1997-57 sayılı genelge

Ankara, 23.10.1997

Sayı : Hukuk 17004

Özü : Şehit ailelerine kullandırılan faizsiz konut kredisini bir başkasının kullanmasına muvafakat Hk.

 

GENELGE

(57)

 

Toplu Konut Fonundan şehit ailelerine kullandırılan ve fakat hak sahibi tarafından başka bir şahsın kullanmasına muvafakat edilen krediler sebebiyle düzenlenen kağıtlara ilişkin olarak Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğünce gönderilen ve Yönetim Kurulumuzun 15.10:1997 günlü toplantısında görüşülen 26.09.1997gün ve 41282 sayılı yazıda

 

"İlgide kayıtlı yazınızda, ".... Faizsiz konut kredisini kullanmaktan feragat ederek, bu kredinin ........ tarafından kullanılmasına muvafakat ........ " iradesini belgeleyen iş kağıdının mahiyetinin tayini, dolayısıyla damga vergisine tabi olup olmadığı konusunda Bakanlığımız görüşü sorulmaktadır.

Bilindiği üzere, 488 sayılı Damga Vergisi Kanunun 1 inci maddesinde, bu kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olacağı, 2 nci maddesinde ise; vergiye tabi kağıtlar mahiyetinde bulunan veya onların yerini alan mektup ve şerhlere bu kağıtların hükümlerinin yenilenmesine, uzatılmasına, değiştirilmesine, devrine veya bozulmasırıa ilişkin mektup ve şerhlerin de damga vergisine tabi olacağı açıklanmış, 4 üncü maddesinde de, bir kağıdın tabi olacağı verginin tayini için o kağıdın mahiyetine bakılacağı ve buna göre tabloda yazılı vergisinin bulunacağı, kağıtların mahiyetlerinin tayininde şekli kanunlarda belirtilmiş olanlarda kanundaki adlarına, belirtilmemiş olanlarda üzerlerindeki yazının tazammun ettiği hüküm ve manaya bakılacağı ve buna göre tabloda yazılı vergisinin bulunacağı, kağıtların mahiyetlerinin tayininde şekli kanunlarda belirtilmiş olarılarda kanunlardaki adlarına, belirtilmemiş olanlarda üzerlerindeki yazının tazammun ettiği hüküm ve manaya bakılacağı hükme bağlanmış bulunmaktadır.

 

Diğer taraftan 488 sayılı Damga Vergisi Kanununa ekli (1 ) sayılı tablonun 1 - Akitlerle ilgili kağıtlar bölümünün 1/a maddesinde belli parayı ihtiva eden mukavelename, taahhütname ve temliknamelerin binde 6 nispetinde, 1/b maddesinde ise belli parayı ihtiva etmeyen mukavelename; taahhütname ve temliknamelerin 254.700.-TL. maktu damga vergisine tabi tutulacağı belirtilmiş bulunmaktadır.

 

Konu ile ilgili olarak Adalet Bakanlığı ile yapılan yazışmadan, ilgi yazıda sözü edilen kağıdın temlikname olarak düşünülmesi gerektiği ortaya çrkmaktadır.

 

Bu itibarla damga vergisi uygulamasında söz konusu kağıdın temlikname gibi işlem görmesi gerekmektedir.

 

Diğer taraftan, 2982 sayılı Konut İnşaatında ve Kalkınmada Öncelikli Yörelerde Yapılacak Yatırımlarda Vergi, Resim ve Harç Istisna ve Muaflıkları Tanınması Hakkında Kanunun 2 nci maddesinde, Bu Kanun hükümlerine göre uygulanacak istisna ve muaflıklar veraset ve intikal vergisi, damga vergisi, banka ve sigorta muameleleri vergisi, emlak vergisi,. harçlar ve resimler ile Belediye Gelirleri Kanunu gereğince alınan vergi resim ve harçları kapsar."denilmiş, aynı Kanunun 4 üncü maddesinin (b) fıkrasında ise "Konut edinmek isteyenlere kredi verilmesi (köyler dahil) hakkındaki işlemler ile bu konuda düzenlenen kağıtlar ve bu kredi muameleleri dolayısıyla her ne nam ile olursa olsun nakden veya hesaben alınan paralar ikinci maddede yazılı vergi, resim ve harçlardan müstesnadır." hükmüne yer verilmiştir.

 

Mezkür maddenin ve konuyla ilgili olarak 4.5.1984 gün ve 18391 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan 1 Seri No.lu tebliğin incelenmesinden de anlaşılacağı gibi, 4 üncü maddenin (b) fıkrasıyla tanınan muafiyet, sadece konut edineceklere kredi verilmesi işlemi ve bu krediyle ilgili olarak düzenlenecek kağıtlara teşmil edilmiştir.

 

Bu nedenle, yazıda sözü edilen temliknamenin, 2982 sayılı Kanun hükümlerine göre konut edinmek isteyenlere kredi verilmesiyle ilgili olarak düzenlenmesi halinde damga vergisi ve harçtan istisna edilmesi gerekir" denilmektedir.

 

Gereğinin buna göre yapılması esnasında muafiyetin uygulanabilmesi için 2982 sayılı Kanun ve ilgili tebliğler gereğince vergi dairesinden ayrıca görüş isteneceği tabiidir.

Bilgilerini rica ederim. Saygılarımla.

 

BAŞKAN

Hasip DINÇER

(Ankara 24. Noteri)


İşlem örneği

Muvafakatname ve Feragatname

Adıma Toplu Konut Fonundan çıkan şehit ve malül ailelerine kullandırılacak olan faizsiz konut kredisini kullanmaktan feragat ederek bu kredinin .......... oğlu .......... doğumiu .......... tarafından kullanılmasına, bu konuda banka ve diğer kurum ve kuruluşlarca gerekli işlemlerin yapılmasına rıza ve muvafakatım bulunduğunu beyan ve ikrar ederim.

İLGİLİ : ADI SOYADI ADRESI