SİLAH DEVİRLERİ - SIK SORULANLAR - HALUK NECDET TEKİN (TNB HUKUK DANIŞMANI)

HALUK NECDET TEKİN (T.N.B BAŞKAN DANIŞMANI) - TÜM MAKALELERİ


 

 

01- Ruhsat süreleri bitmiş silahların devirleri yapılabilir mi?

 

Taşıma ve bulundurma ruhsatlarıyla ilgili hükümlere Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Yönetmelik’in 3 üncü maddesinde yer verilmiştir.

Birinci fıkrası, 28 Temmuz 2017 Tarihli ve 30137 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 17.7.2017 tarihli ve 2017/10643 sayılı kararla değiştirilen bu madde “Taşıma ve bulundurma ruhsatları onay tarihinden itibaren beş yıl için geçerli olup, gerekli şartların varlığı halinde her beş yılda bir yenilenir. Ruhsatlar verilirken ruhsatın geçerlilik süresi ve süre bitiminden itibaren en geç altı ay içinde ruhsatın yenilenmesi gerektiği kişiye tebliğ edilir. Beş yıllık geçerlilik süresini müteakip altı ay içinde ruhsatın yenilenmemesi halinde o silaha ait ruhsat başka bir işleme gerek kalmaksızın iptal edilerek bu Yönetmelik hükümlerine göre devri sağlanır. Bu şekilde ruhsatı iptal edilen silah, ancak Kanunun 6 ncı maddesinin birinci fıkrasında belirlenen idari para cezasının ödenmesi kaydıyla aynı şahıs adına tekrar ruhsata bağlanabilir.

Yeni ruhsatın geçerlilik süresi, önceki ruhsata ait sürenin bittiği tarihten itibaren işlemeye başlar. Süresi biten taşıma ruhsatı, yenisi verilinceye kadar bulundurma ruhsatı yerine geçerlidir. hükümlerini içermektedir.

 

Taşıma ruhsatında: Beş yıllık ruhsat süresi bitmiş ise, süre bitiminden itibaren altı aylık süre içinde taşıma ruhsatının yenilenmesi gerekir. Bu altı aylık süre içinde yenisi verilinceye kadar, süresi biten taşıma ruhsatı, bulundurma ruhsatı olarak geçerlidir. Bu sebeple beş yıllık ruhsat süresi bitiminden sonra başlayan altı aylık yenileme süresi içinde, süresi biten taşıma ruhsatı esas alınmak suretiyle silah satış/devir sözleşmesinin yapılması mümkündür. Yenileme yapılmamış ve altı aylık süre geçmiş ise ruhsat iptal edileceğinden, bu ruhsata dayanılarak satış/devir işleminin yapılmaması gerekir.

 

Bulundurma ruhsatında: Beş yıllık bulundurma ruhsat süresi bitmiş ise, süre bitiminden itibaren altı aylık süre içinde bu ruhsatın yenilenmesi gerekir. Beş yıllık ruhsat süresi bitiminden sonra başlayan altı aylık yenileme süresi içinde, süresi biten bulundurma ruhsatının tamamen iptal edilmemiş olması nedeniyle bu ruhsata dayanılarak silah satış/devir sözleşmesinin yapılması mümkündür. Yenileme yapılmamış ve altı aylık süre geçmiş ise ruhsat iptal edileceğinden, bu ruhsata dayanılarak satış/devir işleminin yapılmaması gerekir.

 

 

02- Mirasçının, kendi adına ruhsat çıkarmadan murisinden kalan silahı üçüncü bir kişiye satabilir mi?

 

Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Yönetmeliğin, 28 Temmuz 2017 Tarihli ve 30137 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 17.7.2017 tarihli ve 2017/10643 sayılı kararla değiştirilen 18’inci maddesi “Vefat eden kişilere ait ruhsatlı silahın, tebligat tarihinden itibaren mirasçılarının tamamının muvafakati ile altı  ay içinde başvurulması halinde talepte bulunan mirasçısına veya üçüncü bir kişiye devri sağlanır. Bu süre içinde mirasçıları adına ruhsata bağlanamamış veya üçüncü bir kişiye devredilememiş silahlar müsadere edilmek üzere adli makamlara intikal ettirilir.”, 2003/32 sayılı Genelge’de açıkladığı gibi miras kalan silahın, mirasçıların noterliklerde yaptıkları feragati doğrultusunda bir mirasçı adına ilgili emniyet makamınca tescil edilmesi/ruhsat verilmesi mümkün bulunmaktadır.

 

Miras yoluyla kalan silah üzerinde tüm mirasçıların hak sahibi olmalarına karşılık, emniyet makamlarınca taşıma ya da bulundurma ruhsatı sadece bir kişiye verilebilmektedir. Silah ruhsatı alınabilmesi için mirasçıların tamamının bir mirasçıya veya üçüncü bir şahsa miras paylarını devir etmeleri gereklidir. Mirasçılar, silah üzerindeki bu haklarını kendilerinden birine veya bir üçüncü şahsa, Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Yönetmeliğin 21’inci maddesi hükmü uyarınca değil Türk Medeni Kanununun 677 nci maddesi hükümleri doğrultusunda devir edebilirler.

 

Miras yoluyla kalan silah üzerindeki miras payının;

a) Mirasçılardan birine devri için, mirasçıların tamamının katılımıyla miras payının devri sözleşmesi yapılması veya 2003/32 sayılı Genelge’de açıkladığı gibi miras payından feragati içeren beyan verilmesi,

b) Üçüncü bir şahsa devir için ise, TMK’nın 677’nci maddesinin ikinci fıkrası uyarınca noterden sözleşme yapılması,

c) Bu işlemlerin, 28.07.2017 tarihinde Yönetmelikte yapılan değişiklik uyarınca tebligat tarihinden itibaren 6 ay içinde yerine getirilmesi,

zorunludur.

 

Silahın mirasçılardan birisine devri yapılmakta ise, 2003/32 sayılı Genelge’de yer alan Emniyet Genel Müdürlüğünün 26.06.2003 gün ve 7179-117236 sayılı görüşleri uyarınca Yönetmeliğin 21 inci maddesinde sözü edilen izin belgesinin aranmasına gerek bulunmamaktadır. Buna karşılık, miras yolu ile intikal eden silahın mirasçı ya da mirasçıların tamamı tarafından üçüncü bir kişiye devri halinde ise,  idarece düzenlendiği tarihten itibaren altı aylık süre için geçerli olan ve Yönetmelik Ek 4’de örneği bulunan izin belgesinin de istenilmesi gerekir.

 

Haluk Necdet TEKİN

TNB Eğitim, Sağlık,

Sosyal Güvenlik ve Yardımlaşma Vakfı

Hukuk Danışmanı ve Eğitmeni