1990-40 sayılı genelge

Ankara 1.6.1990

Özü: Tescil davası nedeni ile verilecek muvakatnamelerin  beyanname olarak kabulü icap eden kağıdın maktu damga vergisine ve bu konudaki işlemin Harçlar Kanununa göre maktu harca tabi tutulması gerekir.

 

GENELGE 40

 

Bir sorumuz üzerine Maliye ve Gümrük Bakanlığından gönderilen 17.5.1990 tarih ve Harç: 2282314203/49148 sayılı yazıda :

 ... Necip Mahir tarafından bir tarlanın oğlu Mehmet Mahir adına tesciline muvafakat edildiği ve bu muvafakat işleminden ne şekilde damga vergisi ve harç alınacağı sorulmaktadır.

 

Bilindiği gibi medeni kanunun 689. maddesinde, kişinin açtığı tescil davasına bir başkasının muvafakatı gerekmez denilmektedir.

 

Bu çerçevede yazınız ekindeki kağıtta Mehmet Mahir lehine yasal şartlardan olan 20 yıllık zilyetlik süresinin dolduğu ifade edildiğine göre, selef zilyet baba Necip Mahir'in önceki zilyetliğinin davacının zilyetlik süresine eklenmesine ihtiyaç yoktur.

 

Bu nedenle, taşınmaz mal üzerinde hakkı kalmadığını ,beyan eden Necip Mahir'in şu veya bu şekilde bir muvafakat vermesi söz konusu olmayacaktır. Bu itibarla 1.11.1989 tarihli muvafakatname başlıklı kağıt, mahiyeti itibariyle bu gayrimenkulle ilgili beyan ve ifade içeren bir tesbit işlemi olup, söz konusu kağıtta, gayrimenkulün aynına ilişkin bir taahhüde konu olmaması sebebiyle belli bir değer gösterilmesi zorunluluğu bulunmamaktadır.

 

Bu nedenle beyanname olarak kabulü icap eden kağıdın maktu damga vergisine ve bu konudaki işlemin Harçlar Kanununa göre maktu harca tabi tutulması gerekir denilmektedir. Bilginizi rica ederim. Saygılarımla.

                                                           

Türkiye Noterler Birliği BAŞKANI

Uğur KALAFATOĞLU

(istanbul 20. Noteri)