2000-67 sayılı genel yazı

Sayı : B.Not. / 2051068510402

Ankara, 4.7.2000

Özü : Noterin işyeri bildirgesini ve çalıştıracağı kimselere ait işe giriş bildirgelerini, göreve başlamadan önce kuruma verme olanağı bulunmadığı hak.

 

................................... NOTER ODASI BAŞKANLIĞINA

................................... NOTERLİĞİNE

 

8.9.1999 tarih ve 23810 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 4447 Sayılı Kanunla;

1 506 Sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu'nun 6.Maddesinin 1.fıkrası "İşveren,örneği Kurumca hazırlanacak işyeri bildirgesinin işçi çalıştırmaya başlayacağı tarihten önce kuruma doğrudan vermek veya iadeli taahhütlü olarak gönderilmekle yükümlüdür."

2 9.maddesinin 1. fıkrası "işveren çalıştıracağı kimseleri işe başlamadan önce örneği kurumca hazırlanacak işe giriş bildirgeleri ile kuruma doğrudan bildirmekte veya bu belgeleri iadeli taahhütlü olarak göndermekte yükümlüdür....."Kuruma ilk defa işyeri bildirgesi verilen işyerlerinde işe alınan işçiler için en geç bir ay içinde kuruma verilen veya iadeli taahhütlü olarak gönderilen işe giriş bildirgeleri süresi içerisinde verilmiş sayılır."olarak değiştirilmiş ve bu değişiklik 8.9.1999 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Noterin işyeri bildirgesini ve çalıştıracağı kimselere ait işe giriş bildirgelerini, göreve başlamadan önce kuruma verme olanağı bulunmadığı Sosyal Sigortalar Kurumu Daire Başkanlığına yazı ile bildirilmiş, alınan cevapta yasa gereği bir istisna bulunmadığı bildirilmiştir.

Tarsus 2.Noteri Fevzi Ünal'a işyeri ve işci bildirgelerini zamanında vermediğinden Sosyal Sigortalar Kurumunca idari para cezası tahakkkuk ettirilmiş olup, haksız olarak yapılan idari para cezasının kaldırılması ile ilgili noter Sulh Hukuk Ceza Mahkemesine baş vurmuş ve alınan mahkeme kararı gereğince idari para cezası kaldırılmıştır.

Alınan mahkeme kararının noterlere duyurulup duyurulmaması konusu, Başkanlık Divanı'nın 15.6.2000 tarihli toplantısında görüşülerek;

"Yasa hükmünün ve yasa hükmünden sonra sözü geçen noter tarafından yapılan takip üzerine alınan mahkeme kararının bir genel yazı ile tüm noterlere duyurulmasına" karar verilmiştir.

Mahkeme kararı ilişikte sunulmuştur.

Bilgi edinilmesini rica ederim.

Saygılarımla,

 

BAŞKAN

Hasip DİNÇER

(Ankara 24.Noteri)

 

( GENEL YAZI : 67 )

 

T.C.

TARSUS

1. SULH CEZA MAHKEMESİ

 

 

Sayı : 2000/35 muh.

Müt.Kararno : 2000 / 149 Müt.

KARAR

Hakim : Ahmet Yücel Ulutürk  26120

Katip : Cumali Apak  105

 

Muteriz : FEYZİ ÜNAL Tarsus İkinci Noteri

K.Taraf : SSK Genel Müdürlüğüne izafeten SSK Tarsus Sigorta Müdürlüğü

Konu : SSK Kurumu Sigorta Müdürlüğünün 2000/35 sayılı kararı ile verilen

280.800.000.TL idari para cezasının kaldırılması talebi.

 

Muhteriz Tarsus 2.Noteri Feyzi Ünal'ın süresi içerisinde vermiş olduğu 3.4.2000 tarihli itiraz dilekçesi ve celp edilen evraklar incelendi.

G.DÜŞÜNÜLDÜ :

İtirazcı Tarsus 2.Noteri olup noter devir işlemleri C.Başsavcılığının gözetiminde yapılmakta olup devirden sonra noter görevine başlamakta noter devri esnasında çalışanlarda eğer çıkmak isteyen yoksa aynı şekilde görevlerine devam ekmektedir personelde değişiklik olmaması nedeniyle muhteriz kuruma hemen bildirimde bulunulmasını düşünmemiş olup kurumun da bundan bir zarar görmesi söz konusu olamayacağından itirazın kabulüyle Feyzi Ünal adına tahakkuk ettirilen 280.800.000.TL idari para cezasının iptaline

Kararın taraflara tebliğine kesin olarak incelenen dosya üzerinden karar verildi. 13.4.2000