1993-97 sayılı genelge

ANKARA, 10.12.1993

Özü : Muvafakatname başlıklı kağıtta kişi, hissedarı bulunduğu mevki ve nitelikleri belirten kargir benzin istasyonu ve arsa vasıflı gayrimenkuldeki hissesinin bir başka şahıs tarafından akaryakıt istasyonu olarak kullanılmasına, Petrol Ofisi Genel Müdürlüğünden bayilik alınmasına ve faaliyetlerin sürdürülmesi için gerekli evrakları imzalamasına muvafakatın bulunduğunu kabul ve beyan etmektedir. Muvafakatnamenin Damga Vergisine tabi tutulmaması, bu kağıtla ilgili noter işleminden maktu harç alınması, taahhütname ve bununla ilgili işlemlerin ise maktu damga vergisi ve harca tabi tutulması gerekmektedir.

 

GENELGE 97

 

Bir sorumuz üzerine Maliye Bakanlığından gönderilen 25.11.1993 tarih ve 73473 sayılı yazıda:

"Yazınız ekini teşkil eden muvafakatname başlıklı kağıtta kişi, hissedarı bulunduğu mevki ve nitelikleri belirten kargir benzin istasyonu ve arsa vasıflı gayrimenkuldeki hissesinin bir başka şahıs tarafından akaryakıt istasyonu olarak kullanılmasına, Petrol Ofisi Genel Müdürlüğünden bayilik alınmasına ve faaliyetlerin sürdürülmesi için gerekli evrakları imzalamasına muvafakatın bulunduğunu kabul ve beyan etmektedir.

 

Taahhütnamede ise, taahhütte bulunanlar, Petrol Ofisi bayii olarak Petrol Ofisi A.Ş.'ne karşı her türlü işlemlerden ötürü müştereken ve müteselsilerı sorumlu olduklarını ve her türlü borçlarından ötürü her türlü mal varlıklarına müracaat edilmesini kabul ve taahhüt ettiklerini ifade etmektedirler." Denildikten sonra Harçlar Kanunun 42 nci ve Damga Vergisi Kanunun 1 nci maddeleri açıklanmış ve sonuç olarak: "Bu açıklamalara göre her iki kağıt Haçlar Kanunun 42 nci maddesinde belirtilen manada menkul ve gayrimenkul bir malın aynına yönelik bir taahhüdü ihtiva etmemekte ve bu kağıtlarda belli bir para tutarına ilişkin düzenleme de yer almamaktadır. Dolayısiyle söz konusu kağıtlar değer gösterilmesi zorunlu kağıtlar meyanında bulunmamaktadır.

 

Buna göre, 488 sayılı Damga Vergisi Kanununa göre vergiye tabi kağıtlar arasında yer almayan muvafakatnenin Damga Vergisine tabi tutulmaması, bu kağıtla ilgili noter işleminden maktu harç alınması, taahhütname ve bununla ilgili işlemlerin ise maktu damga vergisi ve harca tabi tutulması gerekmektedir." denilmektedir.

 

Yazıda sözü geçen işlem örnekleri yazımız arkasında bilgilerinize sunulmuştur. Gereğini rica ederim.

 

 

Türkiye Noterler Birliği

BAŞKANI

M.Muhsin BILGE

(Beyoğlu 23. Noteri)


 

EK: 1

 

MUVAFAKATNAME

Hissedarı bulunduğum ....... ili ..... ilçesi..... köyü ..... mevkiinde kain tapunun Parsel ... Pafta ...... de kayıtlı bulunan ve .............. M2 yüz ölçümlü kargir benzin istasyonu ve arsası vasıflı gayrimenkuldeki hissemi ..... oğlu ..... doğumlu ........ 'ın Akaryakıt istasyonu olarak kullanılmasına Petrol Ofisi A.Ş. Genel Müdürlüğünden bayilik almasına bayilik faaliyetlerini sürdürmesine ve bunun için gerekli evrakları imzalamasını rıza ve muvakatımın bulunduğunu kabul ve beyan ederim.

Muvafakat Eden

İmza

 

TAAHÜTNAME

Petrol Ofisi Bayi olarak Petrol Ofisi A.Ş. ne Karşı her türlü işlemlerden ötürü (ister müştereken isterse münferiden yaptığımız muamelelerden ötürü) müştereken ve müteselsilen sorumlu olduğumuzu her türlü borcumuzdan ötürü her türlü mal varlığımıza müracaat edileceğini peşinen kabul ve taahhüt ederiz.

Taahhüt edenler