2013-97 sayılı genel yazı

Hukuk  17613

Ankara, 27/09/2013

Özü: Güvenli Noter Mührü (SNS) Projesi hakkında.

 

........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA

........................ NOTERLİĞİNE

 

Uluslararası Noterler Birliği, Güvenli Noter Mührü (SNS) kullanılan noterliklere ait yazılı belgelerin üye ülkeler arasında güvenli bir şekilde dolaşımını sağlama amacıyla deneme süreci içinde olan bir proje başlatmıştır. SNS adı verilen bu projeye ait bilgiler ve kullanılmasına ilişkin açıklamalar aşağıdadır.

 

1 Güvenli Noter Mührü sistemi, noterliklere ait yazılı belgelerin güvenli dolaşımını sağlamaktadır. SNS olarak adlandırılan bu sistemde, kaynak noter tarafından kendi ülkesinde veya yurtdışında dolaşıma tabi olacak belgelere veya nüshalara eklenecek olan özel, taklit edilemeyen bir mühür kullanılmaktadır.

Dolaşımda olan noterlik belgesinin çıkış yeri ve içeriği ile ilgili ek bir güvence vermek ve giderek yaygınlaşan sahte belge dolaşımıyla mücadele etmek amacını taşıyan Güvenli Noter Mührü sistemi, sadece belgenin bütünlüğünü ve çıkış yerini temin eden ek bir yöntem olup, senet veya sözleşmenin yasal geçerliliğini garanti etmemektedir.

 

Güvenli Noter Mührü sistemi;

Hiçbir şekilde tasdik şerhinin (apostilin) yerini almamaktadır.

Dünya genelinde noterliklerin, mevcut belge dolaşımına ek güvenlik sağlamak amacıyla kullanılmaktadır.

 

2 Sözü edilen sistem UINL üyesi olan ülkelerin gönüllü katılımına dayandığından, UINL tarafından, SNS'lerin sadece yurt dışına gidecek evrak için değil, yurt içinde de kullanımının sağlanması ve böylelikle işlem ilgililerinin hak kayıplarının en aza indirilmesi amacıyla mümkün olduğunca çok notere tanıtılması tavsiye edilmektedir.

 

3 Bu sistem içinde kullanılan mühürlerde, mührü kullanan noterin kimliğini ortaya koyan bir sıra numarası bulunmaktadır. Alıcı noter, mührün belgeyi düzenleyen notere ait olup olmadığını UINL'nin web sitesine başvurarak kontrol edebilmektedir.

 

4 Bu proje halen deneme aşamasındadır. Bu deneme sürecinde, 11 üye ülke noterliğince seçilen 10 pilot noterlik, noter belgelerine Güvenli Noter Mührünü ekleyeceklerdir.

Deneme aşamasına katılan ülkeler şunlardır:

Avrupa' da: Belçika, Fransa, İtalya, Makedonya, Portekiz, İspanya, Türkiye

Afrika 'da: Mali, Senegal

Amerika'da: Arjantin, Kolombiya

 

Ülkemizde de 10 noterlik, bu mührü kullanmak üzere pilot noterlik olarak belirlenmiş ve UINL'ye bildirilmiştir.

 

5 Güvenli Noter Mührünün (SNS) şekli, kullanımı:

Güvenli Noter Mührü (SNS), örnek veya asıl işlemlerin her sayfasına yapıştırılması gereken ve çift taraflı yapışkan özelliği olan yüksek güvenlik özelliğine sahip bir (bandrol) denetim puludur.

Her SNS 'in bir seri numarası ve sonunda seriyi belirleyen bir harf bulunmaktadır. SNS ler arasındaki bir fark da başında noterin ülkesini belirleyen harfler bölümüdür. (TR veya IT gibi)

 

Bu (bandroller) denetim pulları, kullanılacağı belgenin her sayfasına birbirini takip edecek şekilde birer tane yapıştırılacak ve boş olan kısma önce yevmiye numarası sonra da tarih yazılacaktır. Belge yurtdışına gidecek ise, mührün her sayfaya yapıştırılması zorunludur. Ülke içinde kullanılacak belgelerde ise, mühür belgenin her sayfasına birbirini takip edecek şekilde yapıştırılacağı gibi, noterin isteğine bağlı olarak belgenin son sayfasına da yapıştırılabilir.

 

Güvenli Noter Mührü'nün (SNS), sadece ilgililere verilen evraka/belgeye yapıştırılması gerekmekte olup, noterde kalan evraka/belgeye kesinlikle yapıştırılmayacaktır.

 

6 a) İnternet üzerinden SNS 'e ulaşılmak isteniyorsa:

Öncelikle sorgulama için www.uinlsns.com sayfasına bağlanılması,

SNS ' de tanımlanan ülke kodunun, (başka bir deyişle TR, IT gibi rakamlardan önce gelen kodu)

Daha sonra SNS numaralarının, (rakamların sol tarafındaki sıfırları girmeden)

        SNS serisinin (rakamların sonundaki A,B gibi harfleri )

girilmesi ve '' search '' opsiyonuna basılması gerekmektedir.

 

Bu talimatlar yerine getirildikten sonra SNS'i kullanan noterin bilgileri ekrana gelmektedir.

 

b) İnternet bağlantısı olan akıllı telefon veya tabletlerden SNS'e ulaşılmak isteniyorsa:

Smart phone veya tablet otomatik olarak QR kodunu da okuyacak olup, SNS'nin verildiği noterliği tanımlayan bilgiler görülebilecektir.

 

7 Denetim pullarının (bandrollerin), noterlere zimmetle verilmesi nedeniyle, kullanılmaması halinde iade edilmesi, çalınması veya kaybolması durumunda da UINL ye bildirim yapılması gerekmektedir.

 

Bilgilerinize rica ederim.

Saygılarımla,

 

 

Yunus TUTAR          

Başkan

 

(GENEL YAZI:97)