2004-69 sayılı genel yazı

14/06/2004

Özü: E-bildirge Uygulamasına ilişkin Tebliğ hk.

 

 

..............................................NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA

..............................................NOTERLİĞİNE

 

 

30 Nisan 2004 tarih ve 25448 sayılı Resmi Gazetede Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının; İşverenler Tarafından Aylık Prim ve Hizmet Belgesinin İnternet Ortamında Sosyal Sigortalar Kurumuna Gönderilmesine (eBildirge Uygulamasına) İlişkin Tebliğ yayımlanmış olup tebliğe göre;

 

16.01.2004 tarih ve 25348 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak 01.05.2004 tarihinde yürürlüğe giren Sosyal Sigortalar İşlemleri Yönetmeliği'nin 20 nci maddesi ile, işverenlerce çalıştırılan sigortalılar için düzenlenmekte olan aylık sigorta primler bildirgesi, dört aylık sigorta primleri bordrosu ve aylık sosyal güvenlik destek prim bordrosu, ...Aylık Prim ve Hizmet Belgesi... adı altında tek belge haline dönüştürülmüş olup söz konusu belge 2004 Mayıs ayına ait 2004 Haziran sonuna kadar Sosyal Sigortalar Kurumunun ilgili Sigorta il / Sigorta Müdürlüklerine verilecektir.

 

Öte yandan, 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun 79 uncu maddesine 5073 sayılı Kanun ile eklenen on yedinci fıkrada ...Bu maddenin birinci fıkrası uyarınca verilmesi gereken belgenin, internet, elektronik ve benzeri ortamda Kuruma gönderilmesinde; işyerinin ve belgenin niteliği, çalıştırılan sigortalı sayısı, illerin gelişmişlik durumu ile bilişim ve teknoloji alanındaki gelişmeler gibi hususların dikkate alınarak işverenleri zorunlu tutmaya Kurum Yönetim Kurulu yetkili kılınmıştır.

 

On sekizinci fıkrada ise; Bu şekilde belirlenen işverenlerin yukarıda belirtilen yükümlülüğü, bu maddenin birinci fıkrasında öngörülen sürede yerine getirmemeleri halinde, bu Kanunun 140 ncı maddesinin (c) fıkrasına göre işlem yapılır hükmü yer almaktadır.

 

Kanunun bu hükmüne istinaden Kurum Yönetim Kurulunun 26.02.2004 tarihli, IX410 sayılı kararı ile, 2004/Mayıs ve takip eden aylara ait Aylık Prim ve Hizmet Belgesi adı altında alınacak olan bu belgeyi, işverenlerden tüm illerde,

aBir ila yedi (dahil) sigortalı çalıştıranların istemeleri halinde,

bSekiz (dahil) veya daha fazla sigortalı çalıştıranların zorunlu olarak,

İnternet ortamında (eBildirge uygulaması) göndermeleri uygun görülmüştür.

 

Bu belgenin internet ortamında verilmesine ilişkin diğer usul ve esaslar şunlardır;

1 Sekiz (dahil) ve daha fazla sigortalı çalıştıran işverenlerin, söz konusu belgeyi internet ortamında Kurumu göndermeleri zorunlu olduğundan, bu yükümlülüğün yasal süreler içerisinde yerine getirilmemesi halinde, kağıt ortamında verilse bile idari para cezası uygulanacaktır.

2 İşverenler, çalıştırdığı sigortalı sayısının sekizin altına düştüğü durumlarda, Aylık Prim ve Hizmet Belgesini internet ortamında vermeye devam edebilecek ya da belgeyi kağıt ortamında da verebilecektir.

3 Aylık Prim ve Hizmet Belgesini internet üzerinden Kuruma göndermek isteyen ya da internet ortamında göndermek zorunda olanlar, Kurumca bastırılmış olan seri nolu ...eBildirge Hizmetleri İnternet Kullanıcı Kodu ve Kullanıcı Şifresi Başvuru Formu...nun tüm bölümlerini eksiksiz ve gerçeğe uygun olarak doldurarak, işyerinin işlem gördüğü Sigorta İl/Sigorta Müdürlüğüne vermek suretiyle başvuracaklardır.

4 Aylık Prim ve Hizmet Belgesinin internet üzerinden Kuruma verilebilmesi için işverenler ile Kurum arasında her bir işyeri için örneği Kurumca hazırlanan ...eBildirge Sözleşmesi... imzalanacaktır.

5 İnternet yolu ile cari aya ait asıl nitelikte Aylık Prim ve Hizmet Belgesini süresinde Kuruma veren işverenlerden söz konusu belge kağıt ortamında ayrıca istenmeyecektir.

6İşverenler, Aylık Prim ve Hizmet Belgesini aynı işyerinde değişik gruba (Sosyal Güvenlik Destekleme Primine Tabi Çalışan PersonellerSosyal Sigorta Primine Tabi Çalışan Personeller) giren sigortalılar için ayrı ayrı düzenleyecekler, ancak işyerinin eBildirge uygulaması bakımından zorunlu olup olmadığının tayininde, bu belgelerde kayıtlı sigortalıların toplam sayısı dikkate alınacaktır.

7 Aylık Prim ve Hizmet Belgesinin internet yolu ile Kuruma gönderilebilmesi için, bu belgenin cari aya ait (yasal süresi geçirilmemiş) ve asıl nitelikte olması gerekmektedir.

Başka bir anlatımla, yasal süresi geçirilmiş veya yasal süresinin geçirilmiş olup olmadığı üzerinde durulmaksızın ek ve iptal niteliğindeki Aylık Prim ve Hizmet Belgeleri internet ortamında Kuruma gönderilmeyecek olup, bu durumdaki belgelerin kağıt ortamında Kuruma verilmesine devam edilecektir.

8 Ay içinde (30) günden az çalışan veya eksik ücret ödenen sigortalılara ilişkin belgelerin internet ortamında Kuruma gönderilmesine imkan bulunmadığından ...Sigortalıların Eksik Gün Bildirim Formu... ve eki belgelerin, ait olduğu aya ilişkin Aylık Prim ve Hizmet Belgesinin Kuruma verilmesi gereken yasal süre içerisinde Kuruma doğrudan verilmesi veya taahhütlü, iadeli taahhütlü veyahut APS yoluyla gönderilmesi gerekmektedir.

9 Aylık Prim ve Hizmet Belgesini zorunlu veya isteğe bağlı olarak internet ortamında Kurma gönderen işverenler, 506 sayılı Kanunun 79 uncu maddesinin dördüncü fıkrasındaki ...işyerine belge asma... yükümlülüklerini, Kurumca üretilen referans numarası ile belgenin internet ortamında Kuruma gönderildiği tarih ve saati gösteren kendi bilgisayarlarından alınan yazılı dökümü (Sigortalı Hizmet Listesi) işyerlerine (birden fazla işyeri varsa her bir işyerine ayrı ayrı) asmak suretiyle yerine getireceklerdir.

10 Uygulama ile ilgili diğer hususlar Kurumun 06.04.2004 tarihli, 16313 Ek sayılı genelgesinde ayrıntılı olarak açıklanmış ve söz konusu Genelgenin, Kurumun www.ssk.gov.tr adresinde yayınlandığının bilinmesini rica ederim,

Saygılarımla,

 

BAŞKAN

Hasan YENİ

(İstanbul 28.Noteri)