1994-70 sayılı genelge

ANKARA, 26.10.1994

Özü : Bazı taahhütnameler Hk.

 

GENELGE 70

 

Maliye Bakanlığından gönderilen 7.10.1994 tarih ve 68306 sayılı yazıda Harçlar Kanununun 42 nci maddesi açıklandıktan sonra aynen:

 

"Yazınız ekinde yer alan muvafakat başlıklı kağıtta, gayrimenkul inşası için düzenlenen ruhsata ilişkin olarak ruhsat sahibince verilen bazı taahhütler yer almakta ve bu sebeple muvafakat başlıklı olmasına rağmen bu kağıdın taahhütname olarak değerlendirilmesi gerekmektedir.

 

Ancak, söz konusu taahhütler Harçlar Kanununun 42 nci maddesinde belirtilen manada gayrimenkul bir malın aynına yönelik bir taahhüdü ihtiva etmediği gibi belli bir para miktarına da konu teşkil etmemektedir. Dolayısıyla bahse konu taahhütname değer gösterilmesi zorunlu kağıtlar meyanında bulunmamaktadır.

 

Bu nedenle söz konusu taahhütnamenin maktu damga ve maktu harca tabi tutulması gerekmektedir."denilmektedir.söz konusu taahhütname örneği genelge arkasında bilgilerine sunulmuştur. Gereğini rica ederim.Saygılarımla,    

 

BAŞKAN

Hasip DİNÇER

(Ankara 24. Noteri)


 

MUVAFAKAT

 

Tarafıma verilen ruhsattaki ölçülerin dışına çıkmayacağıma, ruhsat harici hiçbir değişiklik yapmayacağıma, amacı dışında kullanmayacağıma, imar çalışmalarına engel olduğu takdirde veya şikayet söz konusu olduğunda yapmış olduğum yeri kendim yıkacağıma, yıkmaz isem görevli fen memurlarınız tarafından yıkılmasına muvafakat ederim.

Adres: Adı Soyadı İmza