1993-56 sayılı genelg

e

ANKARA, 9.8.1993

Özü : Teminat mektubunun paraya çevrilmesine ilişkin muvafakatnamenin damga vergisine tabi tutulmamaları, nisbi harca tabi tutulmaları gerekir.

 

GENELGE 56

 

Bir sorumuz üzerine Maliye Bakanlığından gönderilen 29.6.1993 tarih ve 40832 sayılı yazıda:

"Bilindiği üzere 488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 1 inci maddesinde, bu kanuna ekli 1 sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olacağı hükme bağlanmıştır. Öte yandan, 492 sayılı Harçlar Kanununa bağlı 2 sayılı tarifenin I-değer veya ağırlık üzerinden alınacak nisbi harçlar bölümünün 1 inci fıkrasında da, muayyen bir meblağı ihtiva eden her nevi senet, mukavelename ve kağıtlardan beher imza için binde 0.50 nispetinde harç alınacağı ile bütün imzalar için bu suretle alınacak harcın toplam miktarının asgari ve azami miktarları belirtilmiştir.

 

İlgide kayıtlı yazılarınız ekinde yer alan ihbarname başlıklı kağıtların incelenmesinden, söz konusu kağıtların borçlunun borcunun teminatı amacıyla alacaklı adına bankadan aldığı teminatın alacaklı tarafından istenildiği zaman paraya çevrilebileceğine ilişkin olarak düzenlendiği ve muvafakatname mahiyetinde olduğu anlaşılmıştır.

 

Buna göre muvafakatname mahiyetindeki söz konusu kağıtlar 488 sayılı Kanun kapsamına girmediğinden damga vergisine tabi tutulmamaları, ancak, ihtiva ettikleri değer üzerinden 492 sayılı Harçlar Kanununa bağlı 2 sayılı tarifenin I-1 fıkrasına istinaden beher imza için binde 0.50 harca tabi tutulmaları gerekir." denilmektedir.

Söz konusu işlem örneği arka sayfaya çıkartılmıştır. Bilginizi ve gereğini rica ederim.

Saygılarımla,

 

Türkiye Noterler Birliği

BAŞKAN YARDIMCISI

Fethiye TUNÇSİPER

(Beyoğlu 15. Noteri)

 


İHBARNAME

KEŞİDECİ :

MUHATAP :

...................................Ticaret Limited Şirketinin çimento borcundan dolayı Türkiye Emlak Bankası....................:................... Şubesinden ............................. Sanayi ve Ticaret A.Ş. adına almış bulunduğum......................................tarih ve.......................................sayılı 100.000.000.-TI. (yüz milyon TI) teminat mektubunun muhatap ............................Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından hiçbir süre ile kayıtlı olmaksızın ve istenildiğinde paraya çevrilmesini kabul ettiğimi ihbaren bildiririm.

...../...../1993 Keşideci

............................NOTERLİĞİNE

Üç nüshadan ibaret işbu ihbarnamenin bir nüshasının dairenizde hıfzı ile bir nüshasının muhatabına tebliği için irsalini ve meşruhatlı bir nüshasının da tarafıma iadesini arz ederim. ..../..../1993

Keşideci