1996-56 sayılı genelge

Özü: Bazı muvafakatnameler Hk.

 

G E N E L G E( 56 )

 

        Örneği ekli “Sermaye Piyasası Kurulu Başkanlığı”na verilen “muvafakatname”lerin, ne şekilde harç ve damga vergisine tabi tutulacağı konusunda intikal ettirilen tereddütler üzerine, Maliye Bakanlığından görüş istenmişti.

 

           Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğünden alınan 05.11.1996 günlü 51984 sayılı cevabi yazıda:

        “Bilindiği üzere, 492 sayılı Harçlar Kanununun 42 nci maddesinde, menkul ve gayrimenkul mallar hakkında alım, satım, taahhüt ve rehinle ilgili her nevi mukavele, senet ve kağıtlarda değer gösterilmesinin mecburi olduğu hükme bağlanmıştır. Ayrıca, 488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 nci maddesinde, bu Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olacağı hükme bağlanmıştır. Aynı Kanunun 10 uncu maddesinde de “Damga vergisi nispi veya maktu olarak alınır. Nispi vergide, kağıtların nevi ve mahiyetlerine göre, bu kağıtlarda yazılı belli para maktu vergide kağıtların mahiyetleri esastır.

 

        Belli para terimi, kağıtların ihtiva ettiği veya bunlarda yazılı rakamların hasıl edeceği parayı ifade eder.” hükmüne yer verilmiştir.

        Söz konusu yazıda bahsi geçen işlemde Ege Giyim Sanayicileri Yatırım Bank Anonim Şirketinin ortağı olarak Banka Yönetim Kurulunun kararı ile ihraç edilecek banka bonolarının kurul kaydına alınması, halka arzı, satış limiti izni için Sermaye Piyasası Kuruluna yapılan başvuruya ve Yönetim Kurulunun kararı ile ileride çıkarılacak dövize natik banka bonoları ihracına gayrikabili rücu olarak muvafakat edildiği görülmektedir.

 

        Buna göre, düzenlenen kağıdın hukuki niteliğinin “Muvafakatname” olması nedeniyle 488 sayılı Damga Vergisi Kanununun (1) sayılı tablosunda adı geçmediğinden damga vergisine tabi tutulmaması icabeder. Diğer taraftan, 492 sayılı Kanununun 42 nci maddesinde belirtilen manada değer gösterilmesi mecburi kağıtlar mahiyetinde bulunmayan muvafakatname ile ilgili olarak noterde yapılacak işlemlerin 492 sayılı Harçlar Kanununa bağlı (2) sayılı tarifenin ll/1 pozisyonu gereğince maktu harca tabi tutulması gerekmektedir”.

           Denilmektedir.

           Bilginizi ve gereğinin buna göre yapılmasını rica ederim.

           Saygılarımla.

BAŞKAN

Hasip DİNÇER

(Ankara 24. Noteri)