1996-35 sayılı genelge

Özü: İbraname ve muvafakatname başlıklı işlem Hk.

 

G E N E L G E (35)

 

           Örneği ekli “Düzenleme şeklinde İbraname ve Muvafakatname” başlıklı işlemde, değer gösterme zorunluluğu bulunup bulunmadığı hususunda Maliye Bakanlığından görüş istenmiş idi.

           Yönetim Kurulunun 08.08.1996 günlü toplantısında görüşülen, Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğünün 30.07.1996 günlü 35753 sayılı cevabi yazısında:

 

           “Bilindiği üzere, 492 sayılı Harçlar Kanununun 42 nci maddesinde, menkul ve gayrimenkul mallar hakkında alım, satım, taahhüt ve rehinle ilgili her nevi mukavele, senet ve kağıtlarda değer gösterilmesinin mecburi olduğu hükme bağlanmıştır. Ayrıca, 488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, bu  Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olacağı hükme bağlanmıştır. Aynı Kanunun 4 üncü maddesinde de “Bir kağıdın tabi olacağı verginin tayini için o kağıdın mahiyetine bakılır ve buna göre tabloda yazılı vergisi bulunur.

 

           Kağıtların mahiyetlerinin tayininde, şekli kanunlarda belirtilmiş olanlarda kanunlardaki adlarına, belirtilmemiş olanlarda üzerlerindeki yazının tazammun ettiği hüküm ve manaya bakılır.” hükmüne yer verilmiştir.

 

           Yukarıda belirtilen hükümler karşısında, Adalet Bakanlığınca da alacağın temliki özelliğini taşıdığı kabul edilen düzenleme şeklinde ibraname ve muvafakatname başlıklı kağıtta, taahhütte bulunan kişi sahibi olduğu/olacağı bağımsız bölümün tapusunun ve mülkiyetinin üçüncü bir kişiye verilmesine şirketin yetkili olduğunu ve adı geçen şirketten hiçbir hak ve alacağının kalmadığını beyan ve taahhüt etmektedir. Bu çerçevede, sözü edilen kağıt başlığında yazılı ifadeler dışında, muhtevası itibariyle Harçlar Kanununun 42 nci maddesinde belirtilen manada gayrimenkul bir malın satış ve devri itibariyle aynına yönelik bir taahhüdü ihtiva etmektedir. Dolayısıyla söz konusu kağıt konusunu oluşturan gayrimenkul dikkate alınarak değer gösterilmesi zorunlu kağıtlar meyanında bulunmaktadır.

 

          Buna göre, sözü edilen kağıtta, taahhüt konusu olan gayrimenkulün işlem tarihindeki rayiç değerinin gösterilmesi ve bu değer üzerinden de nispi damga vergisi ve harcın tahsili icabeder.” denilmektedir.

 

           Bilgilerinizi ve buna göre işlem yapılmasını rica ederim.

           Saygılarımla,

BAŞKAN

Hasip DİNÇER

(Ankara 24. Noteri)

 


NOTERDE DÜZENLEME ŞEKLİNDE

İBRANAME VE MUVAFAKATNAME

Garanti Koza Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi ile akdetmiş bulunduğum ../../....tarihli Konut Yapım Sözleşmesi gereğince haksahibi olduğum İstanbul ..................................................................... adresindeki ve tapunun ............. pafta, ........................ parsel no’sundaki anataşınmazın ........................ no.lu bağımsız bölümün tapusunu ................... oğlu (veya kızı) ........................ ../../....... doğumlu ..................................................... isimli kişiye şirketçe bilabedel verilmesine muvafakat ettiğimi, konutun mülkiyetinin söz konusu kişiye devir ve ferağından dolayı Garanti Koza İnşaat Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’ni hiçbir şekilde herhangi bir hak ve talepde bulunmayacağımı, söz konusu sözleşme nedeniyle adı geçen şirketten hiçbir hak ve alacağımın kalmadığını bu hususlardan dolayı anılan şirkete hiçbir şekilde husumet tevcih etmeyeceğimi, bütün bu haklarımdan gayrikabili rücu olarak feragat ettiğimi, anılan şirkete gayrikabili rücu olarak ve külliyen ibra eylediğimi kabul ve taahhüt eylerim.

                                                                                   Ad ve Soyadı

İşbu belge bütün borcunu ödedikten sonra tapunun bir yakınına veya bir başkası üzerine çıkarılmasını talep eden müşterimiz tarafından, NOTERDE düzenleme şeklinde ve resimli olarak tanzim edildikten sonra, aslı Garanti Koza A.Ş.ne teslim edilecektir.