1995-13 sayılı genelge

ANKARA 8.2.1995

Özü : Bazı muvafakatname başlıklı işlemler Hk.

 

GENELGE 13

 

Maliye Bakanlığından gönderilen 5.1.1995 tarih ve 00463 sayılı yazıda:

"... soruya konu işlem kağıdı ile kişi yeni düzenlemede yola, okula, sosyal donatıya gidecek zayiattan herhangi bir kamulaştırma istemediğini, konut parsellerine dönüşmesine ve verilmiş haklarını tekrar talep etmeyeceğine muvafakat ettiğini beyan etmektedir.

 

Bilindiği üzere, 492 sayılı Harçlar Kanununun 42 nci maddesinde, değer veya ağırlık ölçüsüne göre harca tabi işlemlerde 2 sayılı tarifede yazılı değer ve ağırlık esastır. Menkul ve gayrimenkul mallar hakkında alım, satım, taahhüt ve rehinle ilgili her nevi mukavele, senet ve kağıtlarda değer gösterilmesi mecburidir. Rehin bordroları hakkında bu hüküm uygulanmaz, denilmektedir.

 

Anılan madde hükmü gereğince menkul ve gayrimenkul malların alımı, satımı, rehni veya aynına yönelik başkaca bir taahhüdü ihtiva eden kağıtlarda değer gösterilmesi zorunlu kılınmıştır.

 

Ancak, söz konusu muvafakatname başlıklı kağıtta muhtevası itibariyle belli para yer almamakta muvafakata konu gayrimenkulün aynına ilişkin olup, herhangi bir borcun üstlenilmesi manasında taahhüdü ihtiva etmediğinden, bu kağıtta değer gösterilmesine gerek bulunmamaktadır.

Buna göre, damga vergisi kapsamında yer almayan bu kağıdın (muvafakatnamenin) sadece 492 sayılı Kanuna bağlı 2 sayılı tarifenin II/I nci pozisyonu uyarınca maktu harca tabi tutulması gerekmektedir." denilmektedir. Işlem örneği arkaya çıkartılmıştır.

Bilginizi ve gereğini rica ederim.

 

BAŞKAN

Hasip DİNÇER

(Ankara 24. Noteri)


MUVAFAKATNAME

 

Büyükşehir Belediyesi İmar Daire Başkanlığına;

Balgat .......Ada....... parselde mevcut gayrimenkulüm nedeniyle yapılacak yeni düzenlemede yola, okul, sosyal donatıya gidecek zayiattan dolayı herhangi bir kamulaştırma istemediğime, konut parsellerine dönüşmesine ve verilmiş haklarımı tekrar talep etmeyeceğime muvafakat ediyorum

 

Muvafakat Eden Tarih Imza