1999-12 sayılı genelge

Ankara, 15.4.1999

Özü: İhale makamı değişikliğine ilişkin olarak müteahhit tarafından düzenlenen muvafakatname Hk.

 

G E N E L G E

( 12 )

 

           Bir Noterliğimizden Birliğimize intikal eden ve ekte örneği bulunan muvafakatname başlıklı kağıdın tabi olacağı harç ve damga vergisi yönünden 25.02.1999 günlü ve 11803 sayılı yazımızla Maliye Bakanlığına müracaat edilmiştir.

           Görüş talep edilen işlemde Demiryolları, Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı Genel Müdürlüğü ile Müteahhit firma arasında daha önce düzenlenen sözleşme kapsamındaki inşaat işinin Yüksek Planlama Kurulu kararı ile kontrollük hizmetleri ilk ihale makamında kalmak üzere finansmanın Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğünce gerçekleştirilmesinin karara bağlanması üzerine, bu karar doğrultusunda işin sahibi olan kurum yani ihale makamı değiştirilmektedir.

 

           Bu çerçevede işin müteahhidi tarafından düzenlenen ekli muvafakatnamede evvelce düzenlenen inşaat mukavelesine atfen, bu mukaveledeki şartlar aynen baki kalmak üzere işverenin (ihale makamının) Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü olmasına muvafakat edildiği belirtilmektedir.

 

           Konu hakkında Maliye Bakanlığından alınan ve Yönetim Kurulumuzun 07.04.1999 günlü toplantısında görüşülen 23.03.1999 günlü ve 11803 sayılı görüş yazısında ise ilgili Kanun hükümleri belirtildikten sonra;

 

           “....... Yazınız ekinde yer alan muvafakatname başlıklı kağıt mahiyeti itibariyle muvafakatname vasfında olmakla birlikte, konusunu teşkil eden işin yapımını üstlenen şirketi bağlayıcı biçimde, işverenin Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğünün olması hususunda adı geçen şirketin rıza beyanını içermektedir. Dolayısıyla, düzenleme şekli itibariyle 42 nci maddede belirtilen manada değer gösterilmesi mecburi kağıtlar meyanında bulunmamaktadır.

 

           Buna göre, sözü edilen kağıdın maktu harca tabi tutulması icabeder.

           Ancak, muvafakatnameler 488 sayılı Damga Vergisi Kanununa ekli (1) sayılı tabloda yer alan damga vergisine tabi kağıtlar arasında sayılmadığından damga vergisine tabi tutulmaması gerekir.”

           denilmektedir.

           Buna göre bu nevi işlemlerde Bakanlık görüşü çerçevesinde işlem yapılması hususunda bilgilerinizi rica ederim.

           Saygılarımla.

                                                                                                           BAŞKAN

                                                                                                       Hasip DİNÇER

                                                                                                    (Ankara 24.Noteri)

A.KAHRAMAN

Y.O.13.4.

EK:1 işlem örneği