2009-70 sayılı genel yazı

07.08.2009

Özü: SGK'ya yapılan bildirimlere ait yönetmelik ve e-sigorta hakkında

 

 

 

......................................................NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA

......................................................NOTERLİĞİNE

 

 

21.07.2009 tarih ve 27295 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "Sosyal Güvenlik Kurumuna yapılan sigortalı ve işyeri bildirimlerinin bazı kurumlara yapılması gereken bildirimler yerine geçmesine dair usul ve esaslar hakkındaki yönetmelik" 01.08.2009 tarihinde yürürlüğe girmiş olup, bir örneği ekte gönderilmiştir.

 

Yönetmelik gereğince;

15510 sayılı kanunun; 8. maddesine göre işverenler tarafından sigortalı sayılan kişiler için sigortalılık başlangıç tarihinden önce SG Kurumuna sigortalı işe giriş bildirgesi verilmesi halinde 2821 sayılı Sendikalar Kanununun 62. maddesine göre işe alınan personel için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına yapılması gereken bildirim yapılmış sayılacaktır.

 

25510 sayılı Kanunun; 9. maddesi gereğince sigortalılığın sona ermesi halinde en geç 10 gün içerisinde Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirimin yapılması halinde, Sendikalar Kanunun 62. maddesi uyarınca Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına ve 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununun 48. maddesi uyarınca İş ve İşçi Bulma Kurumuna yapılması gereken bildirimler yapılmış sayılacaktır.

 

35510 sayılı kanunun; 11. maddesinde belirtilen işyeri, işyerinin bildirilmesi, devri, intikali ve nakline ilişkin işverenler tarafından veya ticaret sicili memurluklarınca kanunun iş yerlerine ilişkin Sosyal Güvenlik Kurumuna yapılan bildirimler, 4857 sayılı İş Kanununun 3. maddesi uyarınca ilgili bölge müdürlüklerine yapılması gereken bildirimleri yapılmış sayılacaktır.

 

Sosyal Güvenlik Kurumuna yapılacak yukarıda belirtilen bildirimler yeterli olup, ayrıca Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına, İş ve İşçi Bulma Kurumuna ve İlgili Bölge Müdürlüklerine gönderilmeyecektir.

 

5510 sayılı Kanunun 8 , 9 ve 11. maddelerine göre işyeri, sigortalı ve alt işverenler tarafından işyerlerine ilişkin Sosyal Güvenlik Kurumuna yapılan bildirimlerle tescil işlemlerine esas belge ve eklerinin birer sureti Kurum tarafından 15 gün içinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Bölge Müdürlükleri ve Türkiye İş Kurumuna gönderilecek olup ilgili kurumlar mevzuatları uyarınca işlemlerini yapacaklardır. Bu nedenle Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirim tarihi, ilgili kurumlara bildirim tarihi sayılacaktır.

 

İşverenler tarafından 5510 sayılı kanununun 8., 9. ve 11. maddelerine göre Sosyal Güvenlik Kurumuna yapılması gereken bildirimleri yerine getirmeyenler hakkında 5510 sayılı kanunun 102. maddesine göre, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından idari para cezası uygulanacaktır.

 

Ayrıca; Sosyal Sigortalar Genel Müdürlüğü Prim Tahsilat Daire Başkanlığının 10.07.2009 tarih 200992 sayılı genelgesinde;

2009 Ekim ayına ilişkin düzenlenecek olan aylık prim ve hizmet belgesinden başlanılarak tüm resmi ve özel sektör işverenleri, çalıştırılan sigortalı sayısı üzerinde durulmaksızın cari aylara ilişkin aylık prim ve hizmet belgelerini eSigorta kanalıyla göndermekle zorunlu tutulmuştur. Bu nedenle, 01.10.2009 ve sonraki tarihlerde işe alınan sigortalılara ilişkin ilk ve tekrar sigortalı işe giriş bildirgelerinin de esigorta kanalıyla Kuruma gönderilmesi gerekmektedir.

 

Dolayısıyla 2009 ekim ayına ilişkin düzenlenecek olan aylık prim ve hizmet belgesinden başlanılarak tüm resmi veya özel sektör işverenleri cari aylara ilişkin asıl, ek ve iptal nitelikteki aylık prim ve hizmet belgelerini Kuruma, eSigorta kanalıyla gönderecek olup, sözkonusu belgeler Kuruma yasal süresi içinde kağıt ortamında verilse dahi (iptal nitelikteki prim ve hizmet belgeleri hariç), ilgililer aleyhine, 5510 sayılı kanunun 102. maddesinin 1. fıkrasının (c ) bendi uyarınca idari para cezası uygulanacaktır.

Bu nedenle; 5510 sayılı kanun kapsamına alınan her işyeri için e-sigorta kullanıcı kodu ve şifresinin alınması amacıyla işyerinin bağlı bulunduğu Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne / Sosyal Güvenlik Merkezine Başvurulması gerekmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

Saygılarımla.

 

BAŞKAN

HASAN YENİ

(İstanbul 28. Noteri)

 

Gen.Yaz( 70)