2004-38 sayılı genelge

Hukuk 14400

Ankara,  16.6.2004

Özü: Kredi Garanti Fonunun teminat işlemleri hk.

 

G E N E L G E

( 38 )

 

........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA

........................ NOTERLİĞİNE

 

           Kredi Garanti Fonu İşletme ve Araştırma A.Ş.’ nden alınan ve Yönetim Kurulunun 12.05.2004 günlü toplantısında görüşülen yazıda, kuruluşlarının, banka kredisi kullanımında yeterli teminatı gösteremeyen küçük ve orta ölçekli (KOBİ) işletmelere kefalet vermek suretiyle bu girişimcilere destek olan, TOBB, TESK, T.Halk Bankası A.Ş. KOSGEB, MEKSA VE TOSYÖV ortaklığında kurulan bir anonim şirket olduğundan bahisle;

           - 488 sayılı Damga Vergisi Kanununa ekli (2) sayılı tablonun I.bölümüne 4842 sayılı Kanun ile eklenen 22. fıkra gereğince kuruluşlarınca yukarıda belirtilen krediler için verdikleri teminatlara damga vergisi istisnası öngörüldüğü,

           - Verdikleri teminat veya kefaletler sebebiyle oluşan risklerin karşılanması için lehine teminat veya kefalet verilen kişi veya kurumlardan alınan rehinlere de damga vergisi istisnası uygulanması gerektiği ifade edilerek, bu hususlardaki istisna uygulamasına dair prensipleri ihtiva eden 13.10.2003 günlü ve 42969 sayılı Maliye Bakanlığı yazısının noterliklere duyurulması talep edilmiştir.

           Maliye Bakanlığı yazısında Damga Vergisi Kanununun yukarıda belirtilen hükmü gereğince, Kurumlar Vergisi Kanununun 7/24. maddesindeki kurumlarca, diğer kişi ve kurumların temin ettiği krediler için verilen teminat, garanti ve/veya kefalet işlemlerinin yanısıra, teminat kefalet ve/veya garanti veren kurumun riskini karşılamak üzere lehine teminat kefalet ve/veya garanti verilenden alınan rehin ve ipotek işlemlerine de damga vergisi istisnasının uygulanması gerektiği, istisna uygulamasında ise bu işlemlerin bir kredi ilişkisinden kaynaklandığının anlaşılmasının önem arzettiği belirtilmektedir.

 

           Kredi Garanti Fonu İşletme ve Araştırma A.Ş.’ nin talebinin karşılanması amacıyla konu hakkında Birliğimizce de Maliye Bakanlığına müracaat edilmiştir.

           Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğünden alınan ve Yönetim Kurulunun 06.09.2004 günlü toplantısında görüşülen 05.07.2004 günlü ve 31649 sayılı yazıda “Bilindiği üzere, 4842 sayılı Kanunun 29 uncu maddesi ile 488 sayılı Damga Vergisi Kanununa ekli (2) sayılı Tablonun V-Kurumlarla ilgili kağıtlar başlıklı bölümüne eklenen 22 numaralı fıkra ile Kurumlar Vergisi Kanununun 7 nci maddesinin 24 numaralı bendinde belirtilen kurumların kredi teminatlarına ilişkin işlemlerinde düzenlenen kağıtlar istisna kapsamına alınmış, 4842 sayılı Kanunun 39 uncu maddesinin (d) bendi ile bu hükmün yürürlük tarihi 01.01.2004 olarak belirlenmiştir.

İncelenmesinden de görüleceği üzere, söz konusu istisna hükmü, bir kredinin temini aşamasında maddede tanımı yapılan kurumların kredi teminatlarına ilişkin işlemler sırasında düzenlenen kağıtları kapsamaktadır.

 

Bu çerçevede, Kurumlar Vergisi Kanununun 7 nci maddesinin 24 numaralı bendinde belirtilen kurumların verdikleri teminatlarla ilgili olmak koşulu ile söz konusu kurum lehine tesis edilen rehin ve ipotek işlemleri sırasında düzenlenen kağıtların damga vergisinden istisna edilmesi mümkün bulunmaktadır.” denilmektedir.

 

           Buna göre bankalardan kredi kullanan gerçek veya tüzel kişilerin kredi kuruluşuna karşı yeterli teminatı gösterememesi durumunda, bunlar lehine ve alacaklı kredi kuruluşuna hitaben Kredi Garanti Fonu İşletme ve Araştırma A.Ş.’ nce verilen teminat, garanti ve/veya kefalet işlemlerinin yanısıra, adı geçen şirket tarafından lehine teminat kefalet ve/veya garanti verilen kredi borçlusundan alınan rehin ve ipotek işlemlerinde düzenlenen kağıtların da damga vergisinden istisna edilmesi gerekmektedir.

           Bilgi edinilmesini ve gereğinin buna göre yapılmasını rica ederim.

           Saygılarımla,

                                                                                                               BAŞKAN

                                                                                                             Hasan YENİ

                                                                                                        (İstanbul 28.Noteri)