KİMLİKLER HAK. BİRLEŞTİRİLMİŞ 1 SAYILI GENELGE

BİRLEŞTİRİLMİŞ GENELGELER DİZİNİ

 

Hukuki Danışmanlık – 26441

Ankara, 12.06.2019

Özü: Noterlik işlemlerinde kullanılacak kimlikler.

 

 

G E N E L G E

No. (1)

 

 

........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA

........................ NOTERLİĞİNE

 

 

Birliğimizce yayımlanan, noterlik işlemlerinde kullanılacak kimliklerle ilgili genelge ve genel yazıların birleştirildiği bu genelge, Yönetim Kurulunun 10.06.2019 tarihli toplantısında görüşülerek kabul edilmiştir.

 

1-GENEL OLARAK:

Noterin, işlem yaptıracak kimselerin kimlik, adres ve yeteneği ile gerçek isteklerinin tamamen öğrenmekle yükümlü olduğu ve belgelendirme isteminde bulunan ilgili ile işleme katılan kimselerin kimliğini tespit edebilmek için nüfus hüviyet cüzdanı, buna dayalı olarak resmi mercilerden verilmiş pasaport, ehliyet, fotoğrafı kimlik kartı ve sair kimlik belirten belgeleri aramak zorunda olduğu, bu belgelerin gösterilmemesi veya noterin gerekli görmesi halinde tanık dinlemek yoluyla da kimlik tespit edilebileceği Noterlik Kanununun 72. ve Noterlik Kanunu Yönetmeliğinin 90.maddelerinde belirtilmiştir.

 

2-ÖZEL KANUNLARINDA YER ALAN RESMİ KİMLİKLER:

Noter kimlikleri:

12 Aralık 2014 tarihli ve 29203 (Mükerrer) sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan 6572 sayılı Kanun ile 1512 sayılı Noterlik Kanununun 24'üncü maddesine “Noterlere Türkiye Noterler Birliği tarafından verilen kimlik kartı, tüm resmi ve özel kuruluşlar tarafından kabul edilecek resmi kimlik hükmündedir.” şeklinde eklenen son fıkra gereğince, Türkiye Noterler Birliği tarafından noterlere verilen kimlikler resmi kimlik niteliğindedir.

 

Hakim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen kimlikler :

12 Aralık 2014 tarihli ve 29203 (Mükerrer) sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan 6572 sayılı Kanun ile 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanununa “Hakim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartı, tüm resmi ve özel kurum ve kuruluşların iş ve işlemlerinde resmi kimlik hükmündedir.” şeklinde eklenen 112/B maddesi uyarınca, hakim ve savcılar ile yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlikler resmi kimlik niteliğindedir.

 

Milletvekilleri, yasama organı eski üyeleri ile dışarıdan atanan bakanlara verilen kimlikler:

6353 sayılı Kanun ile 3671 sayılı Kanuna, “Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığınca, Milletvekilleri, Yasama Organı eski üyeleri ile dışarıdan atanan bakanlara verilen kimlik belgesi tüm resmi ve özel kuruluşlar tarafından kabul edilecek resmi kimlik hükmündedir.” şeklinde eklenen “Ek madde 1” gereğince, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığınca, milletvekilleri, Yasama Organı eski üyeleri ile dışarıdan atanan bakanlara verilen kimlik belgelerinin, noterlik işlemlerinde resmi kimlik olarak kabul edilmesi gerekmektedir.

Avukat kimlikleri:

1136 sayılı Avukatlık Kanununun 9’uncu maddesinin değişik 4’üncü fıkrası gereğince Türkiye Barolar Birliği tarafından tek tip olarak bastırılan ve (örneği ek. 1'de bulunan) avukat kimlikleri, tüm resmi ve özel kuruluşlar tarafından kabul edilecek resmi kimlik hükmündedir

Avukatlık Kanunu Yönetmeliğinin Geçici 1 inci maddesi uyarınca Türkiye Barolar Birliği tarafından düzenlenen avukat kimlikleri dışındaki kimlikler, 01.01.2003 tarihinden sonra avukat kimliği olarak kullanılmamaktadır.

Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu 13-14 Temmuz 2016 günlü toplantısında; Avukat Kimlik Kartı ve Barokart Üretim ve Uygulama Yönergesi'nin, 18. maddesi gereği geçerlilik süresi 5 (beş) yıl olan kimlik ve akıllı kartların maddede ifade edilen süresinin kaldırılması konusu görüşülmüş ve sözü edilen Yönergenin, 18. maddesinin sadece avukatlık kimlik kartları yönünden değiştirilerek, geçerliliğinin süre sınırlanma hükmünün kaldırılmasına, ayrıca bir geçici madde eklenerek; halen kullanımda olan süresi dolmamış kartların geçerlilik tarihleri sonunda ücretli ve süresiz olarak yenilenmesine karar verilmiştir. Bu nedenle avukat kimliklerinde yer alan beş yıllık süre sınırlaması kaldırılmıştır. (TBB 2016/54 sayılı duyuru)

 

Basın kartı:

14.12.2018 tarihli ve 30625 sayılı Resmi Gazete yayımlanan Basın Kartı Yönetmeliğinin 5 inci maddesinin 1 inci fıkrası gereğince, bu Yönetmeliğin 2 nci maddesinde belirtilen kişilere verilen Basın Kartı resmi nitelikte bir kimlik belgesidir.

(NOT:Aynı hüküm, bu Yönetmelikten önce yürürlükte olan 3.3.2001 tarihli, 24351 sayılı; 9.8.1998 tarihli, 23428 sayılı ve 25 Ağustos 2015 tarihli ve 29456 sayılı Resmi Gazetelerde yayımlanan mülga Basın Kartı ve Basın Kartları Yönetmeliklerinde de mevcuttur.)

 

Askeri kimlik kartı:

6519 sayılı Kanun ile 211 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanununa 34/A maddesine “Askeri kimlik kartı; kişinin, Türk Silahlı Kuvvetleri personeli olduğunu ve kimliğini gösteren resmi belgedir. Türk Silahlı Kuvvetleri mensupları, yönetmelikle belirlenen istisnalar saklı kalmak kaydıyla askeri kimlik kartlarını resmi ve sivil olarak üzerlerinde bulundururlar.’ şeklinde eklenen birinci fıkra gereğince Türk Silahlı Kuvvetleri personeline verilen kimlik kartları resmi kimlik niteliğindedir.

Türk Silahlı Kuvvetleri kimlik kartlarının basımı, dağıtımı, kullanımlarının yönetimi TSK Akıllı Kart Merkezi tarafından yapılmaktadır. Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Akıllı Kartları aynı zamanda görevdeki personelin 1949 tarihli Silahlı Çatışma Hukuku'na ilişkin Cenevre Sözleşmelerine uyumlu bir kimlik kartıdır ve üzerinde/mikroişlemcisinde TSK Personelinin nüfus, askeri ve iletişim bilgileri ile renkli fotoğrafı bulunmaktadır.

 

3-İLGİLİ MEVZUAT GEREĞİNCE VERİLEN DİĞER KİMLİK VE BELGELER:

 

a)Ülkemizde bulunan yabancı diplomatik misyon personelinin kimlikleri ile adresleri:

Konuya ilişkin olarak Dışişleri Bakanlığı Protokol Genel Müdür Yardımcılığınca Birliğimize gönderilen 3 Ocak 2012 tarihli 2011/8420559 sayılı yazı, Yönetim Kurulunun 13.03.2012 tarihli toplantısında görüşülmüştür.

Dışişleri Bakanlığı tarafından çıkarılan Yabancı Misyon Kimlik Kartı Yönetmeliği de 24 Temmuz 2013 tarihli ve 28717 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

Belirtilen yazı ve Yönetmelik hükümlerine göre;

Ülkemizde bulunan yabancı diplomatik misyon personelinin, aile üyelerinin, yakınlarının ve fahri konsolosların noterliklerimizde işlem yaptırmaları halinde, Dışişleri Bakanlığınca bu kişiler için düzenlenen "Yabancı Misyon Personeli Kimlik Kartı"nın ibrazı istenecektir. Yönetmeliğin 8’inci maddesinin 1’inci fıkrasının (b) bendi gereğince bu kimlik kartı, her türlü hukuki işlem için kimlik ispatında kullanılan ve kart hamilinin resmi makamlara tanıtılarak uluslararası hukuk ile ulusal mevzuatımızdan kaynaklanan statülerine uygun muamele görmeleri için bilgilendirici işlev görür. 10.1.2007 tarihli ve 26399 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan mülga “Türkiye’deki Yabancı Misyon Personeli Kimlik Kartı Yönetmeliği” hükümlerine göre verilmiş kartlar geçerliliklerini kaybettikleri için kullanılamaz.

Dışişleri Bakanlığının yazısında belirtildiği üzere; hem hukukumuza, hem de taraf olduğumuz uluslararası anlaşmalar ve yerleşik uygulamalara göre, yabancı misyon personelinin adres kaydettirme zorunluluğu bulunmadığından, gerek araç alım satım sözleşmelerinde gerekse diğer işlemlerde bu personelin kişisel adres kayıtları aranmayacak , adres kısmına görevli oldukları yabancı temsilciliğin isim ve adresinin yazılması ile yetinilecektir.

Yukarıda belirtilen hususlar Ülkemizde bulunan yabancı diplomatik temsilciliklerde çalışan Türk vatandaşları için uygulanmayacak, bunlar için Türk vatandaşlarına uygulanan usulde işlem yapılacaktır.

 

b)6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu uyarınca verilen belge ve kimlikler:

6458 sayılı Kanun uyarınca verilen “İkamet İzin Belgesi” ile bu Kanunda yazılı diğer kimlikler ile belgelerin, şekli ve kimlik olarak kullanılıp kullanılmayacağı İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğünden sorulmuştur. Adı geçen Genel Müdürlükçe gönderilen 15.09.2014 tarihli ve 2014/1319-2460, 31.12.2015 tarihli ve 39265563-000-38774 sayılı yazılarda verilen bilgilere göre;

 

İkamet Tezkeresi İkamet İzni Belgesi:

5683 sayılı Yabancıların Türkiye’de İkamet ve Seyahatleri Hakkında Kanun uyarınca Türkiye'de ikamet edecek yabancılara verilmiş olan "ikamet tezkeresi" yerine, 11.04.2014 tarihinden itibaren, şekil ve içeriği yeniden belirlenen "ikamet izni belgesi" kullanılmaya başlanmıştır.

5683 sayılı Kanun uyarınca 11.04.2014 tarihinden önce verilmiş olup, süreleri bitmemiş olan ikamet tezkereleri, 11.04.2014 tarihinden sonra sürelerinin sonuna kadar geçerli olmaya devam edecek ve sürelerinin sonuna kadar herhangi bir ilave idari işleme gerek kalmaksızın kullanılacaktır. Dolayısıyla, 5683 sayılı Kanuna göre verilmiş olup süreleri dolmayan ikamet tezkereleri, Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğünün 23.3.1989 gün ve 13354 sayılı görüşleri doğrultusunda tapuda işlem yapılmasını gerektirenler hariç diğer noterlik işlemlerinde kullanılabilecektir.

6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanununu uyarınca 11.04.2014 tarihinden sonra verilen “İkamet İzin Belgesi” tek başına kimlik olarak kabul edilmeyecek, bu belge sahibi kişilerin pasaportlarının veya yabancı kimliklerinin olması nedeniyle işlemlerinde, “İkamet İzin Belgeleri” ile tercüme edilmiş pasaportları veya yabancı kimlikleri birlikte kullanılacaktır.

 

Vatansız Kişi Kimlik Belgesi:

Türkiye'de vatansız kabul edilen kişiler, herhangi bir ülkeye vatandaşlık bağı bulunmadığından bir ülke tarafından verilmiş kimlik belgesi ya da pasaport taşımamaktadırlar. Bu durumdaki kişilerin pasaport veya yabancı kimlik belgesi sunamayacakları için (örneği ek. 2'de bulunan) "Vatansız Kişi Kimlik Belgesine" istinaden noterlik işlemi yaptırmaları mümkün bulunmaktadır. Bu belge Türkiye'de yasal olarak ikamet edebilme hakkı da sağlamaktadır.

 

Uluslararası Koruma Başvuru Sahibi Kayıt Belgesi :

Uluslararası Koruma Başvuru Sahibi Kimlik Belgesi:

Uluslararası Koruma Statü Sahibi Kimlik Belgesi :

 

6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanununu hükümleri uyarınca verilen ve üzerinde yabancı kimlik numaraları yazılı olan, (örnekleri ek. 2'/a da bulunan) “Uluslararası Koruma Başvuru Sahibi Kayıt Belgesi”, “Uluslararası Koruma Başvuru Sahibi Kimlik Belgesi” ve “Uluslararası Koruma Statü Sahibi Kimlik Belgesi” resmi mercilerce düzenlenmiş kimlik niteliğinde olduğundan noterlik işlemlerinde kullanılabilecektir.

Ülkemizde uluslararası koruma talebinde bulunan yabancılara yönelik düzenlenen uluslararası koruma başvuru sahibi kayıt belgesinin noterlik iş ve işlemlerinde kullanılmak üzere geçerlilik ve yenileme süreleri hakkında İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Uluslararası Koruma Dairesi Başkanlığının 16.09.2021 tarih ve E-39265563-000-43100 sayılı yazısında;

 

“18/10/2018 tarih ve 7148 sayılı Kanun ile ilgi Kanunun 69 uncu maddesi yeniden düzenlenmiş ve ülkemizden uluslararası koruma talep eden yabancılara yönelik Valilikler (İl Göç İdaresi Müdürlüğü) tarafından tanzim edilen Uluslararası Koruma Başvuru Sahibi Kayıt Belgesi mülga edilmiştir.

Bununla birlikte ilgi (a) Kanunun 76 inci maddesi "Kayıt işlemleri tamamlanan başvuru sahibine ve varsa birlikte geldiği aile üyelerine, uluslararası koruma talebinde bulunduğunu belirten ve yabancı kimlik numarasını içeren Uluslararası Koruma Başvuru Sahibi Kimlik Belgesi düzenlenir. Kimlik belgesinin geçerlilik süresi ile uzatılmasına ilişkin usul ve esaslar Bakanlıkça düzenlenir. ” ile 83 üncü maddesi (l)Mülteci, şartlı mülteci ve ikincil koruma statüsü verilenlere yabancı kimlik numarasını içeren kimlik belgesi düzenlenir. (2) Birinci fıkradaki kimlik belgeleri hiçbir harca tabi olmayıp ikamet izni yerine geçer. 3) Kimlik belgelerinin şekil, içerik, geçerlilik süresi ile uzatılmasına ilişkin usul ve esaslar Bakanlıkça düzenlenir." hükümlerine amirdir. Bahsi geçen mevzuat hükümleri doğrultusunda ülkemizden uluslararası koruma talep eden yabancılara Uluslararası Koruma Başvuru Sahibi Kimlik Belgesi ile Uluslararası Koruma Statü Sahibi Kimlik Belgesi düzenlenmekte olup, belirli sürelerle yenilenmektedir.

 

Bu çerçevede, Ülkemizde uluslararası koruma ve geçici koruma kapsamında bulunan yabancıların hak ve hizmetlere erişimlerinin ikametlerine izin verilen illerde sağlanmasının uygun olacağı düşünülmekle birlikte, ülkemizden uluslararası koruma başvurusunda bulunan yabancılara yönelik hak ve hizmetlerde yukarıda bahsi geçen yasal kimlik belgelerinin kullanılmasının gerektiği, süresi içerisinde yenilenmemiş kimlik belgelerinin noterlik iş ve işlemlerinde kullanılmasının uygun olmayacağının değerlendirildiği hususunu bilgilerinize rica ederim.” denilmektedir. (Yönetim Kurulunun 07.10.2021 tarihli kararı uyarınca eklenmiştir. Eski maddeyi görmek için tıklayınız.)

 

Geçici Koruma Kimlik Belgesi (Yabancı Tanıtma Belgesi):

22 Ekim 2014 tarihli ve 29153 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Geçici Koruma Yönetmeliğinin “Geçici koruma kimlik belgesi” başlıklı 22’nci maddesi gereğince bu belge; kayıt işlemleri tamamlananlara, valilikler tarafından düzenlenmekte olup, 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu kapsamında verilen yabancı kimlik numarasını taşımaktadır. Geçici korumanın sona ermesi halinde geçici koruma kimlik belgesi geçerliliğini kaybeder ve yabancıdan geri alınır.

İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğünün 31.12.2015 tarihli ve 39265563000-38774 sayılı görüşünde bildirildiği üzere;

6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanununun 91’inci maddesine atfen çıkarılan 22.12.2014 tarihli ve 29153 sayılı Geçici Koruma Yönetmeliğinin GEÇİCİ 1 inci maddesi gereğince; ülkemizde bulunan Suriye uyruklu yabancılar geçici koruma kapsamına alınmıştır. Anılan Yönetmeliğin 22 nci maddesi gereğince söz konusu yabancılara Geçici Koruma Kimlik Belgesi (Yabancı Tanıtma Belgesi) düzenlenmektedir.

Bu çerçevede; Suriyeli yabancılara zenlenen bahse konu Geçici Koruma Kimlik Belgesi ülkemiz sınırları içerisinde resmi nitelik taşımaktadır. Sözü edilen Yönetmeliğin GEÇİCİ 1 inci maddesi gereğince ise; sadece Suriye Arap Cumhuriyeti vatandaşları, Suriye Arap Cumhuriyetinden gelen mülteciler ve vatansızlar geçici koruma kapsamına alınmış olup; Geçici Koruma Kimlik Belgesi bahsedilen Suriyeli yabancılara düzenlenmektedir. Ayrıca Geçici Koruma Kimlik Belgesinde belirtilen ikamet ilinden başka bir ilde noterliklere başvuran Suriye uyruklu yabancıların, ikamet ettikleri ilden aldıkları Yol İzin Belgesini ibraz etmeleri halinde hizmet almalarında herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.

 

26.12.2016 tarihinden itibaren, güvenlik öğelerini içerecek şekilde değiştirilen yeni Uluslararası Koruma Başvuru Sahibi Kimlik Belgesi, Uluslararası Koruma Statü Sahibi Kimlik Belgesi ve Geçici Koruma Kimlik Belgesi veril diği:

İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Uluslararası  Koruma Dairesi Başkanlığı Birliğimize gönderdiği 23.12.2016 tarihli ve E.49087 sayılı yazıyla;

Ülkemizden bireysel koruma talep eden yabancılara, statülerine uygun olarak 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu ve bu Kanununun uygulanmasına ilişkin Yönetmelik hükümleri gereğince kimlik belgesi düzenlenerek verildiğini, ancak bu kimlik belgelerinin herhangi bir güvenlik öğesi barındırmaması ve buna bağlı olarak bir takım sorunlar yaşanması nedeniyle güvenlik özelliklerine haiz kimlik belgelerinin tedarik edilerek Uygulama Talimatıyla birlikte Valiliklere (İl Göç İdaresi Müdürlüklerine) gönderildiğini,

Bu çerçevede, 26.12.2016 tarihinden itibaren düzenlenecek yeni kimlik belgelerinin ekli olarak gönderilen örnekler şeklinde olacağını, daha önce düzenlenmiş olan kimlik belgelerinin ise geçiş süresince geçerliliğini koruyacağını,

Bildirmiştir.

Yazı ekinde bulunan kimlik belgesi örneklerinden; güvenlik öğelerini içerecek şekilde değiştirilen kimlik belgelerinin, Uluslararası Koruma Başvuru Sahibi Kimlik Belgesi, Uluslararası Koruma Statü Sahibi Kimlik Belgesi ve Geçici Koruma Kimlik Belgesi oldukları anlaşılmıştır.

Ayrıca, yazı ekinde yer alan ve yeni kimliklerle birlikte Valiliklere (İl Göç İdaresi Müdürlüklerine) gönderilen Bilgi Notu ve Uygulama Talimatında noterlik çalışmalarını ilgilendiren aşağıdaki bilgilere yer verilmiştir.

1)Yeni kimlik belgelerinin güvenlik öğeleri;

-Özel dokulu kağıt

-Gizli mor boya baskı (Göç İdaresi Genel Müdürlüğü logosu),

-Gizli beyaz boya baskı (Göç İdaresi Genel Müdürlüğü logosu),

-Turuncu fosfor boya baskı (Göç İdaresi Genel Müdürlüğü logosu), olarak belirlenmiştir.

2)Kimlik belgelerinin fotokopisi çekildiğinde, kopyanın sahte olduğu güvenlik öğeleri

3)sayesinde çok rahat tespit edilebilmektedir.

4)Yeni kimlik belgeleri yaklaşık olarak A5 boyutunda olup İl Müdürlüklerimizde bulunan yazıcı modellerine göre testi yapılmıştır,

5)Uluslararası koruma kapsamındaki yabancılar için örneği gönderilen (mavi renkli) kimlik belgesi, geçici koruma kapsamındaki yabancılar için   örneği gönderilen (sarı renkli) kimlik belgesi kullanılacaktır.

6)GöçNeT’ten yazdırılan kimlik belgesinin fotoğraf  kısmında soğuk mühür, onay kısmında ıslak mühür (mavi renk) kullanılacak ve onay kısmı imzalanacaktır.Onay işlemi tamamlanan kimlik belgesi yabancıya ortadan katlanarak verilecektir,

7)Yeni kimlik belgeleri, ülkemizden ilk kez uluslararası koruma başvurusunda bulunanlara kayıtları tamamlandığında ve mevcut; kimliklerinin geçerlilik  süresi dolanlara kimlik yenileme için geldiklerinde verilecektir,

8)Geçici koruma verileri güncellenen yabancılara yeni kimlik belgeleri verilecektir,

9)Ön kayıt durumundan geçici koruma kapsamına alınan yabancılara yeni kimlik belgeleri verilecektir.

10)Mevcut kimliklerin geçiş süresince geçerlilikleri devam edecektir.

Güvenlik öğelerini içerecek şekilde değiştirilen; 

Uluslararası Koruma Başvuru Sahibi Kimlik Belgesi, 

Uluslararası Koruma Statü Sahibi Kimlik Belgesi, 

Geçici Koruma Kimlik Belgesi,

örnekleri ektedir. (Ek. 2/a)

 

İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü Uluslararası Koruma Dairesi Başkanlığı Birliğimize gönderdiği 10.12.2018 tarih ve 57730 sayılı yazıyla;

“Veri Güncelleme Projesi” kapsamında yabancıların kişisel verilerinin güncellenerek eski kimliklerinin yenilendiği, veri güncelleme işleminin tamamlandığı illerde yalnızca yeni kimlik belgelerinin dikkate alınması, veri güncellemesi tamamlanmamış illerde ise güncelleme tamamlanana kadar yeni kimlik belgelerinin yanı sıra eski kimlik belgelerinin de dikkate alınması gerekmektedir.

Veri güncelleme Projesi kapsamında yenilenen “Geçici Koruma Kimlik Belgesi” örneği ektedir. (Ek. 3)

 

2.3- 4112, 5203 ve 5901 sayılı Kanunlara göre verilen Belge ve Mavi Kartlar:

c) 4112, 5203 ve 5901 sayılı Kanunlara göre verilen Belge ve Mavi Kartlar:

Doğumla Türk vatandaşlığını kazanmış olup da sonradan Bakanlar Kurulundan izin almak suretiyle yabancı bir devlet vatandaşlığına geçenlere;

4112 sayılı Kanun gereğince “4112 sayılı Kanunla Saklı Tutulan Hakların Kullanılmasına İlişkin Belge”, daha sonra 5203 sayılı Kanun gereğince “5203 sayılı Kanunla Tanınan Hakların Kullanılmasına İlişkin Belge” ve daha sonra da 12.04.2013 tarihine kadar 6 Nisan 2010 tarihli ve 27544 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun Uygulanmasına İlişkin Yönetmeliğin 3’üncü maddesinde ismi “Mavi Kart” olarak değiştirilmiş olan ve değerli kağıtlar kapsamında bulunmayan belge, 12.04.2013 tarihinden itibaren de nüfus müdürlüklerince değerli kağıtlar kapsamında olan yeni Mavi Kart verilmiştir.

12.04.2013 tarihinden önce verilen ve değerli kağıt kapsamında olmayan “4112 sayılı Kanunla Saklı Tutulan Hakların Kullanılmasına İlişkin Belge”, “5203 sayılı Kanunla Tanınan Hakların Kullanılmasına İlişkin Belge” ve “Mavi Kartlar”, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Yabancı İşler Dairesi Başkanlığının 12.08.1998 tarih ve 1257 sayılı görüşü ile Başbakanlık Personel ve Prensipler Genel Müdürlüğünün 20.10.1998 günlü ve 1998/26 sayılı genelgesi doğrultusunda tüm noterlik işlemlerinin yapılması sırasında kimlik tespitinde kullanılamayacak, bunların yanında ayrıca pasaport veya sahibinin uyruğunda bulunduğu ülkenin kimliği aranacaktır.

12.04.2013 tarihinden itibaren, Maliye Bakanlığı saymanlıklarınca boş mavi kart dağıtımı yapılan nüfus müdürlüklerince düzenlenen ve değerli kağıtlar kapsamında olan, (örneği ek. 4'te bulunan) yeni Mavi Kart ise, 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununun 28 inci maddesinin 7 nci fıkrasında yer alan “Bu maddenin sağladığı hakların kullanılmasında Mavi Kartın ibrazı yeterlidir.” hükmü gereğince noterlik işlemlerinde yalnız başına kimlik olarak kullanılabilecek, bunun yanında ayrıca pasaport veya sahibinin uyruğunda bulunduğu ülkenin kimliği aranmayacaktır.

 

 (27.03.2023-29.03.2023 tarihli Başkanlık duyuruları ile 24.04.2023 tarihli Yönetim Kurulu kararına istinaden eklenmiştir.) İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünden Birliğimize gönderilen 15.03.2023 tarih ve 439515 sayılı yazıyla; “Doğumla Türk vatandaşı olup da çıkma izni almak suretiyle Türk vatandaşlığını kaybedenler ile bunların 5901 sayılı Kanunun 28 inci maddesinde belirtilen altsoylarına verilen ve anılan maddede belirtilen haklardan faydalanabileceklerini gösteren Mavi Kartla ilgili olarak; Türk Vatandaşlığı Kanununun 28'inci maddesi ve Türk Vatandaşlığı Kanununun Uygulanmasına İlişkin Yönetmeliğin 53'üncü maddesine dayanılarak İçişleri Bakanlığı Makamının 02.11.2022 tarihli ve 355024 sayılı oluruyla yeni tip Mavi Kartın tasarımı ve özellikleri belirlenmiştir.

 

 Ekte örnek görseli sunulan ve temassız yongaya sahip bahse konu yeni tip Mavi Kart başvurularının alınması ile ilgili olarak 09.11.2022 tarihinden itibaren Ankara, Edirne, Ordu, İzmir ve Bursa İllerinde pilot uygulama yürütülmüştür. 13 Mart 2023 tarihinden itibaren ülke genelindeki tüm nüfus müdürlüklerinden yeni tip Mavi Kart başvurusu alınmaya başlanmış olup, eski tip mavi kart düzenlenmeyecektir.

 

 Kişilerin adlarına kayıtlı mevcut eski tip mavi kartlar yeni tip Mavi Kart başvurusu yapılıncaya kadar geçerlidir. Yeni tip Mavi Kart başvurusu ile birlikte kişiye kart teslim edilinceye kadar geçerli Geçici Mavi Kart Kimlik Belgesi verilecektir. Yeni tip Mavi Kart ve Geçici Mavi Kart Kimlik Belgesi ile işlem yapacaklar tarafından belgenin geçerliliği ve doğruluğu Kimlik Paylaşımı Sistemi üzerinden kontrol edilebilecektir. Bilgilerini arz ve rica ederim.” denilmektedir. Yeni tip Mavi Kart ve Geçici Mavi Kart Kimlik Belgesi örnekleri Ek.9’da yer almaktadır.

 

 Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü yazısında her ne kadar “Yeni tip Mavi Kart ve Geçici Mavi Kart Kimlik Belgesi ile işlem yapacaklar tarafından belgenin geçerliliği ve doğruluğu Kimlik Paylaşımı Sistemi üzerinden kontrol edilebilecektir.” denilmiş ise de,

 Birliğimiz ile Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü arasında entegrasyon kapsamında Yeni tip Mavi Kart ve Geçici Mavi Kart Kimlik Belgelerinin doğrulamasının sistem üzerinden gerçekleştirilemediği anlaşılmış olmakla,_Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü ile Birliğimiz arasında Yeni tip Mavi Kart ve Geçici Mavi Kart Kimlik Belgelerinin doğrulamasının sistem üzerinden yapılabilmesini sağlayacak entegrasyon için çalışmalar devam etmekte olup sonuçlandığında ayrıca duyuru yapılacaktır.

 

4-TAPUDA  İŞLEM  YAPILMASINI  GEREKTİREN  NOTERLİK  İŞLEMLERİNDE  KULANILABİLECEK KİMLİKLER:

a)Türk vatandaşı gerçek kişilerin işlemlerinde:

17.08.2013 tarihli ve 28738 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Tapu Sicil Tüzüğü’nün 18’inci maddesinin 2’nci fıkrası ile Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün “Tapu Sicili Tüzüğü Uygulamaları” ile ilgili olarak bölge müdürlüklerine gönderdiği 03.09.2013 tarihli ve 23294678-010-07/66-7059 sayılı duyurusu uyarınca, Türk vatandaşı gerçek kişilerin tapuda işlem yapılmasını gerektiren noterlik işlemlerinde sadece;

-Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaralı nüfus cüzdanları,

-Milletvekilleri, Yasama Organı eski üyeleri ile dışarıdan atanan bakanlara T.B.M.M. tarafından verilen kimlik belgesi,

Avukat kimlikleri, kullanılacaktır.

Bunlar dışında kalan resmi kimliklerin, yeterli güvenlik önlemlerini içermediği gerekçesiyle Tapu Kadastro Genel Müdürlüğünce kabul edilmemesi nedeniyle, aksi kararlaştırılmadığı sürece bu işlemlerde kullanılmaması gerekmektedir.

 

b)Yabancı uyruklu gerçek kişilerin işlemlerinde :

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü Yabancı İşler Dairesi Başkanlığının, Tapu Sicil Tüzüğü’nün 18’inci maddesine dayanarak yaptığı belirleme üzerine, yayımladığı 16.09.2013 tarihli ve 2013/13 sayılı “Yabancılara İlişkin Tapu İşlemlerinde Kimlik Tespiti” konulu genelgesinde yapılan açıklamalar uyarınca, yabancı uyruklu gerçek kişilerin tapuda işlem yapılmasını gerektiren noterlik işlemlerinde sadece;

-Bu kişilerin tabiiyetinde bulundukları ülkelerin yetkili makamları tarafından usulüne uygun olarak verilmiş yabancı ülke kimlik belgeleri veya pasaport belgeleri,

-12.04.2013 tarihinden sonra nüfus müdürlüklerince düzenlenen ve değerli kağıtlar kapsamında olan Mavi Kartlar,

-Vatansızlar için ise yukarıda açıklanan 

“Vatansız Kişi Kimlik Belgesi” kullanılacaktır.

 

5-ARAÇ ALIM VE SATIMLARI İLE BUNLARA İLİŞKİN OLARAK VERİLECEK VEKALETNAMELERDE ESAS ALINACAK KİMLİKLER:

 

a) Araç alım ve satımlarında :

Elektronik ortamda araç satış işlemlerinin yapılması sırasında, satıcı ve alıcıların kimlik bilgileri, Kimlik Paylaşım Sisteminden (KPS’ den) yapılan sorgulama sonucu gelen verilere göre kontrol edilerek onaylandığından; ilgililerin sürücü belgesi ile müracaatları halinde bunlarda herhangi bir eksiklik, hatalı ya da kısaltmalı isim bulunması halinde, araç satışının tescili aşamasında (veznede makbuz kesilmesi sırasında) satış onayının alınamaması ihtimaline binaen, öncelikle satış işlemlerinde ilgililerin nüfus cüzdanlarının kullanılması icap etmekle birlikte, nüfus cüzdanlarının ibraz edilememesi halinde, kimliği ispatlayan diğer belgelerle de işlemin yapılması mümkün bulunmaktadır.

 

b)Araç alım ve satımına ilişkin vekaletnamelerde:

Yönetim Kurulunun 20.06.2011 günlü toplantısında; araç alım ve satımına ilişkin vekaletnamelerin tanzimi sırasında ilgilinin kimliğinin sadece nüfus cüzdanından tespit edileceğine dair mevzuatta bir hüküm bulunmadığı dikkate alınarak, belirtilen vekaletnamelerin düzenlenmesi sırasında kimlik tespiti için sürücü belgesinin de kullanılabileceğine, sürücü belgesinde T.C. kimlik numarasının olmaması halinde ise ilgilinin beyan edeceği kimlik numarasının, Kimlik Paylaşım Sisteminden (KPS’ den) gereken doğrulama yapıldıktan sonra yazılabileceğine karar verildiğinden, sözü edilen vekaletnamelerin tanzimi sırasında ilgililerin sürücü belgeleriyle de  işlem yapılabilecektir.

 

6-T.C.  MERKEZ  BANKASI  TARAFINDAN  VERİLEN  KREDİ  MEKTUPLARINA İLİŞKİN VEKALETNAMELERDE İLGİLİNİN PASAPORTU İLE İŞLEM YAPILACAĞI:

T.C. Merkez Bankası A.Ş. tarafından verilen kredi mektuplarına ilişkin bir vekaletname yapılması talep edildiğinde, noterlerin ilgiliden pasaportunu istemeleri ve vekaletnameye de pasaportun tarih ve numarası ile sair bilgilerin geçirilmesi 19.11.1985 tarihli, (90) ve 13.01.1999 tarihli, (1) sayılı genelgeler ile noterliklere duyurulmuş bulunduğundan, belirtilen vekaletnamelerin yapılması sırasında ilgililerin kimliklerinin pasaportlarına dayanılarak tespit edilmesi gerekmektedir.

 

7- NÜFUS CÜZDANLARI VE T.C. KİMLİK KARTI İLE İLGİLİ BAZI BİLGİLER:

 

a) 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununda yer alan “nüfus cüzdanı/cüzdanları” ibarelerinin “kimlik kartı” olarak değiştirildiği :

27.01.2016 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 6661 sayılı Kanun ile 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununda yer alan “nüfus cüzdanı/cüzdanları” ibareleri “kimlik kartı” olarak değiştirilmiştir.

Aynı Kanunla 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununa eklenen (Ek Madde 1)’de “Diğer mevzuatta ‘nüfus cüzdanı’, ‘hüviyet cüzdanı’, ‘nüfus hüviyet cüzdanı’, ‘hüviyet varakası’, ‘nüfus kağıdı’ ibarelerine yapılan atıfların ‘Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı’na yapılmış sayılacağı” belirtilmiştir.

 

b)Nüfus cüzdanlarının geçerlilik süresi :

Adalet Bakanlığına ait 16.10.1990 tarih ve 43626 sayılı görüş ile Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün 1997/14 sayılı genelgesinde açıklandığı üzere nüfus cüzdanlarının geçerliliği ile ilgili belirli bir süre bulunmamaktadır. 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun da bu yönde bir hüküm bulunmadığından, düzenlendikleri tarihten itibaren on, on beş veya daha uzun süre geçen, üzerinde silinti, kazıntı ve bir düzeltme yapılmayan nüfus cüzdanlarının kabul edilmesi gerekmektedir. Ancak kişi, cüzdandaki fotoğrafı ile tanınmasını engel teşkil edecek şekilde değişmişse, cüzdan üzerinde silinti, kazıntı ve bir düzeltme yapılmış ise ilgililerin nüfus cüzdanlarını değiştirmek üzere nüfus müdürlüklerine yönlendirilmeleri icap etmektedir.

 

c) (13.03.2009 30.03.2009) ve (14.08.201012.09.2010)   tarihleri arasında düzenlenen nüfus cüzdanlarının geçerli olduğu:

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün;

01.06.2009 tarih ve 1384/30434 sayılı yazısında; “29 Mart 2009 tarihinde yerel seçimlerin yapılacak olması nedeniyle 13.03.2009 tarihinde çıkarılan bir genelge ile 30.03.2009 tarihine kadar Cumartesi ve Pazar günleri tüm nüfus müdürlüklerinin hizmet vermeleri sağlanmıştır.

Bu nedenle; 13-30.03.2009 tarihleri arasında verilen nüfus cüzdanları geçerli olup, tereddüt edilmesi halinde Kimlik Paylaşım Sistemi içerisinde yer alan Nüfus Cüzdanı Doğrulama Servisinden kimlik doğrulama işleminin yapılması mümkündür.

Konunun noterliklere duyurulması hususunda gereğini takdirlerinize rica ederim.”

13.08.2010 tarih ve 1348-55979 sayılı yazısında da; “12.09.2010 tarihinde halkoylaması yapılacak olması nedeniyle 12.08.2010 tarihinde çıkarılan bir talimat ile 12.09.2010 tarihine kadar Cumartesi ve Pazar günleri tüm nüfus müdürlüklerinin hizmet vermeleri sağlanmıştır.

 

Bu nedenle 14.08.2010 12.09.2010 tarihleri arasında verilen nüfus cüzdanlarının geçerli olduğunun noterliklere duyurulması hususunda gereğini takdirlerinize rica ederim.” denildiğinden (13.03.2009 30.03.2009) ile (14.08.2010 12.09.2010) tarihleri arasında nüfus müdürlüklerince verilen nüfus cüzdanları geçerli olup, bunlara dayalı olarak kimlik tespiti yapılabilir.

 

ç) Kimlik Paylaşım Sistemi'nden alınan bilgiler ile nüfus cüzdanları arasında farklılık olması halinde yapılacak işlemler:

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün 30.01.2014 tarihli ve 70819127111.99-9986 sayılı yazısında;

“06.12.2012 tarihli ve 28489 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren "6360 sayılı On Üç İlde Büyükşehir Belediyesi ve Yirmi Altı İlçe Kurulması İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" uyarınca yeni kurulan ilçeler nedeniyle nüfus cüzdanlarında il, ilçe, köy/mahalle adları ile nüfus kütüklerinde yer alan il, ilçe, köy/mahalle adları farklılaşmıştır.

İI, ilçe, köy/mahalle adı ile cilt, aile ve birey sıra numarası kişinin fus kütüklerinde kaydını bulmaya yarayan anahtar bilgile rdir. Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası ile kişilerin kaydına ulaşılabildiğinden; kişinin nüfus cüzdanı seri numarası veya Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarasından Kimlik Paylaşım Sisteminde gerekli sorgulama yapılarak:

a)Kişinin nüfus cüzdanında il, ilçe, köy/mahalle bilgilerinde bir değişiklik bulunması durumunda Kimlik Paylaşım Sisteminde yer alan il, ilçe, köy/mahalle bilgilerine göre işlem yapılması,

b)Kişinin kimliğine ilişkin adı, soyadı, doğum tarihi, doğum yeri, anne adı, baba adı gibi bilgilerde değişiklik olması halinde nüfus cüzdanının değiştirilmesi,

uygun olacaktır.” denildiğinden, noterliklerde işlem yaptırmak isteyen kişilerin ibraz ettikleri nüfus cüzdanları/ T.C. kimlik kartları ile Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü Kimlik Paylaşım Sistemi kayıtlarının karşılaştırılması sonunda:

1)İl, ilçe, köy/mahalle gibi anahtar bilgilerde farklılık tespit edilmesi halinde, Kimlik Paylaşım Sistemi’nde yer alan bilgilere göre işlem yapılması, bunun için iş sahiplerinin, nüfus cüzdanlarını değiştirmek üzere nüfus müdürlüklerine yönlendirilmemesi,

2)Kişinin kimliğine ilişkin adı, soyadı, doğum tarihi, doğum yeri, anne adı, baba adı gibi bilgilerde farklılık bulunması halinde ise işlem yapılmaması, sahiplerinin, nüfus cüzdanlarını değiştirmek üzere nüfus müdürlüklerine yönlendirilmesi, gerekmektedir.

 

d)Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı ve Geçici Kimlik Belgesi :

   

Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı:

Mevcut nüfus cüzdanlarının yerine kullanılacak yeni kimlik kartları, 10 yıllık kullanım ömrüne sahip, Polikarbon materyalden oluşan, temaslı ve temassız çip içeren ve uluslararası standartlara uygun (ICAO) en gelişmiş güvenlik öğelerini içinde barındıran ve vatandaşa ait nüfus, fotoğraf ve biyometrik verinin kart üzerindeki temaslı yongaya güvenli bir şekilde kaydedilmesi ve bu işlemden sonra yetkisiz kimseler tarafından kartın yeniden üretilmesini ya da kart içindeki bilgilerin değiştirilmesini olanaksız hale getirecek şekilde tasarlanmıştır.

Kimlik kartı ile sağlanan hizmetlerde, hizmetin özelliğine göre görsel, elektronik ve biyometrik olmak üzere farklı güvenlik seviyelerinde kimlik doğrulama yöntemleri kullanılmıştır. Yonga üzerinde yer alan biyometrik veri sayesinde farklı kurum ve kuruluşların güvenli kimlik doğrulaması yapmasına imkan sağlanmıştır.

İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünce, tüm Bakanlıklar ile ilgili kuruluşlar ve Birliğimize gönderilen 29.03.2016 tarihli  ve  70819127-111.99-E.30999 sayılı yazıda; “Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı Pilot Uygulaması kapsamında 14.03.2016 tarihinden itibaren yerleşim yeri ve nüfus kaydı Kırıkkale İlinde bulunan kişilere kimlik kartı verilmeye başlanmıştır.

Ayrıca doğum, kayıp, mevcut kimlik kartının geçerlilik süresinin sona ermesi veya tahrifat nedeniyle kullanılamayacak durumda olması  nedeniyle yapılan kimlik kartı başvurusunda yeni kart düzenleninceye kadar kişinin talebi halinde 10 gün geçerli Geçici Kimlik Belgesi düzenlenmektedir.” denildiğinden;

Yeni hazırlanan ve örneği (Ek. 5)’te bulunan, 14.03.2016 tarihinden itibaren de yerleşim yeri ve nüfus kaydı Kırıkkale İlinde bulunan kişilere dağıtımına başlanan bu kimlik kartına dayanılarak ve üstünde yer alan bilgilere göre ilgililerin kimliklerinin tespiti yapılabilecektir.

 

Ancak, yonga içinde yer alan biyometrik veri üzerinden güvenli kimlik doğrulaması yapılabilmesi yönünden getirilecek uygulamaya ilişkin bir açıklama yapılıncaya kadar KPS üzerinden “Seri No” ve “T.C. Kimlik No” ile kontrol yapılması uygun olacaktır.

 

Geçici Kimlik Belgesi :

İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü Birliğimize gönderdiği 27.03.2017 tarihli ve 99-46112 sayılı yazıyla; “03.03.2017 tarihinden itibaren başvuru nedenine bakılmaksızın talep eden herkes için kimlik kartı teslim edilinceye kadar geçerli olmak üzere Geçici Kimlik Belgesi düzenlendiğini, Geçici Kimlik Belgesi düzenlendikten sonra kişinin mevcut nüfus cüzdanının/kimlik kartının geçersiz hale getirildiğini” bildirmiştir.

Bu düzenleme ve Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı Yönergesi’nin “Geçici kimlik belgesi” başlıklı 22 nci maddesinin 3 üncü fıkrasında “Bu belge ile işlem yapılmadan önce işlem yapacak kurumlar tarafından belgenin geçerliliği Kimlik Paylaşımı Sistemi üzerinden kontrol edilir” hükmü doğrultusunda; İş sahipleri tarafından ibraz edilecek geçici kimlik belgesinin, nüfus cüzdanının veya kimlik kartının geçerli olup olmadığının KPS kayıtları üzerinden mutlaka incelenmesi gerekmektedir.

(Ek. 6)’da örneği bulunan Geçici Kimlik Belgesi’nin geçerlilik süresi içinde ibraz edilmesi koşuluyla, buna dayanılarak da ilgililerin kimliklerinin tespiti yapılabilecektir.

İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü, Birliğimize gönderdiği 19.02.2019 tarih ve 70819127-111.99-23573 sayılı yazıyla; “Genel Müdürlüklerince, nüfus müdürlüklerinde işlem yoğunluğunun azaltılması için bugüne kadar sadece ıslak imzalı mühürlü olarak düzenlenen geçici kimlik belgesi, barkodlu karekodlu olarak da üretilmeye başlanacağını; belgenin ıslak imzasız ve mühürsüz olarak düzenlenmesinin esas olacağını,

Söz konusu barkod-karekod içeren belgelerin geçerliliğinin https://www.turkiye.gov.tr/belge-dogrulama adresinden veya e-Devlet belge doğrulama uygulaması üzerinden kontrol edilebileceğini,

İstisna olarak, talep etmeleri halinde vatandaşlara ıslak imzalı-mühürlü geçici kimlik belgesi de düzenlenmeye devam edileceğini, vatandaşların mağduriyet yaşamaması için, ıslak imzalı-mühürlü ve barkodlu karekodlu örnekleri ekte gönderilen geçici kimlik belgelerinin her ikisinin de geçerli olduğunu” bildirilmiştir.

Bu nedenle; (Ek. 6/a)’da örneği bulunan, ıslak imza ve mühür içermeyen barkodkarekod’lu geçici kimlik belgesi de, geçerlilik süresi içinde ibraz edilmesi ve https://www.turkiye.gov.tr/belge-dogrulama adresinden veya e-Devlet belge doğrulama uygulaması üzerinden doğrulanması koşuluyla ilgililerin kimlik tespitinden kullanılabilecektir.

 

e)Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı üstünde yer alan bilgilere göre kimlik tespitinin yapılacağı :

Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartında, TC kimlik numarası yanında sadece belirli bilgilerin yer aldığı, kişinin nüfus kütüklerinde kaydını bulmaya yarayan il, ilçe, köy/mahalle adı ile cilt, aile ve birey sıra numarası gibi anahtar bilgilerin bulunmadığı belirtilerek, Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartının, tapuda işlem yapılmasını gerektiren noterlik işlemlerinde kullanılmasında farklı bir uygulama yapılıp yapılmayacağı Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünden sorulmuştur.

Adı geçen Genel Müdürlükçe gönderilen 27.04.2016 tarihli ve E. 962953 sayılı yazıda;

 

Tapu Sicil Tüzüğü 18/2 ‘İstemde bulunan hak sahibi gerçek kişi ise, Türkiye Cumhuriyeti kimlik numaralı nüfus cüzdanı istenir, ibraz edilen kimlik bilgileri ile tescile esas belgelerde yer alan nüfus bilgileri karşılaştı rılarak istemde bulunan ile hak sahibinin aynı kişi olup olmadığı tespit edilir.’ hükmü gereğince, 14.03.2016 tarihinde Kırıkkale İlinde pilot uygulaması başlatılan Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartları, Türkiye Cumhuriyeti Nüfus Cüzdanlarının yerini alması nedeniyle, tapu müdürlüklerinde kimlik tespiti için kullanılabilecektir. Ancak bu kimlik kartlarının üzerinde yer alan bilgilerde yine TST 'nin 18 inci maddesi gereği hak sahipliğinin belirlenmesinde nüfus cüzdanlarında yer alan il, ilçe, köy/mahalle, cilt no, aile sıra no, ve sıra no gibi bilgilerin yer almaması nedeniyle, TST 18/4 ‘...vekilin kimliği belirlendikten sonra, tapu sicilindeki hak sahibi ile vekaletnamedeki vekalet verenin kimliği ikinci fıkra hükmüne göre karşılaştırılır.’ hükmü gereğince tapuda işlem yapılmasını gerektiren noterlik işlemlerinde, kimlik bilgilerinin teyidinin yanı sıra kimlik kartlarının da MERNİS üzerinden ilgili noterlikçe doğrulanması durumunda,  anılan belge ile İlişkin olduğu tapu işleminin gerçekleştirilmesinin olası olduğu değerlendirilmektedir” denilmektedir.

Tapuda işlem yapılmasını gerektiren noterlik işlemlerinde de ilgililerin kimliklerinin, yeni hazırlanan Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartının üstünde yer alan bilgilere göre tespitinin yapılması yeterli olup, kimlik kartı üzerinde kişinin nüfus kütüklerinde kaydını bulmaya yarayan il, ilçe, köy/mahalle adı ile cilt, aile ve birey sıra numarası gibi anahtar bilgilerin bulunmaması nedeniyle yazılması gerekmemektedir.

 

f)Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı dağıtılan iller ve bu Kartı alanların eski nüfus cüzdanlarını kullanamayacakları :

İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünce, tüm Bakanlıklar ile ilgili kuruluşlar ve Birliğimize gönderilen 14.11.2016 tarihli ve 111.99-E.104488 sayılı yazıda;

“14 Mart 2016 tarihinde Kırıkkale ilinde başlatılan Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı uygulaması, 17 Ekim 2016 tarihinde Artvin, Rize ve Trabzon, 31 Ekim 2016 tarihinde Erzurum ve Erzincan illerinde yaygınlaştırılmaya başlatılmış olup, 2016 yılının son iki ayında toplam 11 ilde, 2017 yılı başından itibaren de Türkiye genelinde uygulamaya geçilmesi planlanmıştır.

Bilgilerinizi ve konunun ilgili birimlere duyurulması hususunda gereğini  arz ederim.” denildiğinden, Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı ve Geçici Kimlik Belgesi verilen kişilerle ilgili olarak yukarıda (6.5) ve (6.6) maddelerinde yer verilen açıklamalara göre işlem yapılması icap etmektedir.

Diğer taraftan, Birliğimize ulaşan bilgilerden, Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı verilen bazı kişilerin eski nüfus cüzdanlarıyla noterliklere başvurup işlem yaptırmak istedikleri öğrenilmekle, TC Kimlik Kartı verilen kişilerden eski nüfus cüzdanlarının geri alınıp alınmadığı ve alınmamakta ise bunların geçerli olup olmadıkları Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünden sorulmuştur.

Adı geçen Genel Müdürlükçe gönderilen 23.11.2016 tarihli ve 108095 sayılı yazıda;

“Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı Yönergesinin 31 inci maddesinin 2 nci fıkrası ‘İlk defa kimlik kartı başvurusunda ve kartının değiştirilmesinde nüfus cüzdanı veya kimlik kartı geri alınmaz. Ancak, nüfus cüzdanı ya da kimlik kartının iade edilmesi halinde geri alınıp usulüne göre imha edilir. Her durumda kullanımı sonlandırılmış kimlik kartlarına ait sertifikalar iptal edilerek elektronik doğrulama yapılması engellenir. İptal veya iade edilen nüfus cüzdanı veya kimlik kartı sistemden geçersiz hale getirilir' hükmünü öngörmektedir.

Bu nedenle; ilgililerden geri alınmayan nüfus cüzdanlarının hiç bir geçerliliği bulunmamaktadır.” denilmektedir.

Bu itibarla;

Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı alan kişilere geri verilen eski nüfus cüzdanlarının geçerliliği kalmadığından, MERNİS kayıtlarında bunlara ilişkin sertifikalar iptal edilerek elektronik doğrulama yapılması engellenmektedir. İlgililerin T.C. Kimlik Kartına mı yoksa eski nüfus cüzdanına sahip olduğunun anlaşılabilmesi için mutlaka elektronik ortamda doğrulamasının yapılması ve geçerli kimlik belgesinin buna göre saptanması, sorgulama (elektronik doğrulama) sonucunda, Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı aldığı belirlenen kişilerin eski nüfus cüzdanlarını ibraz ettiklerinin anlaşılması halinde ise bunların noterlik işlemlerinde kullanılmaması gerekmektedir.

 

g)Yongası (çipi) düşen Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı nın kullanılmayacağı :

(09.07.2019 tarihli ve Hukuki Danışmanlık –30677 (130) sayılı genel yazıya istinaden eklenmiştir.)

 

İşlem ilgililerince ibraz edilen ve yongası (çipi) bulunmayan Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartlarının kullanılıp kullanılmayacağı hususunda yaşanan tereddütler üzerine, uygulamaya esas olacak görüşü sorulan İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü 21.06.2019 tarih ve 70819127-111.99-E.81565 sayılı yazısında özetle;

“Başvurularına müteakip, Genel Müdürlüğümüzce kişiselleştirilerek vatandaşlarımıza teslim edilen, kişinin Türk vatandaşı olduğu ile aile kütüğüne kayıtlı bulunduğunu gösteren, elektronik sistemler aracılığıyla kimlik tespit ve kimlik doğrulama işlemlerinin gerçekleştirilmesini sağlamak amacıyla kişiye özgü bilgiler ile biyometrik verilerden ve güvenlik özelliklerinden oluşan kimlik kartının üzerinde bulunan yonganın bir bütün olarak kart yüzeyinde bulunması gerekli olup, üzerindeki yonga düşmüş olan T.C. kimlik kartları ile işlem yapılmasının uygun olmayacağı ve söz konusu kimlik kartlarının, ilgililer tarafından başvuru makamlarına yapılan müracaatla değiştirilmesi gerektiği değerlendirilmiştir.” denilmiştir. Bu sebeple, ibraz edilen ve yongası (çipi) bulunmayan Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartlarının işlemlerde kullanılmaması, ilgililerin kimlik kartlarını değiştirmeleri için nüfus müdürlüklerine yönlendirilmesi gerekmektedir.

 

h) Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartında yer alan “TURKEY” ibaresinin değiştirilmesi hakkında:

 ( h başlığı Yönetim Kurulunun 19.06.2023 tarihli toplantısında alınan 222 sayılı kararına istinaden eklenmiştir.)

 

 İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünden Birliğimize gönderilen 19.06.2023 tarih ve E-23948304-111.99-492836 sayılı yazıyla; “5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun 41 inci maddesinin birinci fıkrası ile Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartında yer alacak bilgiler ile kartın tasarımı, temini, basımı, dağıtımı, teslim yöntemi, üretim ve kişiselleştirilmesinde kullanılacak sistemi belirlemeye Bakanlığın yetkili kılındığı bildirilmiş olup,

 Yukarıda anılan mevzuatın verdiği yetki kapsamında ve “Marka Olarak “Türkiye” İbaresinin Kullanımı” konulu 3 Aralık 2021 tarihli ve 2021/24 sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesinin gereği ve amacı doğrultusunda; Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartında yer alan İngilizce “REPUBLIC OF TURKEY IDENTITY CARD” ibaresindeki “TURKEY” ibaresi, “TÜRKİYE” olarak değiştirilerek vatandaşlarımıza verilmeye başlandığı, “REPUBLIC OF TURKEY IDENTITY CARD” yazılı kimlik kartlılarının da kart üzerindeki geçerlilik tarihi sona erene kadar geçerli olacakları belirtilmiştir.

 Bu kapsamda Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartında İngilizce yer alan “REPUBLIC OF TURKEY IDENTITY CARD” ibaresindeki “TURKEY” ibaresi yerine “TÜRKİYE” yazılı kimlik kartları ile, “REPUBLIC OF TURKEY IDENTITY CARD” yazılı kimlik kartlılarının kart üzerindeki geçerlilik tarihi sona erene kadar geçerli olması sebebiyle noterlik işlemlerinde kullanılmasında sakınca bulunmamaktadır.

 

8-01.01.2016 TARİHİNDEN İTİBAREN VERİLEN SÜRÜCÜ BELGELERİ VE ÇİPLİ PASAPORTLAR:

a)01.01.2016 tarihinden itibaren verilen sürücü belgelerinin kimlik olarak kullanılabileceği :

 

01.01.2016 tarihinden itibaren verilen ve bazı kimlik bilgilerinin yer almadığı yeni sürücü belgelerinin noterlik işlemlerinde kimlik doğrulamaya elverişli belge olarak kullanılıp kullanılamayacağı hususunda yaşanan duraksamalar nedeniyle konuya ilişkin olarak Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğünden görüş istenmiştir. Adı geçen Genel Müdürlük gönderdiği 25.01.2016 tarihli ve 600/1078 sayılı cevap yazısıyla;

“Ülkemizin kabul ettiği, Karayolu Trafik Konvansiyonu ile bu konvansiyonu tamamlayıcı Avrupa Anlaşması hükümleri kapsamında 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu ve Karayolları Trafik Yönetmeliğinde yapılan değişiklikle; sürücü belgeleri sınıfları, geçerlilik süreleri, aranacak yaş, deneyim ve hükümlülük şartları yeniden belirlenmiş ve mevcut sürücü belgelerinin 01.01.2016 ile 31.12.2020 tarihleri arasında yeni tip sürücü belgeleri ile değiştirileceği hüküm altına alınmıştır.

Bilindiği üzere, Noterlik Kanunu Yönetmeliğinin Kimlik Tespitinde İzlenecek Yol başlıklı 90 inci maddesinde; "Noter, belgelendirme isteminde bulunan ilgili ile işleme katılan kimselerin kimliğini tespit edebilmek için nüfus hüviyet cüzdanı, buna dayalı olarak resmi mercilerden verilmiş pasaport, ehliyet, fotoğrafı kimlik kartı vesair kimlik belirten belgeleri aramak zorundadır. Bu belgelerin gösterilmemesi veya noterin gerekli görmesi halinde tanık dinlemek yoluyla da kimlik tespit olunabilir." hükmü düzenlenmiştir.

Bu bağlamda; mevcut mevzuat hükümleri uyarınca, mevcut ve yeni tip sürücü belgelerinin kimlik tespitinde kullanılmayacağına ilişkin bir düzenleme bulunmamakta olup, yeni tip sürücü belgeleri T.C. kimlik numarası ve fotoğraf ihtiva etmekte olduğundan, tereddüt halinde Kimlik Paylaşım Sistemi' üzerinden doğrulama yapılmak suretiyle kimlik tespitinin yapılabileceği düşünülmektedir.” yönünde görüş bildirmiştir.

Konu, Yönetim Kurulunun 22.02.2016 tarihli toplantısında görüşülmüş ve sözü edilen sürücü belgelerinde T.C. kimlik numarasının yer alması, 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun 46’ncı maddesi gereğince bu numaranın kişiye bir defa verilmesi ve değiştirilememesi, bu numara üzerinden de kişinin diğer nüfus bilgilerine ulaşılabilmesi nedeniyle, sürücü belgesinde yer almayan nüfus bilgilerinin, T.C. kimlik numarası üzerinden KPS ’den alınmak suretiyle noterlik işlemine yazılması ve buna ilişkin olarak alınacak çıktının da işleme eklenmesi suretiyle 01.01.2016 tarihinden itibaren verilen yeni sürücü belgelerinin noterlik işlemlerinde kimlik olarak kullanılabileceğine karar verilmiştir.

Yeni bir uzatma yapılmadığı takdirde 31.12.2020 tarihine kadar eski tip sürücü belgelerinin noterlik işlemlerinde kullanılmasına devam edilecektir.

 

b)Çipli pasaportların kimlik olarak kullanılabileceği:

1 Haziran 2010 tarihinden itibaren kullanılmaya başlanılan çipli pasaportlarda, veriliş yer ve tarihi, seri numarası, pasaport sahibinin adı, soyadı, doğum tarihi, doğum yeri ve T.C. kimlik numarası dışında diğer nüfus bilgilerinin bulunmaması nedeniyle, bunların da noterlik işlemlerinde kimlik olarak kabul edilip edilmeyeceği hususunda duraksamalar yaşandığından, Yönetim Kurulunun 22.02.2016 tarihli toplantısında konu görüşülmüş ve sözü edilen pasaportlarda T.C. kimlik numarasının yer alması, 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun 46’ncı maddesi gereğince bu numaranın kişiye bir defa verilmesi ve değiştirilememesi, bu numara üzerinden de kişinin diğer nüfus bilgilerine ulaşılabilmesi nedeniyle, çipli pasaportlarda yer almayan nüfus bilgilerinin, T.C. kimlik numarası üzerinden KPS ’den alınmak suretiyle noterlik işlemine yazılması ve buna ilişkin olarak alınacak çıktının da işleme eklenmesi suretiyle çipli pasaportların da noterlik işlemlerinde kimlik olarak kullanılabileceğine karar verilmiştir.

 

9-Yabancı dil bilen noterin, yabancılara ait kimlikleri ayrıca çeviri yapmadan  tespit edebileceği :

Bir başvuru nedeniyle Yönetim Kurulunun 29.7.2010 günlü toplantısında;

Noterlik Kanununun 72 nci maddesi gereğince; noter, iş yaptıracak kimselerin kimliğini tamamen öğrenmek, bunun için de Noterlik Kanunu Yönetmeliğinin 90.maddesinde yazılı belgeleri aramak zorundadır. Yabancı dilde yazılmış bir pasaporta dayanılarak kimlik tespiti yapılmakta ise, bu belgede yer alan bilgileri öğrenmek zorunda olan noterin belgede yazılı yabancı dili bilmemesi halinde belgenin çevirisini yaptırması gerektiğine,

Kimlik tespiti için gösterilen belgede yazılı yabancı dili noterin veya yokluğunda imzaya yetkili katibinin bilmesi halinde ise bunların; belgede yer alan bilgilere vakıf olmalarının ve bu bilgileri işlem kağıdına (bu durumu da belirtmek suretiyle) Türkçe yazmalarının mümkün olması nedeniyle sunulan kimlik belgesinin ayrıca çevirisinin yapılmasının gerekmediğine,

Noterlik Kanunun 72, 84 ve 92 nci maddeleri hükümleri dikkate alındığında, kimlik tespiti hususunda düzenleme ve onaylama işlemler arasında bir ayrım bulunmadığına karar vermiştir.

 

10-Noterliklerde yapılan kimlik sorgulamalarında, Kimlik Paylaşım Sistemi veri tabanına aktarılan fotoğraf ve nüfus cüzdanını hazırlayan ve imzalayan yetkililerin görülmediğinin Cumhuriyet savcılıkları ile mahkemelere duyurulduğu :

Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğüne Birliğimizce 20.08.2015 tarihli yazıyla yapılan başvuru üzerine; Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürlüğünce Cumhuriyet Başsavcılıklarına gönderilen ve mahkemelere de duyurulması istenilen, örneği (Ek. 7) de bulunan 16.10.2015 gün ve 2015/32/3642/13760 sayılı yazıyla, noterlerin Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü Kimlik Paylaşım Sistemini kullanarak, noterliklere ibraz edilen nüfus cüzdanlarında bulunan fotoğraflarla karşılaştırma yapılabilecek herhangi bir fotoğrafa ulaşamadıkları, nüfus cüzdanlarını hazırlayan ve imzalayan yetkililerin isimlerinin de anılan sistem kapsamında noterlerce görülemediğini duyurmuştur.

 

11-Yasal yollar dışında ülkemize giriş yapan ve herhangi bir kimliği bulunmayan yabancıların kimliklerinin tespiti :

(11 inci madde Yönetim Kurulunun 12.09.2019 tarihli toplantısında alınan 206 sayılı kararına istinaden eklenmiştir.)

 

Yasal yollar dışında Ülkemize giriş yapan yabancılar yakalandıklarında belirli merkezlerde toplanmakta ve haklarında bir karar verilinceye kadar bu yerlerde tutulmaktadırlar. Bu kişiler, idare tarafından haklarında tesis edilen kararlar için yasal yollara başvurmak ve bununla ilgili olarak da avukatlara vekalet vermek istemektedirler. Ancak, bu yerlere giden noterlerimizin bir kısmının, vekalet vermek isteyenlerin kimliklerinin bulunmadığı gerekçesiyle işlem yapmadıkları ve dolayısıyla ilgilerin mağdur oldukları Birliğimize ulaşan bilgilerden anlaşılmaktadır.

Yasal yollar dışında Ülkemize giriş yapan yabancıların bir kısmının yanlarında herhangi bir kimlik bulunmadığı tespit edilmektedir.

6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanununun 69 uncu maddesinin üçüncü fıkrası da, “Kayıt esnasında başvuru sahibinin kimliğine ilişkin belge olmaması halinde, kimlik tespitinde kişisel verilerinin karşılaştırılmasından ve yapılan araştırmalardan elde edilen bilgiler kullanılır. Kimlik tespit araştırmaları sonucunda da kimliğine dair bilgi elde edilememesi halinde, başvuranın beyanı esas alınır.”,

5 Eylül 1961 gün ve 10898 Sayılı Resmi Gazete'de yayınlan 359 sayılı Kanun ile onaylanmak suretiyle taraf olduğumuz Mültecilerin Hukuki Durumuna Dair Sözleşmenin 27 nci maddesi “Taraf Devletler, ülkelerinde bulunan ve geçerli bir seyahat belgesine sahip olmayan her mülteciye kimlik kartı çıkartacaklardır.”,Hükümlerini içermektedir.

Yasal yollar dışında Ülkemize giriş yapan kişilerin yakalanmalarını müteakip, zabıta makamlarınca gözaltına alınmaları, tutuklanmaları ya da Geri Gönderme Merkezlerinde toplanmaları sırasında herhangi bir kimliklerinin bulunmaması halinde, 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanununun 69 uncu maddesi hükmüne göre kimlik tespitinin yapılması gerekmektedir. Bu doğrultuda; kimlikleri bulunmayan kişilerin, araştırmalar sonucunda kimliklerinin tespitine dair bilgi elde edilememesi halinde, beyanlarına istinaden düzenlenen sorgu tutanağı, tutuklama müzekkeresi gibi belgelerde yer alan veya Göç İdaresi birimleri ya da Geri Gönderme Merkezlerince belirlenen ve kayıt altına alınan kimlik bilgileriyle, bulundukları yerde avukatlara vekaletname vermeleri mümkün bulunmaktadır.

 

12-“Mültecilerin Hukuki Durumuna Dair Sözleşme” uyarınca verilen “Seyahat Belgesi” nin kimlik olarak kullanılabileceği:

(12 inci madde Yönetim Kurulunun 12.09.2019 tarihli toplantısında alınan 206 sayılı kararına istinaden eklenmiştir.)

 

Birleşmiş Milletler Genel Kurulunca kabul edilen Mültecilerin Hukuki Durumuna Dair Sözleşme, Ülkemiz tarafından 24 Ağustos 1951 tarihinde imzalamış ve 5 Eylül 1961 gün ve 10898 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanan 359 sayılı Kanun ile onaylanmıştır.

Bu Sözleşme’nin 28 inci maddesinde “Taraf Devletler, ülkelerinde yasal olarak ikamet eden mültecilere, ulusal güvenlikleri veya kamu düzenleri ile ilgili engelleyici ciddi sebepler bulunmadıkça, kendi toprakları dışında seyahatlerini temin edecek seyahat belgeleri vereceklerdir” hükmü yer aldığından, taraf devletler ülkelerinde ikamet eden mültecilere bir örneği (Ek. 8) de bulunan “Seyahat Belgesini” vermektedirler. Bu belge, hamiline, sırf ulusal pasaport yerine geçecek bir seyahat belgesi sağlamak amacıyla verildiğinden, pasaport gibi geçerli bir belge olup, noterlik ve işlemlerinde kimlik olarak kullanılması mümkün bulunmaktadır.

13- 06 ŞUBAT 2023 TARİHİNDE 10 İLİMİZDE MEYDANA GELEN DEPREM SEBEBİYLE YOL İZNİ ALMAKSIZIN İKAMET İZNİ VERİLEN İL DIŞINA ÇIKMIŞ OLAN YABANCILARIN YAPACAKLARI NOTERLİK İŞLEMLERİNDE İZLENECEK YOL

(13 inci madde Yönetim Kurulunun 19.06.2023 tarihli toplantısında alınan 220 sayılı kararına istinaden eklenmiştir.)

 Göç İdaresi Başkanlığının 07.02.2023 tarihli duyurusunda; 06.02.2023 tarihinde 10 ilimizde meydana gelen deprem nedeniyle, bu illerde bulunan geçici koruma altındaki yabancıların il dışına çıkmaları için yol izin belgesinin düzenlenmeyeceği, bu kişilere gittikleri illerdeki ilgili göç idareleri müdürlüğünce 90 gün süreli yol izin belgesi verileceği, bildirilmesine karşın bazı İl Göç İdaresi Başkanlıklarının bu durumdaki kişilere geçici yol izin belgesi 14 düzenlemediği ve söz konusu durumda olan kişilerin yol izin belgesi olmaksızın noterliklerde işlem yaptırmak istemeleri nedeniyle Yönetim Kurulumuzun 24.04.2023 tarihli toplantısında alınan (21) sayılı karar ile izlenilecek yol hakkında İçişleri Bakanlığından görüş alınmasına karar verilmiş olup,        İçişleri Bakanlığı Uluslararası Koruma Genel Müdürlüğü Geçici Koruma Daire Başkanlığının Birliğimize yazmış olduğu 15.06.2023 gün ve E-56453417-000-171565 sayılı cevabi yazısında; “Noterlik hizmetleri için noterliklere başvuruda bulunan geçici koruma kapsamında kayıtlı yabancılardan geçerli yol izin belgesi olmayanlara noterlik hizmeti verilmesinin uygun olmadığı değerlendirilmiş olup söz konusu yabancıların noterlik hizmeti başvurularında geçerli yol izin belgesi aranması gerektiği” bildirilmiştir.

 Bu kapsamda 06.02.2023 tarihinde 10 ilimizde meydana gelen deprem nedeniyle, bu illerde bulunan geçici koruma altındaki yabancıların gittikleri illerdeki il göç idareleri müdürlüklerinden alacakları 90 gün süreli yol izin belgesi ile noterlik işlemi yapılabileceği ancak yol izin belgesi olmaksızın bu kişilere noterlik hizmeti verilmesi mümkün bulunmamaktadır.

 

Bilgi edinilmesini rica ederim. Saygılarımla,

 

 

Dursun CİN 

BAŞKAN

 

Ekler için tıklayınız.

 

BU GENELGE İLE İLGİLİ  YÜRÜRLÜKTEN KALDIRILAN GENELGE VE GENEL YAZIL AR:
02.03.2016 tarihli ve (3) sayılı genelge,
04.04.2016 tarihli ve Hukuki Danışmanlık-6716 (30),
03.05.2016 tarihli ve Hukuki Danışmanlık-8346 (39),
29.11.2016 tarihli ve Hukuki Danışmanlık-21236 (173), 05.01.2017 tarihli ve Hukuki Danışmanlık-328 (10),
03.04.2017 tarihli ve Hukuki Danışmanlık-6222 (63),
17.12.2018 tarihli ve Hukuki Danışmanlık – 35112 (178), 18.12.2018 tarihli ve Hukuki Danışmanlık – 35365 (182),
25.02.2019 tarihli ve Hukuki Danışmanlık – 5935 (35)
sayılı
genel yazılar yürürlükten kaldırılmıştır.

Yürürlükten kaldırılan genelge ve genel yazılara, TNB internet sayfasında yer alan “YÜRÜRLÜKTEN KALDIRILAN GENELGE VE GENEL YAZILAR” bölümünden ulaşılabilir.