1995-4 sayılı genelge

ANKARA 19.1.1995

Özü : Emekli Noterin devredeceği demirbaş eşyaya ait KDV Hk.

 

GENELGE 4

 

Emekli olan bir noterin, emekli olduktan sonra noterlikte bulunan demirbaşlarını kiraya vermesi veya satması halinde Katma Değer Vergisi bakımından ne şekilde uygulama yapılacağı Maliye Bakanlığına sorulmuş idi.

Anılan Bakanlık ilk defa gönderdiği 1.7.1994 tarih ve 45276 sayılı yazıda, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 1 nci rııaddesi, Gelir Vergisi Kanununun 70,65 ve 67 nci maddeleri hükümleri açıklandıktan sonra, sonuç olarak "emekli olan noterin emekli olduktan sonra noterlikte bulunan mevcut demirbaşlarını öncelikle envanter kayıtlarından emsal bedeli ile çekerek özel mülkiyetine alması gerekir. Bu işlemden doğan kazancın serbest meslek kazancı olacağı ve Katma Değer Vergisi Kanunu gereğince Katma Değer Vergisi hesaplanıp beyan edilmesi gerekeceği tabidir. Emekli olan noterin işletmesine dahil iktisadi kıymetleri, özel mülkiyetine almadan satması halinde ise, elde ettiği gelir serbest meslek kazancı olacağından Katma Değer Vergisi Kanununun 1/1 maddesi gereğince Katma Değer Vergisine tabidir. söz konusu demirbaşları özel mülkiyetine aldıktan sonra satması halinde ise, elde ettiği gelir Gelir Vergisi Kanununun mükerrer 80/6. maddesine göre değer artışı kazancı olduğundan ve Katma Değer Vergisi Kanununun 1 nci maddesi kapsamına girmediğinden bu işlem Katma Değer Vergisine tabi değildir." denilmektedir.

söz konusu yazı Yönetim Kurulumuzda görüşülmüş ve yazıda geçen emsal bedeli deyiminden ne kasdedildiği hususunun Bakanlıktan sorulmasına karar verilmiş ve bu yazımıza verilen 28.12.1994 tarih ve 84858 sayılı yazıda da;

"........213 sayılı Vergi Usul Kanununun 267 nci maddesinde, emsal bedeli gerçek bedeli olmayan veya bilinmeyen veyahut doğru olarak tespit edilemeyen bir malın değerleme gününde satılması halinde emsaline nazaran haiz olacağı değer olarak tanımlandığı" bildirilmiştir.

Bu itibarla emekli olacak meslektaşlarımızın noterlik dairesinde bırakacakları demirbaşlar konusunda bu iki yazı paralelinde hareket etmeleri yerinde olacaktır.Bilginizi ve gereğini rica ederim.Saygılarımla.

 

BAŞKAN

Hasip DİNÇER

(Ankara 24. Noteri)