1974-41 sayılı genelge

Ankara, 13 Aralık 1974

Özü : Muvafakatnamelerin damga vergisine tabi olmadıkları Hak.

 

GENELGE   41

 

488 Sayılı Damga Vergisi Kanununun 1. maddesinde Bu kanuna bağlı (1) sayılı tabloda yazılı kağıtlar damga vergisine tabidir, 4. maddesinde de Bir kağıdın tabi olacağı verginin tayini için o kağıdın mahiyetine bakılır ve ona göre tabloda yazılı vergisi alınır. denilmektedir.

 

Bu hükümlere göre, kanundaki (1) sayılı tabloda sayılan veya bunlardan birisinin niteliğinde bulunan kağıtları vergiye tabi tutmaları tabidir.

Damga Vergisi Kanununa bağlı (1) sayılı tabloda muvafakat-namenin sözü geçmemektedir. Bu güne kadarki uygulamada tablonun V - makbuzlar ve diğer kağıtlar bölümünün (2) numaralı bendinde, damga vergisine tabi kağıtlar arasında gösterilen beyannamelerden sayılarak muvafakat namelerden de (l TL.) lık vergi alınmakta idi.

 

Halbuki Adalet Bakanlığı Hukuk işleri Genel Müdürlüğünün; 9 Ekim 1974 tarih ve 3342 sayılı yazımıza verdiği 16 Ekim 1974 tarih ve 3278 sayılı yazılarında  muvafakatnameler belli konuda muvafakat vermeğe kanunen yetkili bulunan olumlu irade beyanını belgelendiren kağıtlar olup, belli bilgileri ve bunların gerçekliğinin ilgilisi tarafından onaylanmasını kapsayan beyannamelerden tamamen ayrı mahiyettedir.

Resmi Mercilere verilmesinin muvafakat namelere beyanname mahiyetini  kazandırmayacağı tabidir. denilmektedir.

Yüksek Bakanlığın bu görüşü Birlik Başkanlık Divanımızcada benimsenmiştir.

 

Bu itibarla Damga Vergisi Kanununun (1) sayılı tablosunda adı geçmeyen ve sayılanlardan herhangi birisinin mahiyetinde bulunmayan muvafakat namelerin damga vergisine tabi tutulmamaları gerektiği düşünülmektedir.

 

Bilginizi ve gereğinin yerine getirilmesini rica ederim.

Saygılarımla,

 

Başkan

S. Halis TOKDEMİR

(Ankara 14. Noteri)

 

EK :

Adalet Bakanlığı HİGM. Ekim 1974 gün ve 3278 sayılı ve Maliye Bakanlığının 21 Ağustos 1974 tarih, 2101104-1611/46055 sayı ve 18 Kasım 1974 gün ve 2101104-1611 yazıları örnekleri.

 

TÜRKİYE NOTERLER BİRLİĞİ BAŞKANLIĞINA

 

İlgi: 9 Ekim 1974 tarih ve 3342 sayılı yazınız.

 

Yukarıda tarih ve sayısı gösterilen yazınız ile konu incelendi.

488 Sayılı Damga Vergisi Kanunu'nun l inci maddesinde Bu kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtlar damga vergisine tabidir denilmekte, 4 üncü maddede de Bir kağıdın tabi olacağı verginin tayini için o kağıdın mahiyetine bakılacağı ve buna göre tabloda yazılı vergisinin bulunacağı öngörülmüş bulunmaktadır.

 

Yukarıda açıklanan yasa hükümlerine göre, kanuna ekli (1) sayılı tabloda sayılan veya sayılanlardan birisinin mahiyetinde olan kağıtların damga vergisine tabi tutulmaları, bunlar dışında kalanların ise vergiye tabi tutulmamaları gerekmektedir.

 

Damga Vergisi Kanununun ekli (l) sayılı tablonun IV - makbuzlar ve diğer kağıtlar bölümünün (2) numaralı bendinde beyannameler damga vergisine tabi kağıtlar arasında gösterilmiştir.

Muvafakat nameler ise sözü edilen tabloda sayılan işlemler arasında bulunmamaktadır.

Ayrıca muvafakat nameler, belli konuda muvafakat vermeye kanunen yetkili bulunanın olumlu irade beyanını belgelendiren kağıtlar olup, belli bilgileri ve bunların gerçekliğinin ilgilisi tarafından onaylanmasını kapsayan beyannamelerden tamamen ayrı mahiyettedirler.

 

Resmi mercilere verilmesinin, muvafakatnamelere beyanname mahiyetini kazandırmayacağı da tabiidir.

Bu itibarla, Damga Vergisi Kanunu'nun (1) sayılı tablosunda adı geçmeyen ve sayılanlardan herhangi birinin mahiyetinde bulunmayan, küçüklerin yurt dışına çıkması için velilerince verilen, muvafakatnamenin damga vergisine tabi tutulmaması gerektiği düşünülmektedir.

Bilginizi rica ederim.

 

Oğuz AKDOĞANLI

Adalet Bakanı Y. Hukuk İşleri Genel Müdürü

 

T. C.

MALİYE BAKANLIĞI

 

Ankara

Ankara, 18 Kasım 1974

Gel     : DMG-2101104-1611/59112 Konu : Damga Vergisi Hak.

 

TÜRKİYE NOTERLER BİRLİĞİ BAŞKANLIĞINA :

(14 üncü Noter)

Tunalı Hilmi Cad. No : 112/1-2-3 ANKARA

 

İlgi : 17/9/1974 günlü ve 2984 sayılı yazınız.

 

Yazınız incelendi.

Bilindiği üzere, 488 sayılı Damga Vergisi Kanununun l nci maddesinde; bu kanuna ekli (1) sayılı tabloda yazılı kağıtların damga vergisine tabi olacağı hükme bağlanmış, kanuna bağlı (1) sayılı tabloda da bu kağıtlar teker teker sayılmış bulunmaktadır.

 

Bu nedenle küçük çocukların yurt dışına çıkabilmeleri için kanuni velisi tarafından verilen muvafakatnameler mezkür tabloda yer almadığından ve ayrıca (1) sayılı tablodaki kağıtlar mahiyetinde de bulunmadığından damga vergisine tabi değildir.

 

Ancak söz konusu muvafakatnamelerin başka bir işlemle birleşmesi halinde, birleştiği kağıdın mahiyetine göre damga vergisine tabi tutulması gerekir.

 

Bilgi edinilmesi ve gereğinin buna göre ifası rica olunur.

 

Maliye Bakanı Y.

Erdoğan KOÇAK

Gelirler Genel Müdürü