1995-66 sayılı genelge

ANKARA,  06.09.1995

Öz: Bazı noterlik işlemlerinin niteliği Hk.

 

G E N E L G E 66

 

 

           Maliye Bakanlığından gönderilen 22.08.1995 tarih ve 46306 sayılı yazıda:

           “Yazınız ekini teşkil eden muvafakat ve taahhüt beyanı başlıklı kağıtta kişi, müzik kasetini yalnızca .....plak ve kasetçilik firması sahibi .......nam ve hesabına doldurduğunu, söz konusu firmanın bu kaset ve içersindeki eserler üzerinde her türlü yetkisi bulunduğunu beyan ve taahhüt etmektedir.

 

           Bilindiği üzere Harçlar Kanununun 42 nci maddesinde menkul ve gayrimenkul mallar hakkında alım, satım, taahhüt ve rehinle ilgili her nevi mukavele, senet ve kağıtlarda değer gösterilmesinin mecburi olduğu hükme bağlanmıştır. Ayrıca, Damga Vergisi Kanununun 1 nci maddesinde, bu kanuna ekli 1 sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olacağı hükme bağlanmıştır. Aynı kanunun 10 ncu maddesinde de damga vergisinin nisbi veya maktu olarak alınacağı, nisbi vergide kağıtların nevi ve mahiyetlerine göre bu kağıtlarda yazılı belli paranın, maktu vergide ise kağıtların mahiyetlerinin esas alınacağı hükmüne yer verilmiştir.

 

           Yukarıda belirtilen hükümler karşısında söz konusu kağıt muhtevası itibariyle Harçlar Kanununun 42 nci maddesinde belirtilen manada menkul ve gayrimenkul bir malın alımı, satımı, rehni veya aynına yönelik başkaca bir taahhüdü ihtiva etmemekte, belli bir para tutarına ilişkin taahhüt veya borca da konu teşkil etmemektedir. Dolayısıyla söz konusu kağıt değer gösterilmesi zorunlu kağıtlar meyanında bulunmamakta, ayrıca, taahhütnamede olduğu gibi bir işin yüklenilmesi, üstlenilmesine ilişkin beyana da yer verilmediğinden kağıdın muvafakatname olarak kabul edilmesi gerekmektedir.

 

           Buna göre, 488 sayılı Damga Vergisi Kanununa ekli 1 sayılı tabloda yer almayan söz konusu kağıdın (muvafakatnamenin) damga vergisine tabi tutulmaması, bu kağıtla ilgili noter işlemlerinin ise 492 sayılı Kanuna bağlı 2 sayılı tarifenin II/1 pozisyonu gereğince maktu harca tabi tutulması icap eder.” denilmektedir.

 

           Mütalaaya ilişkin işlem örneği genelge ekinde bilgilerinize sunulmuştur.

           Gereğini rica ederim.

           Saygılarımla,

 

      BAŞKAN

  Hasip DİNÇER

(Ankara 24. Noteri)

 


MUVAFAKAT VE TAAHHÜT BEYANI

 

           Aşağıda isimleri yazılı olan eserleri ihtiva eden ADIMI ANMA-GELİN OLDUĞUN GECE isimlerindeki müzik kasetlerini ve bu kasetlerde adı geçen eserlerde ...................  plak ve kasetçilik firması sahibi .....................nam ve hesabına tanıtımım, reklamım ve sanat için okudum. Ayrıca bu kasete okuduğum eserlerden ayrı ayrı kaset yapabilir veya dilediği eserleri dilediği karışık kasetlerinde kullanabilir. Çıkacak olan bu kasetleri yurt içinde veya yurt dışında dilediği firma ve şahıslara dilediği şekilde devredebilir. Radyo, TV ve umuma açık yerlerde yayınlanmasının ve okumamın firmanın yazılı iznine tabi olduğunu, kasetlerimin piyasaya çıkış tarihinden itibaren bir yıl süre ile hiçbir firma veya şahsa kaset yapmayacağımı şimdiden taahhüt eder, bu eserlerle bu kasetleri .............plakçılık ve kasetçilik firmasına yaptığımı kabul, beyan ve taahhüt ederim.

 

OKUDUĞUM ESERLERİN ADLARI

 

(Bu bölüme kasetin her iki yüzüne okunan eser isimleri yazılmış)

BEYAN EDEN : .....................

(Bu bölüme ilgilinin isim ve adresi yazılacak)

(İmza ve Noter Tasdiki)