2004-10 sayılı genelge

Hukuk 4623

Ankara,  25.3.2004

Özü: Noterlikler tarafından yapılan masraflara ait belgelerdeki KDV’nin indirimi hk.

 

G E N E L G E

( 10 )

 

........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA

........................ NOTERLİĞİNE

 

           İLGİ: 05.06.1986 tarih ve Gen.Sek. 5187 (1986/43) sayılı genelgemiz.

           İlgi Genelgemizle 22 Seri Nolu Kama Değer Vergisi Genel Tebliğinden bahisle noterlik harcamalarında ödenen bedellere ilişkin fatura ve benzeri vesikalarda katma değer vergisinin ayrıca gösterilmesi halinde indirim konusu yapılabileceği bildirilmiştir.

           Noterliklerden alınan muhtelif müracaatlarda noterliklerin elektrik, su ve telefon giderleri ile personel için ödenen yemek bedelleri, kırtasiye, demirbaş alımı, demirbaş kirası ve demirbaşa kayıtlı araçları sebebiyle aldıkları benzin için yaptıkları ödemelerle ilgili faturalardaki KDV’ nin indirilebilmesi için KDV’ nin faturada ayrıca gösterilmesine gerek olup olmadığı hususu 12.11.2003 günlü ve Hukuk 3080 sayılı yazımızla bir kere daha Maliye Bakanlığından sorulmuştur.

           Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğünden cevaben alınan ve Yönetim Kurulumuzun 15.03.2004 günlü toplantısında görüşülen 22.12.2003 günlü ve 54524 sayılı yazıda “... noterliklerin elektrik, su ve telefon giderleri ile personel için ödenen yemek bedelleri, kırtasiye, demirbaş alımı, demirbaş kirası ve işletmeye demirbaş olarak kayıtlı araçların akaryakıt giderlerine ait faturalardaki katma değer vergisinin indirebilmesi için katma değer vergisinin ayrıca gösterilmesine gerek olup olmadığı hususundaki Bakanlığımız görüşü sorulmaktadır.

Katma Değer Vergisi Kanununun 34. maddesinin 1. bendi yurt içinden sağlanan veya ithal olunan mal ve hizmetlere ait katma değer vergisinin, alış faturası veya benzeri vesikalar ve gümrük makbuzu üzerinden ayrıca gösterilmek ve bu vesikalar kanuni defterlere kaydedilmek şartıyla indirilebileceğini, 2. bendi ise katma değer vergisinin fatura ve benzeri vesikalarda ayrıca gösterilmesine gerek görülmeyen işlemlerde vergi indiriminin nasıl belgelendirileceğinin Bakanlığımızca tespit olunacağını hüküm altına almış bulunmaktadır.

Öte yandan, Kanunun 20/4. maddesi ile belli bir tarifeye göre fiyatı tespit edilen işler ile bedelin biletle tahsil edildiği hallerde tarife ve bilet bedelinin katma değer vergisi dahil edilerek tespit olunacağı ve verginin müşteriye ayrıca intikal ettirilmeyeceği belirtilmiştir.

Konuya ilişkin olarak yayımlanan 15 Seri No lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliğinin (E) bölümünde, Kanunun 20/4. fıkrasına göre tarife ve bilet bedelinin vergi dahil hesaplandığı hallerde, düzenlenecek vesikalarda verginin ayrıca gösterilmesi şartının aranmayacağı belirtilerek indirimin ne şekilde yapılacağına ilişkin açıklamalara yer verilmiştir.

Diğer taraftan, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 257. maddesinin Bakanlığımıza vermiş olduğu yetkiye dayanılarak yayımlanan 204 Seri No lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile mükelleflerin ticari faaliyetlerine ilişkin olarak işyerlerinde kullanılmak ve tüketilmek amacıyla satın aldıkları ve bedeli fatura düzenleme mecburiyetine ilişkin haddi aşmayan mal ve hizmet alımları için düzenlenen perakende satış veya yazar kasa fişlerinin gider belgesi olarak kabul edilmesi uygun görülmüştür. Buna bağlı olarak çıkarılan 1990/4 Sıra No lu Katma Değer Vergisi İç Genelgesi ile de gider belgesi olarak kabul edilen söz konusu perakende satış veya yazar kasa fişlerinde ayrıca gösterilen katma değer vergisinin bu belgelerin kanuni defterlere de kaydedilmesi şartıyla genel hükümler çerçevesinde indirim konusu yapılmasına imkan tanınmıştır.

Bu açıklamalara göre, fiyatı tarife ile tespit edilen akaryakıt teslimlerine ilişkin düzenlenen fatura ve benzeri belgelerde ayrıca gösterilmeyen katma değer vergisinin iç yüzde yolu ile hesaplanarak indirilmesi mümkündür. Elektrik, su ve telefon giderleri için ilgili kuruluşlarca düzenlenen fatura veya fatura ihbarnamesi üzerinde katma değer vergisi ayrıca gösterildiğinden uygulamada bu ödemelere ait katma değer vergisinin indiriminde herhangi bir sorun yaşanmamaktadır.

Personel için ödenen yemek bedelleri, kırtasiye, demirbaş alımı, demirbaş kirası için yapılan ödemelere ait katma değer vergisi ise düzenlenen fatura veya Seri No lu Tebliğe göre gider belgesi olarak kabul edilen perakende satış ve yazar kasa fişlerinde ayrıca gösterilmesi halinde indirilebilecektir. Aksi takdirde belge üzerinde ayrıca gösterilmeyen katma değer vergisinin Kanunun 34 ve 1990/4 Seri No lu İç Genelge çerçevesinde indirim yolu ile giderilmesi mümkün bulunmamaktadır.” denilmektedir.

       

  Bakanlık görüşü çerçevesinde;

 

           a) Noterlik demirbaşına kayıtlı binek otomobilleri için alınan akaryakıtla ilgili fatura ve benzeri belgelerde ayrıca gösterilmeyen Katma Değer Vergisinin iç yüzde yolu ile hesaplanarak indirilmesi mümkün bulunmaktadır.

 

           b) Elektrik, su ve telefon giderleri için ilgili kuruluşlarca düzenlenen fatura ihbarnamesi üzerinde ayrıca gösterilen Katma Değer Vergisinin indirim konusu yapılmasında bir sorun bulunmamaktadır.

 

           c) Personel için ödenen yemek bedelleri, kırtasiye, demirbaş alımı, demirbaş kirası için yapılan ödemelere ait Katma Değer Vergisinin ise düzenlenen fatura veya gider belgesi olarak kabul edilen perakende satış ve yazar kasa fişlerinde ayrıca gösterilmesi halinde indirim konusu yapılabilecektir.

 

Bu durumda iç yüzde ile hesaplanan kalemler hariç, belge üzerinde miktar olarak gösterilmeyen Katma Değer Vergisinin indirim konusu yapılması mümkün bulunmamaktadır.

 

           Bu nedenle, yukarıda bahsi geçen yemek bedelleri, kırtasiye, demirbaş alımı ve demirbaş kirası için yapılan ödemelere ait faturalar ve benzeri vesikaların ihtiva ettiği bedeller içerisinde yer alan katma değer vergisinin indirim konusu yapılabilmesi için belgelerin, katma değer vergisinin ayrıca gösterilmesi suretiyle düzenlettirilmesi gerekmektedir.

 

           Bilgi edinilmesini rica ederim.

Saygılarımla,

                                                                                                               BAŞKAN

                                                                                                             Hasan YENİ

                                                                                                        (İstanbul 28.Noteri)