1986-17 sayılı genelge

Ankara, 5.3.1986

Özü : Kooperatif bünyesinde bulunan arsanın miktarı ve değerine uygun yeni bir arsa ile değiştirilmesine muvafakatını ve buna göre tapu kaydı değişikliklerinin yapılması için tüm yükümlülüklerin yerine getirileceği taahhüdünü kapsayan ve bu haliyle doğrudan belli miktar borç doğurmayan bir işlem niteliğinde olduğundan maktu harç ve damga vergisine tabi tutulması gerekir.

 

G E N E L G E(17)

 

................................................... NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA

................................................... NOTERLİĞİNE

 

Bazı yapı kooperatiflerinde üyeler tarafından verilen ve muvafakatname başlığını taşıyan kağıtlardan harç ve damga vergisinin ne suretle alınacağına ilişkin sorumuza, Maliye ve Gümrük Bakanlığından verilen 28.1.1986 gün ve 0600 sayılı yazıda,   yazınız ekinde gönderilen ve muvafakatname başlığını taşıyan kağıt, üyesi bulunduğu kooperatif bünyesinde bulunan arsanın miktarı ve değerine uygun yeni bir arsa ile değiştirilmesine muvafakatını ve buna göre tapu kaydı değişikliklerinin yapılması için tüm yükümlülüklerin yerine getirileceği taahhüdünü kapsayan ve bu haliyle doğrudan belli miktar borç doğurmayan bir işlem niteliğindedir.

 

Bu nedenle, belli bir değer gösterilmeyen ve belli bir değer gösterilmesi zorunluluğu da bulunmayan söz konusu kağıdın, 488 ve 492 sayılı Kanun. hükümleri gereğince maktu harç ve damga vergisine tabi tutulması gerekir. denilmektedir. Bilgi edinilmesini ve bu çeşit işlemlerde buna göre işlem ifasını rica ederim. Saygılarımla,

 

Türkiye Noterler Birliği

Başkanı Rasim EYÜBOĞLU

(Ankara 24. Noteri)