1997-24 sayılı genelge

Ankara,  28.05.1997

Özü: Katma Değer Vergisinin Matraha Eklenmeyeceği Hk.

 

G E N E L G E

( 24 )

 

           İLGİ: 1997/3 sayılı genelgemiz

 

           Maliye Bakanlığının nispi damga vergisine tabi kağıtların muhtevasında, katma değer vergisi yönünden herhangi bir düzenleme olup olmadığına bakılmaksızın, damga vergisinin KDV. hariç olmak üzere sadece işin bedeli üzerinden hesaplanması, KDV. dahil edilerek düzenlenen kağıtlardan alınması icabeden damga vergisinin KDV. tutarı düşüldükten sonra kalan meblağ üzerinden hesaplanması, nispi harç uygulamasına ise yukarıdaki esaslara göre devam edilmesi konusundaki Damga Vergisi Kanunu 30 Seri No.lu Genel Tebliğini duyuran ilgi genelgemizi takiben, bazı noterlerimizce, nispi harç yönünden uygulamanın nasıl olması gerektiği konusunda tereddütler ve farklı görüşler intikal ettirilmekle anılan Bakanlıktan görüş istenmişti.

 

           Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğünün 13.05.1997 günlü 19743 sayılı yazılarında:

           “..... Tebliğin 5 inci maddesinde de, söz konusu kağıtlarla ilgili olarak noterlerce yapılan işlemlere ilişkin nispi harç uygulamasının ise bu Tebliğde belirtilen esaslar çerçevesinde yürütülmesinin gerektiği belirtilmiştir. Zira, noterde gerçekleştirilen işlem değerinde, nispi harç matrahı ile nispi damga vergisi matrahı bakımından herhangi bir farklılık bulunmamakta, harç bakımından da damga vergisi ile ilgili esasların aynen uygulanması gerekmektedir.”

 

           Denilmektedir.

           Bilginizi, ilgi genelgemizde de belirtildiği şekilde harç bakımından da damga vergisi ile ilgili esaslar aynen uygulanacağından gereğinin buna göre yapılmasını rica ederim.

           Saygılarımla.

                                                                                                           BAŞKAN

                                                                                                      Hasip DİNÇER

                                                                                                   (Ankara 24. Noteri)

M.ÖZARI