2021-9 sayılı genelge

2024/1 sayılı genelge ile birlikte değerlendirilmelidir.


Mali Danışmanlık-132-20070

Ankara  07.06.2021

Özü: KDV Tevkifatı Uygulaması Hk.

 

 

GENELGE

(  9  )

 

 

İlgi:     a) 27.04.2021 günlü ve Mali Danışmanlık -106-15624 (2021/7) sayılı Genelgemiz.

           b) 28.05.2021 günlü ve Mali Danışmanlık-124-19072 (2021/8) sayılı Genelgemiz.

 

Bilindiği üzere, 26.04.2014 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan KDV uygulama tebliği gereğince, vergi alacağını güvence altına almak amacıyla işlemlere taraf olanlar (kendine mal teslim edilen veya hizmet ifa edilen kişi ve/veya kurumlar) verginin tam olarak kesilip ödenmesinden ve bununla ilgili diğer ödevleri yerine getirmekten mükellef gibi sorumlu tutulmuşlardır. Bu anlamda KDV tevkifatı ihtiyari bir uygulama olmayıp, tevkifat uygulaması kapsamına alınan işlemlerde alıcılar tarafından tevkifat yapılması zorunlu kılınmıştır.

Diğer taraftan, 16 Şubat 2021 tarihli ve 31397 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan ve 1 Mart 2021 tarihi itibariyle yürürlüğe giren KDV tevkifatı uygulamasına ilişkin “35 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ” ile;

-KDV mükellefleri tarafından Tebliğde belirtilen alıcılara ifa edilen ve Tebliğde özel olarak belirlenmeyen diğer bütün hizmet ifalarında (Noterlik Hizmetleri dahil) söz konusu alıcılar tarafından (5/10) oranında KDV tevkifatı uygulanacağı hususu düzenlenmiş olup,

-Kısmi tevkifat uygulaması kapsamına giren her bir işlem giderinin KDV dahil bedeli 1.000 TL’yi aşmadığı takdirde, hesaplanan KDV’nin tevkifata tabi tutulmayacağı,

-Belirtilen sınırın aşılması halinde ise KDV tutarının tamamı üzerinden (5/10) oranında tevkifat yapılması gerektiği,

hususları ilgi (a)’da kayıtlı Genelgemiz ile duyurulmuştur.

Diğer taraftan yeni uygulamaya konulan bu prensiplere göre, noterliklerce defter beyan sistemine gönderilen veriler üzerinden düzenlenmek istenilen KDV beyannamelerine söz konusu tevkifat tutarlarının yansımadığı anlaşıldığından, ilgili dönem KDV beyannamesinin gereği gibi verilebilmesi için Gelir İdaresi Başkanlığına müracaat edilmiştir.

Gelir İdaresi Başkanlığından alınan ve ilgi (b)’de kayıtlı Genelgemiz ile yapılan duyuru gereğince de noterliklerce “Defter-Beyan Sistemine” otomatik olarak gönderilen veriler üzerinden oluşturulan KDV beyannamelerine, 35 Seri No'lu Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ ile getirilen KDV tevkifatlarının bugün için teknik nedenlerden dolayı otomatik olarak yansıtılamadığı dikkate alındığında, noterliklerce gönderilen verilerin KDV tevkifatını da kapsayacak şekilde gönderilmesinin sağlanmasına kadar, KDV tevkifatı içeren ve Defter-Beyan Sistemi üzerinden gönderilemeyen KDV beyannamelerinin "Beyanname Düzenleme Programı” aracılığıyla gönderilmesi uygun görülmüştür.

Uygulama prensipleri ilgi (a ve b)’de kayıtlı genelgelerimiz çerçevesinde yürütülüyor olmakla birlikte, 03.06.2021 günlü ve 31500 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair 36 Seri Nolu KDV Genel Tebliği ile KDV tevkifatı yapmakla yükümlü olan bazı kuruluşların ünvanlarında yapılan değişikliğin yanısıra 01.07.2021 tarihinden itibaren yürürlüğe girmek üzere noterlikler tarafından verilen ve KDV’yi gerektiren hizmetler açısından (sair tahsilat + PTT gideleri + KDV dahil tutar) 1.000 Lira olan tevkifat yapma sınırı 2.000 liraya yükseltilmiştir.

Yapılan bu son değişiklik çerçevesinde, uygulamada karışıklığa yol açılmaması bakımından ilgide kayıtlı genelgelerimizin birleştirilerek KDV tevkifatı uygulamasının yeni bir genelge ile noterliklere duyurulmasına ihtiyaç duyulmuştur.

 

1.A) KDV TEVKİFATI YAPMAKLA YÜKÜMLÜ OLAN KURULUŞLAR

1-5018 sayılı Kanuna ekli cetveller kapsamındaki idare, kurum ve kuruluşlar,

2-Kanunla veya Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle kurulan kamu kurum ve kuruluşları

3-Döner sermayeli kuruluşlar,

4-Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları,

5-Bankalar,

6-Sigorta, reasürans ve emeklilik şirketleri,

7-Kanunla kurulan veya tüzel kişiliği haiz emekli ve yardım sandıkları

8-Kalkınma ajansları

 

1.B) KDV TEVKİFATI UYGULAMA PRENSİPLERİ

1- 01.07.2021 tarihine kadar Noterlik hizmeti karşılığında düzenlenecek noterlik makbuzlarının damga vergisi, harç ve değerli kağıt bedelleri dışında kalan (sair tahsilat + PTT gideleri + KDV dahil) tutar 1.000 TL’yi aşması durumunda, hizmet alanlar yani notere ücret ödemesi yapacak olanlar tarafından (5/10) oranında KDV tevkifatı yapılması gerekmektedir.

2- 01.07.2021 tarihinden itibaren KDV tevkifatı uygulamasına dair parasal sınır (sair tahsilat + PTT giderleri + KDV dahil) 2.000 lira olarak uygulanacaktır.

3- Tevkifat yapmakla yükümlü kuruluşlar (Ör. Bankalar) tarafından birden fazla kişiye ayrı yevmiye numarası ile gönderilen ihtarnamelere ilişkin olup masraf yekünü için tek makbuz düzenlenmesi halinde, bu makbuzdaki KDV dahil toplam tutarın tevkifat sınırını aşması halinde ilgili kuruluşların (5/10) oranında KDV tevkifatı yapması gerekmektedir.

Bu nedenle birden fazla yevmiye numarası verilen işlemler için tek makbuz düzenlenmemesi, her bir yevmiye işlem için ayrı noterlik makbuzu düzenlenmesinin uygun olacağı düşünülmektedir.

4- Tebliğde belirlenmiş olan hizmet alan bankalar ya da Tebliğ kapsamındaki diğer kuruluşların noterliklerde yaptıracağı ve muhataplara tebliği gereken işlemler için noterlikçe tahsil olunan posta ödemelerine ait KDV tutarları için de Tebliğde belirtilen usul ve esaslar doğrultusunda (5/10) oranında KDV tevkifatı uygulanması gerekmektedir.

5- Noterlik makbuzları ödemeyi gerçekleştiren ilgili adına düzenlendiğinden, Tebliğde belirlenmiş alıcıların taraf oldukları işlemlerde bazı durumlarda, makbuz bunlar adına değil de işlemin diğer tarafı adına düzenleniyor ise diğer tarafın KDV tevkifatı yapma zorunluluğuna dahil olmadığı durumlarda KDV tevkifatı yapılması söz konusu olmayacaktır.

6- KDV tevkifatı yapması zorunlu olan ilgili adına noterlik makbuzu kesildiğinde, tevkifata tabi tutulan KDV tutarı aylık KDV beyannamesinde beyan edilecektir.

 

1.C) KDV BEYANNAMELERİNİNİN DÜZENLENMESİ VE VERİLMESİ UYGULAMASI

Yukarıda da belirtildiği üzere, yeni uygulamaya konulan ve defter beyan sistemine tevkifat tutarlarının yansıtılamaması sebebiyle KDV tevkifatlı işlem yapan noterliklerce defter beyan sistemi üzerinden verilemeyen KDV beyannamelerinin,

KDV tevkifatlarının KDV beyannamelerine otomatik olarak yansıtılmasını sağlayacak teknik çalışmalar tamamlanıp duyuruluncaya kadar KDV tevkifatı içeren ve Defter-Beyan Sistemi üzerinden gönderilemeyen KDV beyannamelerinin "Beyanname Düzenleme Programı” aracılığıyla gönderilmesi uygun görülmüştür.

Buna göre, belirtilen çalışma tamamlanıp duyuruluncaya kadar, bir beyan dönemi içerisinde Katma Değer Vergisi tevkifatına konu işlem yapmış olan noterliklerimizin Gelir İdaresi Başkanlığı sistemi üzerinden güncellenmesi gereken ve noterliklere de açılmış olan Beyanname Düzenleme Programı’’ üzerinden, ilgili aya ait normal ve tevkifatlı katma değer vergisini beyannameye aşağıda yer alan prensipler çerçevesinde intikal ettirmeleri gerekmektedir.

 

 

 

Bu program kullanılarak ilgili ay KDV beyannamesinin matrah kısmında;

1- Tevkifat uygulanmayan işlemler bölümüne KDV tevkifatına konu olmayan gelirler yazılacaktır.

2- Kısmi tevkifat uygulanan işlemler bölümüne KDV tevkifatı uygulanmış olan gelirler intikal ettirilecektir.

3- Beyannamenin ek bilgiler kısmında ise noterliğe ödeme yaparken tevkifat yapan kuruluşlarla ilgili olan tablo ayrıca doldurulacaktır.

4- Bir vergilendirme dönemi içerisinde KDV tevkifatlı işlem yapmayan noterlikler ilgili dönem KDV beyannamelerini defter beyan sistemi üzerinden vermeye devam edeceklerdir.

 

1.D) DİĞER HUSUSLAR

1- Güncel bir işlem yapılırken, işlem sahibinin, yani adına noterlik makbuzu düzenlenen ilgili kurumun KDV tevkifatı yapmakla yükümlü olan bir kurum olması halinde, bu kurumun talebi beklenmeksizin noterlik makbuzunun tevkifatlı olarak düzenlenmesi ve tevkifata tabi KDV tutarının işlem sahibince beyan edilerek ödeneceğinin belirtilmesi uygun olacaktır.

2- KDV tevkifatı yapmakla yükümlü olanlarca evvelki günlerde ve fakat beyan dönemi (ilgili ay) içerisinde yapılmış olan işlemler sebebiyle doğan ve işlem sahiplerince KDV tevkifatı yapılmayan ya da tevkifat hususunda talep ya da ikazda bulunulmayan işlemlere ait KDV’nin tam olarak ödenmesinden sonraki zamanlarda ilgili kuruluşların iade talebi olmaksızın tevkifata tabi KDV yönünden resen bir iade işleminin yapılmaması icabeder.

2021/7 ve 2021/8 sayılı Genelgelerimiz uygulamadan kaldırılmış olup gereğinin bu genelgemiz esasları çerçevesinde yapılması gerektiğinin bilinmesini rica ederim

 

Dursun CİN

Başkan