2021-334 sayılı genelyazı

Mali Danışmanlık-263-42920

Ankara,   12.11.2021

Özü: 7338 Sayılı Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda değişiklik Yapılmasına dair Kanun hk.

                                 

 

........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA

........................ NOTERLİĞİNE-

 

 

7338 sayılı Vergi Usul Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 26.10.2021 günlü ve 31640 sayılı Resmi Gazete' de yayımlanarak yürürlüğe girmiş olup bu kanun ile Vergi Usul Kanunu ile bazı kanunlarda yapılan ve noterlikleri ilgilendiren değişiklikler aşağıda açıklanmıştır.

 

Madde 9- 193 sayılı Kanunun mükerrer 120 nci maddesinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, ikinci fıkrası yürürlükten kaldırılmış, üçüncü fıkrasında yer alan “altı” ibaresi “üç” ve beşinci fıkrasında yer alan “altışar” ibaresi “üçer” şeklinde değiştirilmiştir.

“Ticari kazanç sahipleri ile serbest meslek erbabı cari vergilendirme döneminin gelir vergisine mahsup edilmek üzere, bu Kanunun ticari veya mesleki kazancın tespitine ilişkin hükümleri uyarınca ilgili hesap döneminin ilk dokuz ayı için belirlenen üçer aylık dönem kazançları üzerinden 103 üncü maddede yer alan tarifenin ilk gelir dilimine uygulanan oranda geçici vergi öderler.”

Bu düzenleme ile, 01.01.2022 tarihinden sonra uygulanmak üzere geçici vergi ödemesi dört dönemden üç döneme düşürülmüştür. Ekim, Kasım, Aralık aylarından müteşekkil dördüncü dönem kaldırılmıştır.

 

Madde 10- 193 sayılı Kanunun mükerrer 121 inci maddesinin ikinci fıkrasının (2) numaralı bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve dördüncü fıkrasının ikinci cümlesi yürürlükten kaldırılmıştır.

“2. (1) numaralı bentte belirtilen süre içerisinde kesinleşmiş olması koşuluyla vergi beyannamelerindeki vergi türleri itibarıyla ikmalen, re’sen veya idarece yapılmış bir tarhiyat bulunmaması (Kesinleşen tarhiyatların, indirimin hesaplanacağı beyannamenin ait olduğu yıl için geçerli olan, birinci fıkradaki indirim tutar sınırının %1 ’ini aşmaması durumunda bu şart ihlal edilmiş sayılmaz.),”

Bilindiği üzere, vergiye uyumlu mükelleflere vergi indirimi GVK’nın mükerrer 121. maddesinde düzenlenmiştir. Bu düzenleme uyarınca, ilgili kanun maddesinde sayılan şartları taşıyan mükelleflerin, yıllık gelir veya kurumlar vergisi beyannameleri üzerinden hesaplanan verginin %5'i ödenmesi gereken gelir veya kurumlar vergisinden indirilmektedir. (Hesaplanan indirim tutarı, her hal ve takdirde 2021 yılı için 1.500.000 TL’den fazla olamamaktadır)

Söz konusu indirimden faydalanabilmek için indirimin hesaplanacağı beyannamenin ait olduğu yıl ile bu yıldan önceki son iki yıla ait haklarında beyana tabi vergi türleri itibarıyla ikmalen, re'sen veya İdarece yapılmış bir tarhiyat bulunmaması şartı yer almaktaydı.

7338 sayılı Vergi Usul Kanunu 10. maddesi ile 193 sayılı Kanunun mükerrer 121. maddesinde yapılan değişiklik uyarınca, indirimden yararlanmada koşullardan biri olan “indirimin hesaplanacağı beyannamenin ait olduğu yıl ile önceki iki yılda haklarında tarhiyat yapılmamış olması şartı, yapılan tarhiyatların kesinleşmesine bağlanmıştır. Yani, maddede belirtilen süre içerisinde haklarında tarhiyat yapılmış olmakla birlikte bu tarhiyatın kesinleşmemiş olması halinde de mükellefler anılan indirimden yararlanabileceklerdir. Bununla birlikte, söz konusu süre içerisinde kesinleşen tarhiyatın yukarıda belirtilen ve her sene yeniden belirlenen indirim tutarı üst sınırının %1 inden az olması durumunda da indirimden yararlanma şartları ihlal edilmiş sayılmayacaktır. Örneğin 2022 yılında verilecek beyannameler için bu tutar 2.000.000 TL olarak belirlenecek olursa, bunun %1’i olan 20.000 TL'ye kadar 2019, 2020 ve 2021 yılları için kesinleşen tarhiyatlar indirim şartını ihlal olarak değerlendirilmeyecektir.

Bu düzenleme, 01.01.2022 tarihinden itibaren verilmesi gereken yıllık gelir ve kurumlar vergisi beyannamelerinde uygulanmak üzere yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.

 

Madde 53- 1/7/1964 tarihli ve 488 sayılı Damga Vergisi Kanununun 8 inci maddesinin birinci fıkrasına “il özel idareleri,” ibaresinden sonra gelmek üzere “yatırım izleme ve koordinasyon başkanlıkları,” ibaresi eklenmiştir.

Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlıkları kendilerine damga vergisi mükellefiyeti doğmayan resmi daire kapsamına alınmıştır.

Bu düzenleme Kanunun yayımı halinde yürürlüğe girmiştir.

 

Madde 54- 488 sayılı Damga Vergisi Kanununa ekli (2) sayılı tablonun “IV - Ticari ve medeni işlerle ilgili kağıtlar” başlıklı bölümünün (36) numaralı fıkrasına, “Sermaye piyasası araçlarının ihracına” ibaresinden sonra gelmek üzere “ve 6/12/2012 tarihli ve 6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanununun 31/B maddesi kapsamında teminat yöneticisinin taraf oldukları dahil bu ihraca konu teminatlara” ibaresi ile bölüme aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

 

“55. Genel ve özel bütçeli idarelere, il özel idarelerine, yatırım izleme ve koordinasyon başkanlıklarına, belediyelere ve köylere yapılacak bağışlara ilişkin olarak ilgili idare ile bağışlayanlar arasında düzenlenen kağıtlar.”

Bu kapsamda, yukarıda sayılan ilgili idareler ile bağışlayanlar arasında düzenlenen bağışlamaya dair kağıtlara işlem taraflarına bakılmaksızın damga vergisi istisnası getirilmiştir. Bu düzenleme 7338 sayılı Kanunun yayımı tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Bilgi edinilmesini rica ederim

 

 

Dursun CİN

Başkan

 

 

(GENEL YAZI - 334 )