1988-62 sayılı genelge

Ankara, 22.9.1988

Özü : Bazı noterlik işlemlerinden alınacak vergiler Hak.

 

GENELGE (62)

 

        Birliğimize yapılan bir başvuru üzerine Maliye ve Gümrük Bakanlığına yazılan yazımıza cevaben gönderilen Gelirler Genel Müdürlüğü ifadeli 7.9.1988 gün ve HARÇ : 2232314-177/54897 sayılı yazıda :

 

        İlgi yazınızda bir banka ile A,Ş. arasında noterce tasdiki yapılıp ticaret siciline işlenen 200.000.000 TL, lik ticari işletme rehninin kaldırılarak ticaret siciline yapılan tescilin silinmesine bankanın muvafakat ettiğini bildiren (muvafakatname) başlıklı yazının noterdeki tasdik işlemi sırasında, harç ve damga vergisi uygulaması bakımından düzenlemenin bir ibraname mi yoksa vekaletname mi olarak değerlendirileceği hususundaki Bakanlığımız görüşünün bildirilmesi istenilmektedir.

 

        Bilindiği üzere, 492 sayılı Harçlar Kanununun 42 nci maddesinin 2 nci fıkrasında menkul ve gayrimenkul mallar hakkında alım, satım, taahhüt ve rehinle ilgili her nevi mukavele, senet ve kağıtlarda değer gösterilmesinin mecburi olduğu hükme bağlanmış, kanuna bağlı (2) sayılı tarifenin I - Diğer veya ağırlık üzerinden alınan nispi harçlar bölümünün birinci fıkrasında da, muayyen bir meblağı ihtiva eden her nevi senet, mukavelename ve kağıtlardan beher imza için binde 0.50 nisbetinde harç alınacağı, bu suretle alınacak harcın 3000 liradan az ve 1.500.000 liradan çok olamayacağı hükme bağlanmıştır.

 

        Mezkür hüküm doğrultusunda inceleme konusu olan muvafakatname başlıklı kağıt rehin alacaklısı olan bankayı bağlayıcı biçimde işletme rehninin kaldırılması konusunda rıza beyanını, yani muvafakatını içermesi açısından bir tür ibraname sayılabilirse de taraflar arasındaki hukuki işlemin tam niteliği bilinmeyeceği için kağıdın muvafakatname olarak kabul edilmesi gerekmektedir.

 

        Ayrıca. yazılı metnin başlığı ve kapsamı kişinin hukuki bir işleme muvafakatını yani rıza beyanını ifade ettiğine göre, ifade edilenin dışında saklı başkaca bir işlemin ve bu meyanda ibranın varlığından söz edilemez.

 

        Bu nedenle, söz konusu kağıdın noterdeki tasdiki işleminden, kağıdın ihtiva ettiği değer üzerinden (2) sayılı tarifenin I/1 pozisyonu gereğince harç alınması gerekmektedir. Öte yandan, muvafakatnameler 488 sayılı Kanuna ekli (1) sayılı tabloda yer alan damga vergisine tabi kağıtlar arasında sayılmadığından damga vergisi aranılmaması icabeder.   denilmektedir.

 

        Bilinmesini ve bu çeşit işlemlerde buna göre işlem ifasını rica ederim. Saygılarımla,

 

Türkiye Noterler Birliği

Başkan Yardımcısı

Halil KAYSl (Ankara 9. Noteri)