2011-63 sayılı genel yazı

Mali Danışmanlık  35412748

Ankara, 01.06.2011

Özü: Vergi levhaları hk.

 

........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA

........................ NOTERLİĞİNE

 

 

Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığınca 27.05.2011 günlü ve 27946 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 408 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde Vergi Levhalarının alınmasına dair prensipler düzenlenmiştir.

 

Buna göre;

1-Mükellefler tarafından verilecek beyannameler üzerine Gelir İdaresi Başkanlığı Bilgi İşlem Sistemi tarafından söz konusu beyannamelere göre oluşturulacak vergi levhaları mükellefin internet vergi dairesi hesabına aktarılacaktır.

 

2-Mükellefler her yıl internet vergi dairesinden bizzat kendileri veya 3568 sayılı Kanun uyarınca yetki almış olup bağımsız çalışan serbest muhasebeci, serbest muhasebeci mali müşavir veya yeminli mali müşavirler aracılığı ile vergi levhalarını 01 Nisan'dan 31 Mayıs günü sonuna kadar yazdırmaları gerekmektedir.

 

3-Bu şekilde alınan vergi levhaları ayrıca vergi dairesine veya meslek mensuplarına imzalattırılmayacak ve tasdik ettirilmeyecektir. İnternet vergi dairesinden erişilebilen vergi levhası üzerinde yer alan sistem tarafından verilmiş olan onay kodu vergi levhasının tasdiki hükmündedir.

 

4-Yıl içerisinde yeni işe başlayan mükelleflerin vergi levhalarında, Tebliğde yer alan bilgilerin yanısıra matrah kısmında yeni işe başlama ifadesi yer alacaktır. Bu mükellefler vergi levhalarını mükellefiyet tesisini izleyen 1 ay içinde internet vergi dairesinden yazdırmak suretiyle veya bağlı oldukları vergi dairesi aracılığı ile alacaklardır.

 

5-Beyannamelerini kanuni süreden sonra vermiş olan mükellefler, beyanname verilme süresini müteakip internet vergi dairesinde bu işlem için hazırlanan menüyü kullanmak suretiyle vergi levhalarını kendileri oluşturarak yazdıracaklardır.

 

6-Vergi levhalarının iş yerinde bulundurulması ve istenildiğinde yetkililere ibrazı mecburiyeti bulunmakla birlikte, vergi levhalarının işyerine asılması zorunluluğu kaldırılmış, bu husus mükelleflerin ihtiyarına bırakılmıştır.

 

7-Eski uygulamaya göre alınmış olan vergi levhaları kullanımdan kaldırılmış olup bunlarla ilgili herhangi bir tasdik işlemi söz konusu değildir.

 

8-Vergi levhalarının işyerinde bulundurulması ve ibrazı mecburiyetini yerine getirmeyenlere her tespit için ayrı ayrı ceza uygulanacaktır. Bu cezanın 2011 Yılı için uygulanmakta olan miktarı 170 TL.dır.

 

9-2010 Yılına münhasır olmak üzere yukarıda belirtilen prensiplere göre oluşturulacak vergi levhaları 01 Haziran 2011 ile 30 Haziran 2011 tarihleri arasında internet vergi dairesinden çıktı alınarak işyerinde bulundurulacaktır.

 

Vergi levhası ile ilgili olarak yapılan diğer düzenlemeler yazımız ekindeki Tebliğde yer almaktadır.

 

Bilgi edinilmesini rica ederim.

Saygılarımla,

 

BAŞKAN

Fahri KÖSE

(Beyoğlu 37. Noteri)

 

 

(Genel Yazı 63)

 

Ek: 408 sayılı VUK Tebliği