2002-20 sayılı genelge

Ankara,  23.05.2002

Özü: 4X4 jeeplerin binek otomobili olarak kabul edildiği Hk.

 

G E N E L G E

( 20 )

 

........................ NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA

........................ NOTERLİĞİNE

 

           İLGİ: a) 22.02.1999 günlü ve Hukuk- 2129 (18) sayılı genel yazımız.

                      b) 22.05.2000 günlü ve Hukuk- 7536 (2000/30) sayılı genelgemiz.

 

           İlgi genel yazı ve genelge ile noterliklerin serbest meslek kazançlarının tespitinde gider olarak  kaydedebilecekleri bazı unsurlar ve bu meyanda demirbaşa kayıtlı binek otomobillerinin amortismanları ve diğer giderleri yönünden açıklamalar yapılmıştır.

           Diğer taraftan, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 68 inci maddesinin 10 uncu fıkrası gereğince demirbaşa kayıtlı binek otomobillerinin giderleri ve Vergi Usul Kanununa göre ayrılan amortismanlarının serbest meslek kazancının tespitinde gider olarak kaydedilmesi uygulamasının kapsamına 4x 4 jeeplerin de girip girmediği hususu 27.07.2000 günlü ve Hukuk: 1695-12281 sayılı yazımızla Maliye Bakanlığından sorulmuştur.

           Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğünden cevaben alınan ve Yönetim Kurulumuzun 13.05.2002 günlü toplantısında görüşülen 25.04.2002 günlü ve 18288 sayılı yazıda;

           “İlgide kayıtlı yazınızın incelenmesinden; aktife kayıtlı binek otomobillerinin giderleri ile ayrılan amortismanlarının serbest meslek kazancının tespitinde gider olarak kaydedilmesi imkanı olduğundan bahisle, binek otomobilleri ifadesinin 4x4 jeepleri de kapsayıp kapsamadığı hususunda tereddüde düşüldüğü anlaşılmıştır.

           Bilindiği gibi, 22.12.1992 gün ve 92/3896 sayılı Kararnamenin eki III ve IV sayılı listelerde 12.09.2000 gün ve 2000/1221 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile yapılan değişiklik ile 87.03 Gümrük Tarife Pozisyonunun kapsamı yeniden belirlenmiştir.

           Söz konusu değişiklik, Avrupa Birliğinin uyguladığı Kombine Nomenklatörde yapılan değişiklikler nedeniyle yapılmış olup, tarife değişikliği tamamen detaylandırma amacı taşımaktadır.

           Ayrıca, bugüne kadar arazi aracı, jip 4x4 arazi aracı olarak bilinen “binek amaçlı taşıt”ların üretim ve kullanım amaçlarında bir değişiklik olmamıştır. Bu taşıtlar; binek otomobil kapsamında 87.03 pozisyonunda yer alan, şöfor dahil veya daha az kişi kapasiteli, karayollarında kullanılan yük ve yolcu taşıma amacı bulunmayan “binek amaçlı taşıt”lar olup, silindir hacmine göre %25 (15.05.2001 tarihinden itibaren %26) ve %40’lık katma değer vergisi oranlarına tabidir.

           Faaliyet konusunun, kısmen veya tamamen binek otomobillerinin kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olmaması durumunda, satın  aldığı 4x4 vasıflı araç nedeniyle yüklenilen katma değer vergisinin indirimi mümkün bulunmamaktadır.

           Diğer taraftan, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 320 nci maddesinin ikinci fıkrasında “Faaliyetleri kısmen veya tamamen binek otomobillerinin kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olanların bu amaçla kullandıkları binek otomobilleri hariç olmak üzere, işletmelere ait binek otomobillerinin aktife girdiği hesap dönemi için ay kesri tam ay sayılmak suretiyle kalan ay süresi kadar amortisman ayrılır. Amortisman ayrılmayan süreye isabet eden bakiye değer itfa süresinin son yılında tamamen yok edilir.” hükmü bulunmaktadır.

           Buna göre, amortisman uygulaması yönünden serbest meslek erbabı mükellefler için özel bir düzenlemeye yer verilmediğinden, 4x4 vasıflı jeeplerin aktifleştirilmek suretiyle muhasebe kayıtlarına intikal ettirilmesi halinde aktife girdiği hesap dönemi için ay kesri tam sayılarak kalan ay süresi kadar kıst amortisman ayrılması mümkün bulunmaktadır.”

           denilmektedir.

           Bakanlık görüşü çerçevesinde noterler tarafından iktisap edilerek noterlik demirbaşına kayıt yapılacak 4 x 4 jeeplerin giderleri ve bu manada ayrılacak amortismanları, ilgi genel yazımız ile genelgemiz esasları çerçevesinde, serbest meslek kazancının tespitinde gider olarak kaydedilebilecektir.

           Bilgi edinilmesini rica ederim.

           Saygılarımla.

                                                                                                              BAŞKAN

                                                                                                           Hasip DİNÇER

                                                                                                        (Ankara 24.Noteri)