2014-116 sayılı genel yazı

Mali Danışmanlık 24417509          

19.11.2014

Özü: Borç Taahhüdü, Kefalet ve Muvafakat İşleminin Bir Arada Yapılmasında Harç

 

........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA

........................ NOTERLİĞİNE

 

Noterlik işlemlerinin bazılarında örneğin polis ve askeri öğrenci okullarına verilen taahhüt ve kefalet senetlerinde, öğrenci ile birlikte iki müşterek borçlu ve müteselsil kefilin yanısıra bu kefillerin eşlerinin rıza ve muvafakatine dair imzaların bulunması halinde, harç yönünden işlemin kaç imza üzerinden değerlendirileceği hususunda görüş talepleri üzerine konu Yönetim Kurulunun 04.11.2014 günlü toplantısında görüşülerek aşağıdaki görüşün bildirilmesine karar verilmiştir.

 

Bilindiği üzere, 492 sayılı Harçlar Kanununun 46 ncı maddesindeki,Birbiriyle ilgili işler bir arada bulunursa en yüksek harç alınmasını gerektiren iş üzerinden bir harç alınır. hükmü düzenlenmiştir.

 

Yine aynı kanunun 44/3 Maddesinde de  Müteselsil kefillerin bir kapıda koyacakları birden çok imza bir imza sayılır hükmüne yer verilmiştir.

 

Bu hükümler çerçevesinde, birden fazla işlemin bulunduğu bir kağıtla ilgili işlemden bunların her birinin yapılmasını gerektiren esas unsurun aynı olması kaydıyla, hangisinden daha yüksek harç alınacaksa, o işlemin harcı alınacak, diğer işlemler harç hesabında nazara alınmayacaktır.

 

Buna göre, bir öğrenci tarafından düzenlenen borçlanma taahhütnamesine evli iki kişinin müteselsil kefil olarak imza koyduklarını, bu şahısların eşlerinin de yine aynı işlemde muvafakat ettiklerini varsayalım.

 

Burada görüleceği üzere işlemlerin her birinin yapılmasını gerekli kılan öğrenci borç taahhütnamesidir. Yani işlemler birbiri ile ilgilidir.

Bu durumda işlemde, borç taahhüdü birinci işlemi, tek imza sayılan iki imzalı müteselsil kefalet ikinci işlemi, eşlerin her birinin muvafakati ise üçüncü ve dördüncü işlemi ifade etmektedir.

 

Görüleceği üzere aynı kağıt üzerinde veya aynı yevmiye de yapıldığında hepsi tek imzalı olan dört adet işlem, birbiri ile ilgili işlemler manasındadır. Dolayısı ile de değerleri aynı olan bu işlemler sebebiyle tek imza üzerinden harç tahsil olunması gerekmektedir.

 

Ancak işlemin (örneğin kredi işlemlerinde olduğu gibi işlem aslının) harçtan istisna olduğu durumlarda taahhüt ve kefalet işleminin yanısıra muvafakat işlemine de harç istisnası uygulanacağı tabiidir.

 

Diğer taraftan, yukarıda belirtilen görüş dikkate alındığında taahhüt, kefalet ve muvafakat işlemlerinin aynı kağıtta yapılması mümkün bulunmaktadır.

 

Bilgi edinilmesini rica ederim.Saygılarımla

 

Yunus TUTAR

Başkan

 

(Genel Yazı116)