar ve bu mahiyetteki kağıtlar ile söz konusu yatırımlara yönelik danışmanlık ve teknik müşavirlik hizmetlerine ilişkin düzenlenen kağıtlar,

 

b) 44 üncü fıkrada, yatırımlarda Devlet yardımları hakkında kararlarla belirlenen yüksek ve orta- yüksek teknolojili sanayi sınıfında yer alan ürünlerin imalatına ilişkin olarak imalatçılar ile tedarikçileri arasında mal ve hizmet alımı nedeniyle düzenlenen kağıtlar.

 

c) 45 inci fıkrada, Özel Tüketim Vergisi Kanunu ve aynı Kanunun ilgili mevzuatı uyarınca düzenlenen taahhütnameler.

 

d) 46 ncı fıkrada, 20/6/2013 tarihli ve 6493 sayılı Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun kapsamında ödeme hizmeti sağlayıcısı ile ödeme hizmeti kullanıcısı arasında düzenlenen tek seferlik ödeme sözleşmeleri.

 

e) 47 inci fıkrada, binalarda ısı yalıtımı ve enerji tasarrufu sağlamaya yönelik olarak düzenlenen kağıtlar ile 17/4/1957 tarihli ve 6948 sayılı Sanayi Sicili Kanununa göre sanayi sicil belgesini haiz sanayi işletmelerince münhasıran imalat sanayinde kullanılmak üzere yeni makine ve teçhizat alımına yönelik düzenlenen kağıtlar.

 

f) 48 inci fıkrada, ürünlerin yurtdışında tanıtım ve pazarlamasını sağlamak amacıyla, miktarı ticari teamüllere uygun örnek ürünler, tanıtım malzemeleri veya promosyon amaçlı ürünlerin bedelsiz ihracatına ilişkin düzenlenen kağıtlar ile yurtdışındaki fuarlara katılım amacıyla düzenlenen kağıtlar.

 

g) 49 uncu fıkrada, Her türlü gemi, yat ve diğer su araçlarının inşası, yenileme ve dönüşümü ile bakım ve onarımına ilişkin düzenlenen kağıtlar.

 

I) 50 inci fıkrada, girişim sermayesi yatırım ortaklıkları ve girişim sermayesi yatırım fonlarının münhasıran girişim sermayesi yatırımları ile ilgili düzenlenen sözleşmeler ile bu sözleşmelere ilişkin düzenlenen diğer kağıtlar.

 

i) 51 inci fıkrada, sermaye piyasası araçlarının kredili alımı, açığa satışı ve ödünç alma ve verme işlemleri ile ilgili olarak aracı kurum ile yatırımcı arasında düzenlenecek sözleşmeler.

 

j) 52 nci fıkrada, ileri teknolojiye sahip ve teknoloji transferi sağlayacak yurtdışında yerleşik şirketlerin satın alınması ile bu alımlara yönelik mali ve hukuki danışmanlık hizmeti alımına ilişkin düzenlenen kağıtlar.

Damga vergisinden istisna edilmektedir.

 

D) HARÇLAR KANUNU İLE İLGİLİ DEĞİŞİKLİKLER

 

1- BİRDEN FAZLA NÜSHA OLARAK DÜZENLENEN KAĞITLARLA İLGİLİ NOTERLİK İŞLEMİNDE HARÇ UYGULAMASI

30 uncu madde ile 492 sayılı Kanunun 38 inci maddesine eklenen fıkra ile birden fazla nüsha olarak düzenlenen muayyen bir bedeli ihtiva eden kağıtlarla ilgili nispi harca tabi işlemlerden sadece bir nüsha için harç tahsil olunması esası getirilmektedir.

 

2- BELLİ TUTARI İHTİVA EDEN HER NEVİ SENET, MUKAVELENAME VE KAĞITLARIN DEĞİŞTİRİLMESİ HALİNDE HARÇ UYGULAMASI

31 inci madde ile 492 sayılı Kanunun 47 nci maddesinde yapılan değişiklikle, noterde işleme konu edilmiş belli tutarı ihtiva eden her nevi senet, mukavelename ve kağıtların değiştirilmesi halinde, değişikliğe ilişkin senet, mukavelename ve kağıtların damga vergisi uygulamasında olduğu gibi artan miktar üzerinden aynı nispette harca tabi tutulması sağlanmaktadır.

 

3- 33 ÜNCÜ MADDE İLE 123 ÜNCÜ MADDEDE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLERLE

a) şirket pay devirlerinde harç istisnası

Anonim, limited ve eshamlı komandit şirketlerin kuruluş, sermaye artırımı, birleşme, bölünme, devir ve nevi değişikliği işlemlerine uygulanan harç istisnası kapsamına bunların pay devri işlemleri de dahil edilmektedir.

Bu değişiklik sonucunda anonim, eshamlı komandit ve limited şirketlerin pay devir sözleşmeleri ile pay devrine ilişkin yönetim kurulu kararları ile ilgili işlemlerden harç alınması söz konusu olmayacaktır.

 

b) Kredi garanti fonu tarafından bankaların yanısıra diğer kuruluşlara borçlu lehine verilecek kefaletler damga vergisinden istisna edilmektedir.

Bu değişikliğe göre kredi garanti fonu tarafından bankalar ve diğer kurumlardan kredi kullananlar lehine ve alacaklı kuruma hitaben verilecek kefaletler ile bu kefalete dair işlemlerden (bu kefalet sebebiyle lehine kefalet verilenden alınan rehin, temlik ve diğer teminatlar dahil ) harç alınamayacaktır.

 

c) Finansman şirketlerince kullandırılan kredilere harç istisnası

Finansman şirketlerince kullandırılan kredilerle ilgili işlemlere harç istisnası getirilmektedir.

 

d) Kira sertifikası ihracına dayanak teşkil eden her türlü varlık ve hakların, devri, alımı, satımı, kiralanması, vekaleten yönetimi, kira sertifikası ihracı amacıyla bir ortak girişime ortak olunması, iş sahibi sıfatıyla bir eser veya işin yaptırılması ve bu iş veya eserin kiralanması veya satılması ile bu işlemlere bağlı olarak yapılan her türlü teminat, ipotek ve benzeri işlemlere harç istisnası getirilmektedir.

 

e) 33 ÜNCÜ MADDE İLE 492 SAYILI KANUNUN 123 ÜNCÜ MADDESiNE EKLENEN YENİ FIKRALARLA;

- Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında yer alan yatırım mallarına ilişkin olarak yatırım teşvik belgesi sahibi yatırımcılarla bu malların üreticileri ve tedarikçileri arasında düzenlenen kağıtlar,

-münhasıran yatırım döneminde belge kapsamındaki yatırıma yönelik gayri maddi hakların kiralanması ve satın alınmasına ilişkin düzenlenen kağıtlar,

- belge kapsamında sabit kıymet yatırımlarının imal ve inşasına yönelik düzenlenen sözleşmeler, taahhütnameler, teminatlar ve bu mahiyetteki kağıtlar,

- söz konusu yatırımlara yönelik danışmanlık ve teknik müşavirlik hizmetlerine ilişkin düzenlenen kağıtlarla

ilgili işlemler

 

- İleri teknolojiye sahip ve teknoloji transferi sağlayacak yurtdışmda yerleşik şirketlerin satın alınması ile bu alımlara yönelik mali ve hukuki danışmanlık hizmeti alımına ilişkin düzenlenen kağıtlarla ilgili işlemler.

 

- Yatırımlarda Devlet yardımları hakkında kararlarla belirlenen yüksek ve orta-yüksek teknolojili sanayi sınıfında yer alan ürünlerin imalatına ilişkin olarak imalatçılar ile tedarikçileri arasında mal ve hizmet alımı nedeniyle düzenlenen kağıtlarla ilgili işlemler

 

- Binalarda ısı yalıtımı ve enerji tasarrufu sağlamaya yönelik olarak yapılan işlemler ile 17/4/1957 tarihli ve 6948 sayılı Sanayi Sicili Kanununa göre sanayi sicil belgesini haiz sanayi işletmelerince münhasıran imalat sanayinde kullanılmak üzere yeni makine ve teçhizat alımına yönelik olarak yapılan işlemler

 

- Ürünlerin yurtdışında tanıtım ve pazarlamasını sağlamak amacıyla, miktarı ticari teamüllere uygun örnek ürünler, tanıtım malzemeleri veya promosyon amaçlı ürünlerin bedelsiz ihracatına ilişkin yapılan işlemler ile yurtdışındaki fuarlara katılım amacıyla yapılan işlemler,

 

- Her türlü gemi, yat ve diğer su araçlarının inşası, yenileme ve dönüşümü ile bakım ve onarımına yönelik olarak düzenlenen kağıtlarla ilgili işlemler

 

- Öğrencilerin burs veya öğrenim kredisi almak ve okula veya öğrenci yurduna girebilmek için düzenledikleri sözleşme, taahhütname, kefaletname ve benzeri kağıtlara ilişkin işlemler,

492 sayılı Kanunda yazılı harçlardan müstesna tutulmuştur.

 

4- İHRACAT VE İHRACAT SAYILAN İŞLEMLERLE İLGİLİ HARÇ İSTİSNASI

 

35 İnci madde ile 492 sayılı Kanunun Ek 1 inci maddesinde yapılan değişiklikle, ihracat ve ihracat sayılan işlemlerle ilgili kapsam tayininin yanı sıra bu hususlardaki tebliğ ile belirlenen ve 2008/45 sayılı Genelgemiz kapsamındaki istisna uygulamasının genel ve özel prensipleri bazı ek ve değişiklikler ile kanun maddesi olarak ve çok geniş anlamda yeniden düzenlenmektedir.

Gelir İdaresi Başkanlığınca bu konuda yeni bir tebliğ yayımlandığında ayrıca duyuru yapılacaktır.

 

5- VEKALETNAMELERDE HARÇ UYGULAMASI

 

37 nci madde ile 492 sayılı Kanuna ekli (2) sayı Tarifenin II- Maktu Harçlar Bölümünün;

a) 3 üncü fıkrasında yapılan değişiklikle özel ve genel vekaletname ayrımı kaldırılarak vekaletname harcı tekleştirilmektedir.

 

b) 4 üncü fıkrasında yapılan değişiklikle, kolektif, sermayesi paylara bölünmüş komandit, anonim ve limited şirketlerin kuruluş aşamasındaki defter tasdiklerinden harç alınmaması prensibi getirilmektedir.

 

E) DEĞERLİ KAĞIT BEDELİ UYGULAMASI YÖNÜNDEN YAPILAN DEĞİŞİKLİK

 

Kanunun 67 inci maddesi ile 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun 212, 335, 566 ve 575 inci maddelerinde yapılan değişiklikle kolektif, sermayesi paylara bölünmüş komandit, anonim ve limited şirket kuruluşlarında düzenlenen şirket kuruluş sözleşmelerini ihtiva eden kağıtlardan değerli kağıt bedeli alınması uygulamasına son verilmiştir.

 

F) 6361 SAYILI KANUNDAKİ (FİNANSAL KİRALAMA) İLE İLGİLİ DAMGA VERGİSİ VE HARÇ İSTİSNASI

 

74 üncü madde ile 6361 sayılı Kanunun 37 inci maddesinde yapılan değişiklikle, finansal kiralama sözleşmeleri, bu sözleşmelerin devrine ve tadiline ve teminatlarına dair işlem ve kağıtlara uygulanmakta olan damga vergisi ve harç istisnası, finansal kiralama konusu malların teminine ilişkin olarak kiralayan ve satıcı arasında düzenlenen sözleşmeleri ve bunlarla ilgili işlemleri de kavrayacak şekilde genişletilmektedir.

 

 

 

Bilgi edinilmesini rica ederim

Saygılarımla

 

 

 

Yunus TUTAR

Başkan

 

 

EK: 6728 sayılı Kanun hükümleri

 

 

(Genel Yazı: 93)

 

 

 

Ek için tıklayınız.